Gość: Pysia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 05:40 Mam przepis na babke do której do ciasta daje się twaróg i 200g potartej masy marcepanowej. Jezeli nie dam masy to czy musze doypać więcej mąki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bu Re: babka z marcepanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 07:19 zmien przepis-zrob z innego,po co robic babke z marcepanem bez marcepanu???masy marcepanowej niczym nie zastapisz w takiej babce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wioletta Re: babka z marcepanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 08:28 Witam, nie wiem czy koniecznie nie chcesz dodawać tego marcepanu ze względu na smak(ale wtedy otrzymasz zupełnie inną babkę),może o to Ci chodzi.........,jeśli jednak nