Dodaj do ulubionych

Ser żółty - mam dość!

23.03.06, 15:56
Wiecie co, kupiłam dziś na stoisku na bazarku ser żółty - 16,99 za kilogram.
Upewniałam się specjalnie, czy to ser, czy wyrób seropodobny. Miał być ser.
Jest ta ohyda smakowa. To już któryś raz, kiedy kupuję coś takiego. Myślałam,
że droższe sery są na pewno dobre.
Chyba przestanę jeść żółty ser...
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.03.06, 15:59
      to jest jeden z tańszych, nie ? tak mi się zdaje...
      • natalia.brzeska Re: Ser żółty - mam dość! 23.03.06, 16:10

16.99 to własnie cena pseudosera...
        • Gość: cutsson Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.acn.waw.pl 23.03.06, 16:20
          Hmmm, czy ja wiem, czy taki tani?
          Jeszcze dwa miesiące temu kupiłam pyszny normalny ser salami za 14,99 i nie była
          to promocja...
          • jacek1f jakos tani chciałes jednak kupic.... 23.03.06, 16:23
            www.supersam24.pl/sklep.php3?kod_uzy=99999&idsklepu=4&strefa=1&atrapa=f
            • jacek1f aaa, sorry - nabiał - ser żółty... n/t 23.03.06, 16:24
    • ba_nita Re: Ser żółty - mam dość! 23.03.06, 16:16
      Skoro na bazarku to proś o spróbowanie - łachy nie robią. A swoją drogą
      odniósłbym i przy innych klientach zrobił głośną antyreklamę temu sprzedawcy.
      • natalia.brzeska Re: Ser żółty - mam dość! 23.03.06, 16:19

mi w supermarkecie nawet dają spróbować - w Bomi na przymorzu i Realu.
    • bes6 Re: Ser żółty - mam dość! 23.03.06, 17:00
      Musisz zmienić upodobania i kupować sery prawdziwe.
    • Gość: mk Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.acn.waw.pl 23.03.06, 18:27
      Pewno sie oburzycie, ale dobre sery kosztuja od 40 do 80 zl za kg. Sa drogie bo
      musza dlugo (wiele miesiecy) lezakowac w specjalnych piwnicach, w odpowiednich
      warunkach, krowy sa wypasane na wysokogorskich lakach, itp. Reszta to wyroby
      seropodobne. :(
      • natalia.brzeska dlaczego mamy się oburzyć? 23.03.06, 18:58

taka jest właśnie prawda!
        A nie ser za 16.99
      • Gość: szadoka Re: Ser żółty - mam dość! IP: 212.160.172.* 24.03.06, 08:34
        nikt sie nie oburza... bo to najswietsza prawda niestety.
        oburzac sie mozna jedynie na fakt, ze nie ma rodzimych dobrych serow. Na
        swiecie mozna , u nas nie... pewnie sie nie oplaca, jak wiekszosc w tym dzikim
        kraju.
        • linn_linn Re: Ser żółty - mam dość! 24.03.06, 09:45
          Na forum wloskim przeczytalam ostatnio, ze dany kraj robi albo dobre maslo,
          albo dobre sery, albo dobre maslo / surowiec jest jeden /. Co do Wloch zgadza
          sie na 100%: w ciagu 15 lat nie udalo mi sie kupic dobrego masla. Tylko jeden
          raz, ale byl to ser, ktory w srodku mial ukryte maslo / warstawa sera byla
          cieniutka.
          Co do Francji, to chyba teoria sie nie zgadza. Wypowie sie moze frakcja
          francuska.
          A Polska? Wyglada na to, ze juz nie produkuje sie dobrego maslo, a jeszcze
          dobrego sera.
          • Gość: lu Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.acn.waw.pl 24.03.06, 13:20
            Francuzi w ogole maja bzika na punkcie jedzenia i jakosci, wiec obok produktow
            przemyslowych nawet w hipermarkecie jest ogromny wybor drogiego jedzenia dla
            ludzi, ktorzy wola mniej ale lepiej. Dlatego obok najtanszego mala - czesto
            niezlego - lezy maslo renomowane: doskonale.
            Zreszta polscy producenci, ktorzy produkuja maslo pod marka President, musza
            utrzymywac standardy francuskie i takie maslo samo sie broni - na tym forum
            wlasnie ta marka padala najczesciej wsrod wyrobow najsmaczniejszych i
            zawierajacych maslo a nie tluszcze roslinne. We Francji jest to niezla marka,
            ale zadne luxusy.
            Co do serow - sami wiecie, wiec wychodzi na to, ze Francja ma dobre jedno i
            drugie ;)

Najwazniejsze jest jednak to, ze tam nikt nie odwazy sie oszukiwac klienta,
            wiec smietana 30% zawsze sie ubja (byly na tym forum watki o nieubjajacej sie
            polskiej smietanie), a maslo ma inny kolor opakowania(!) i lezy na innej polce
            niz wyroby maslopodobne.
          • reniatoja Re: Ser żółty - mam dość! 24.03.06, 22:56
            Chyba sie zgadza, bo greckie sery są znakomite, a masła greckiego to w ogóle
            nigdy nie widziałam przez ostatnie 13 lat. Widac Grecy w ogóle się nie biorą za
            masło, skoro wiedzą, ze robia dobre sery. I to ywstarczy, masło sobie kupuję
            francuskie Lurpak albo President i jest ok.
          • Gość: stasia Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.abhsia.telus.net 26.03.06, 06:27
            Ja kupuje Polskie; Morski i Podlaski. Akurat mieszkam w kraju, gdzie
            importowane sa sery tylko najlepsze w danym kraju,wiec narzekac moge tylko na
            ceny.Ostatnio jadlam francuski ser Port Salut,ktory polecam.Kiedys moglam kupic
            francuski kozi ser z niepazeryzowanego mleka, ale rzadowe przepisy sie zmienily
            i wszystkie sery musza byc z pasteryzowanego mleka. Ser podany prosto z lodowki
            moze smakowac jak kawal zelowy, nawet najlepszy,kazdy zolty ser musi miec
            pokojowa temperature aby smakowal.
      • Gość: Vosek Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.access.telenet.be 24.03.06, 22:35
        A krowy holenderskie??Tam zadnych gor nie ma,a sery - pierwsza klasa :)
        • Gość: lu Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.acn.waw.pl 27.03.06, 11:09
          Kilkusetlenia tradycja za nimi stoi :))
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Ser żółty - mam dość! 27.03.06, 12:26
            początki wyrobu sera korycińskiego sięgają czasów potopu, czy to nie jest już
            kilkaset lat.
    • dakusia tak w polsce dobre sery sa niemilosiernie drogie 24.03.06, 09:38
      w niemczech (do ich zarobkow sa o wiele tansze, mozna nawet w Aldi ,badz Lidl
      kupic niezly ser i to za grosze.... )
      ..wielkie hipery, koncerny przybywajcie i niech nam ceny spadaja!!
      Wk*****a mnie jak widze ceny w Rossmanie, Lidl'u, Kauflandzie za te same
      prodkuty co w Niemczech o kilkanoscie procent drozsze w Polsce!!!
      • dakusia a i 16,99 zlotych to niestety tylko i wylacznie 24.03.06, 09:40
        wyrob seropodobny... chyba, ze to Mlekowita prodkujaca sery na potrzeby lidla w
        pl, chociaz i tam kosztuje 17,99 za kg.
        • Gość: jackk3 Re: a i 16,99 zlotych to niestety tylko i wylaczn IP: *.ptr.terago.ca 24.03.06, 20:22
          Jasne, Holendrzy, Szwajcarzy, Anglicy, Francuzi robia sery od setek lat, setki
          roznych rodzajow ale najlepsze i najzdrowsze sa sery Mlekokowity! Gratuloje
          dobrego samopoczucia.
          • Gość: lu Re: a i 16,99 zlotych to niestety tylko i wylaczn IP: *.acn.waw.pl 25.03.06, 10:32
            Najstarszy ser francuski, Cantal, ma przynajmniej 2000 lat (tyle potwierdzily
            badania archeologiczne) :)
      • Gość: zgadza się Re: tak w polsce dobre sery sa niemilosiernie dro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 15:26
        To nie do końca prawda że dobre sery muszą byc drogie. Kupowane w tanich
        sklepach niemieckich są o niebo lepsze niz polskie. A cena , przypuszczam
        podobna. Te drogie to coś naprawdę extra. U nas wykorzystuje się klienta
        maksymalnie. Osobną sprawa jest brak kontroli , bo coś mi sie wydaje że wiele
        ze sprzedawanych u nas serów nie powinno sie wogóle znaleźć na półce.
        Podajecie jakieś godne zaufania nazwy.
        • jarek_zielona_pietruszka Re: tak w polsce dobre sery sa niemilosiernie dro 25.03.06, 15:39
          trzy lata temu byłem w carefurze i kupiłem niemiecki ser westland, bo mi smakuje
          gdy kupuję go w niemczech Tam kosztuje kilka euro, tutaj cena była ok 60zł i był
          tak stary, że nie nadawał się do jedzenia.Był to jeden z powodów dla których
          markety omijam szerokim łukiem. Co do kontroli to w marketach nie ma żadnych
          kontroli. Swojego czasu głośno było w prasie o tym jak geant odmówił wpuszczenia
          kontroli sanepidu (sprawa dotyczyła mięsa i choroby wściekłych krów)kontrola
          skarbowa musiprosi o pozwolenie na 3 mies. wcześniej, ale nie znaczy to, że
          takie pozwolenie dostanie.
          • Gość: jackk3 Re: tak w polsce dobre sery sa niemilosiernie dro IP: *.ptr.terago.ca 25.03.06, 17:34
            Ty powaznie muwisz o tym Sanepidzie???
            • jarek_zielona_pietruszka Re: tak w polsce dobre sery sa niemilosiernie dro 25.03.06, 18:38
              niestety tak głośno było o tym w gazetach w czasie pierwszej polskiej wściekłej
              krowy. pozdrawiam
          • Gość: lu Re: tak w polsce dobre sery sa niemilosiernie dro IP: *.acn.waw.pl 25.03.06, 17:45
            Do Jarka Z.P. - co prawda o kurczakach, ale i tak wystarczajaco skutecznie
            ODSTRECZA od malych sklepow:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=38261894&a=38261894
            • jarek_zielona_pietruszka Re: tak w polsce dobre sery sa niemilosiernie dro 25.03.06, 18:43
              jak często kupujesz w małych polskich sklepach? bo ja codziennie i jakoś żyję. I
              powiem Ci szczerze wolę kupić brudną kurę w polskim sklepie niż wymoczka w
              markecie. przynajmniej zarobi Polak a nie jakiś tłuścioch śmierdzący czosnkiem z
              wall street
              • Gość: lu Re: tak w polsce dobre sery sa niemilosiernie dro IP: *.acn.waw.pl 26.03.06, 11:20
                Nie mam zadnych uprzedzen wobec ludzi z Wall Street czy z innych europejskich
                ulic :)

Mam uprzedzenia do brudu, braku higieny i nieuczciwosci :( - bez wzgledu na
                miejsce, kraj czy narodowosc.
    • marghot Re: Ser żółty - mam dość! 24.03.06, 09:40
      jakiś czas temu, ktoś pisał, że ser żółty, aby był serem prawdziwym, to w
      sklepie jego cena musi/powinna oscylowac w okolicach 19zł.
      Także może to był wyrób serpodobny?
      • Gość: chicarica Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 10:48
        Nieprawda.
        W Gdańsku w Auchan bywa bardzo dobra Gouda w cenie ok. 12-13 zł, producentem
        jest Sokółka. Sery Mlekovita są pyszne, najbardziej smakuje mi Gouda i Podlaski
        pakowane po 25 deko, kosztuje toto 3.50-4 zł za sztukę. Są to zwykłe sery, nie
        żadne pseudosery z tłuszczów roślinnych.
        • Gość: mk Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.acn.waw.pl 24.03.06, 13:04
          Napewno wiec jadlas prawdziwa holenderska goude, szwajcarski lub francuski
          emmentaler i na tej podstawie twierdzisz, ze "gouda" z Mlekovity jest naprawde
          swietna.

Mnie jakosc Mlekovity jakos nie przekonuje i dalabym sie pokroic za oryginal
          produkowany od 1600 r w okolicach Rotterdamu. Taka gouda lezakuje od 6 do 8
          miesiecy...
          Ale ja dziwak jestem :(
          • amikeo Re: Ser żółty - mam dość! 24.03.06, 21:54
            Straszne snobistyczne sa nie które wypowiedzi. Zastanówcie sie, że nie każdy ma
            mozliwośc fizyczną posmakowac holenderskiej goudy a co dopieor jadac ja na co
            dzien na śniadanko. Nie każdy ma też takie mozliwosci finansowe. Mowiąc
            doslownie nie wszystkich stac na ser za 40-90zł za kilo, miliony pudzi w naszym
            kraju w zyciu nie bylo w okolicach Roterdamu i nigdy nie bedzie. Sa polskie
            mleczarnie, które robia dobre sery za przystepna cene (polecam wyroby OSM Ryki)
            są nasze rodzime oscypki. A i tak co jestem w markecie to widze tabuny ludzi
            kupujacych "goude" za 10zł za kilogram, na tony to kupuja. Nie dziwi mnie to
            wcale, nawet gdyby bardzo prageli byc smakoszami to przy zasiłku 400zł czy
            pensji 800 nie da sie po prostu. Więc nie widziwiajmy tu, nie pouczajmy. Lubmy
            swoje:))
            • Gość: jackk3 Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.ptr.terago.ca 24.03.06, 22:50
              Snobistyczne? Nie sadze. Kazdy ma swoj smak i moze twierdzic ze mu cos smakuje
              lepiej. I ja z tym absolutnie nie mam problemu. Ale jak ktos mowi bezzasadnie i
              z uprzedzenie ze jakis ser bije na glowe sery ktore od dawien dawna sa
              wyrabiane uzasadniajac to ponadto pseudonakowymi wywodami o rzekomych
              plastikowych skladnikach to to juz jest inna historia.
              Pzdr
              • amikeo Re: Ser żółty - mam dość! 24.03.06, 22:56
                Eee, nikt nie pisał, że "jakiś" ser bije na głowę te "od dawien dawna". Było
                raczej, że w całym tym ustrojstwie "seropodobnym" są też sery serowe polskie,
                dobre, ogólnie dostepne i rozsądne cenowo.
            • Gość: lu Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.acn.waw.pl 25.03.06, 11:05
              Dlaczego Amikeo od razu mowisz o snobizmie? Bo ktos po prostu mial mozliwosc
              skosztowania i porownania? Skad ta tendencja do uzywania pejoratywnych okreslen
              wobec ludzi, ktorzy sa w troche lepszej sytuacji finansowej?
              • Gość: chicarica Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.softlab.gda.pl / *.softlab.gda.pl 25.03.06, 20:06
                Ale to nie chodzi o to, że ktoś miał możliwość skosztowania i porównania, bo ja
                na przykład też miałam. Twierdzę tylko, że za 15 zł za kilo można kupić smaczny
                i przyzwoity jakościowo ser, nawet w supermarkecie. Owszem, sprzedają tam też i
                podróbki serów z tłuszczy roślinnych, ale trzeba czytać etykietki i wybierać te
                sery, które są produkowane z mleka krowiego. W Auchan są takie etykietki.
            • Gość: ewa Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 15:38
              Nie chodzi o snobizm. Naprawde sery w Aldi niemieckim, bardzo tanie, są
              znacznie lepsze od polskich. Jak to się dzieje? Wcale nie trzeba być koneserem
              by zauważyc ze polskie sery są do niczego!!! Uwielbiam sery, jadłam i drogie i
              tanie, ale to co w większosci polskich sklepów sprzedają jest kpiną z
              konsumenta!!! Co do RYk to niedawno kupiłam ser Hit. Nazwa odstręczajaca ale na
              forum ktos napisał, że dobry więc zaryzykowałam. Nigdy więcej!!! szanowni
              konsumenci nie dajcie sobie wmówić ,że musi być drogo. OK gdy to coś kosztuje
              10 zl. Niech smakuje jak coś , ale gdy jest dwa razy drozsze musi odpowiadać
              standartom.
          • aka10 Re: Ser żółty - mam dość! 24.03.06, 22:29
            Nie mowiac juz o serach lezakowanych dwa lata pod ziemia...
          • Gość: chicarica Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.softlab.gda.pl / *.softlab.gda.pl 25.03.06, 20:02
            Akurat tak się składa że jadłam holenderską goudę, przywiezioną prosto z
            Holandii - taka kula, o nią chodzi? Smakowała mi, oczywiście smak inny niż tej z
            Mlekovity, ale nie mogę powiedzieć że Mlekovita robi niesmaczne sery.
            Tak samo jadłam francuski camembert, co nie znaczy że nie smakuje mi Turek.
            Lubię dobre jedzenie, to wysokiej jakości też kupuję i smakuje mi, ale nie
            znaczy to że nie zjem tańszego - nie lubię snobizmu. I bzdurą jest, że sery po
            15 zł są niesmaczne. Owszem, nie są to takie same produkty jak oryginalne po 8
            dych za kilo, ale nie jest to jakieś pseudoserowe świństwo z dodatkiem oleju -
            to normalny, smaczny ser z krowiego mleka. Nie zawsze też jest możliwość
            kupienia oryginalnych produktów, a ja nie lubię snobizmu. Jagnięcinę też
            sprowadzasz samolotem ze stoków Olimpu? ;)
            Aha, bardzo smakuje mi ser Podlaski. Ten też, jak rozumiem, powinnam sprowadzać
            z Francji czy Holandii? ;)
            • amikeo Re: Ser żółty - mam dość! 25.03.06, 20:14
              Na tym forum, niestey, nic co polskie nie jest dość dobre dla "wysublimowanych
              smakoszy". Nie dziwcie sie potem, że upadaja małe osiedlowe sklepy.
              Ja tez jadłam wiele dobrych, zagranicznych rzeczy, ale na co dzien ich nie
              kupuje, bo mam dobre sprawdzone produkty polskie. Sery Turek czy wspominae OSM
              Ryki (polecam Cymesa, mój chrzetny wywozi je znajomym do Autrii całymi
              batonami) sa prawdziwe, krowie i nie kosztują majatku.
      • Gość: ewa Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 15:29
        Ależ nawet cena 20zł nie gwarantuje dobrego produktu !!!!
    • reniatoja Re: Ser żółty - mam dość! 24.03.06, 23:02
      cutsson napisała:

>
      > Chyba przestanę jeść żółty ser...

Może nie trzeba aż tak drastycznych metod - może wystarczy kupić mniej, a
      faktycznie markowego, drogiego sera. Dobre (nawet jeśli rodzimej produkcji)
      sery są wszędzie drogie, równiez we Włoszech, Grecji i Francji. W POlsce siłą
      rzeczy tez muszą to być produkty drogie. Za 17 zł to nie jest ani tanio ani
      drogo, wiec i gatunek sera na pewno musiał być umiarkowanie pośledni. Co nie
      zmienia faktu, że czasem zdarzy się za takie pieniądze trafić na coś
      zjadliwego.

Mówiąc szczerze sery w Polsce kuleją strasznie. Mały wybór i smakowo tragedia,
      zwłaszcza włąśnie te polskie żółte. Za to w wędlinach oraż śledziach Polacy
      biją na głowę taki kraj jak Grecja.
    • milena.rl to spróbuj Tvaruzkuv, Olomouckych... 25.03.06, 10:54
      :)))
      • ebetka Re: to spróbuj Tvaruzkuv, Olomouckych... 25.03.06, 15:02
        Jadam i to bardzo czesto i są pyszne! Słyszałam, że sery żółte, gładkie bez
        dziur nie są zdrowe, te z wielkimi dziurami wyfermentowane są dobre!
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Ser żółty - mam dość! 25.03.06, 15:32
      piszecie, że w większości polskie sery są marnej jakości i macie rację. kiedyś
      polskie sery były o niebo lepsze. dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest
      prosta- kto jest właścicielem większości polskich zakładów mleczarskich. A
      wiadomo właściciel decyduje o tym: co, jak i z czego będzie się produkowac.
      A zakłady produkują pod markety czyli byle co za byle jakie pieniądze. Wiadomo
      nie cała produkcja idzie do marketów częśc sprzedawana jest do polskich sklepów
      i hurtowni.
      Czy nawet ten lepszy ser nie zawiera oleju palmowego czy innego, czy ktoś jest
      pewien na 100%. ja nie mam pewności nawet w 10 procentach.
      Mam znajomych w mleczarni w Sejnach. W latach 90-tych mleczarnia miała kłopoty
      finansowe bo produkowała dobre, ale droższe wyroby,( sam zajadałem się ich
      masłem serem salami, masłem i twarogiem klinek)w końcu została przejęta przez
      duży koncern z Grajewa. przyjechali nowi technologowie stwierdzili, że
      mleczarnia sejneńska produkuje za drogie masło i twaróg więc zlikwidowali
      produkcję. Pozostawili tylko produkcję żółtego sera ale zmienili jednocześnie
      technologię. Od tamtej pory smak serów strasznie się pogorszył, ale i tak jest
      sporo lepszy od wielu innych.Tyle wiem w dniu dzisiejszym w tej sprawie. Ale
      temat wydaje mi się ciekawy więc zacznę go drążyc. pozdrawiam
      • linn_linn Re: Ser żółty - mam dość! 25.03.06, 15:42
        Dobre produkty nalezy premiowac: nawet za cene kupowania mniejszych ilosci.
        Zjadanie zoltych serow w duzych ilosciach nie jest wskazane: lepiej zjesc
        mniej, a lepiej.
      • Gość: ewa Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 15:44
        Po pierwsze kontrola jakosci! Mam wrażenie ,że zbyt często supermarkety
        wciskaja ludziom stary i niepełnowartosciowy towar. Po drugie nagłaśnianie
        sprawy przez media . Jakieś info się pojawia ale nastepnego dnia znika i nikt
        nie drąży sprawy. Niestety producenci wyszli z założenia ,ze niezorientowany
        klient kupi i niestey, maja rację i tak sie to kręci. Dosyc tego!!!
      • jot.be Re: Ser żółty - mam dość! 25.03.06, 15:50
        jarek_zielona_pietruszka napisał:

> piszecie, że w większości polskie sery są marnej jakości i macie rację. kiedyś
        > polskie sery były o niebo lepsze. dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest
        > prosta- kto jest właścicielem większości polskich zakładów mleczarskich.

Masz rację.Winny jest układ.
    • Gość: mee... smierdziuchy sa najlepsze... IP: *.hsd1.nj.comcast.net 26.03.06, 01:03
      ...blue sery z danii lub anglii...kozi z francji...oraz tradycyjnie
      jarlsberg...z polskich ten z duzymi dziurami bodajze ...krolewski...o
      seropodobnych pierwsze slysze...to cos przypomina mee...afere z polskim
      maslem...co nie jest maslem a maslopodobnym...
    • Gość: lizka Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 17:32
      Do Cutsson,ostatnio w tesco można kupić niezły ser saksoński typu
      edam lub gouda /promocyjna cena 12,99/kg/, spróbuj.
      • Gość: lu Re: Ser żółty - mam dość! IP: *.acn.waw.pl 27.03.06, 18:10
        Kto jest producentem tego sera saksonskiego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka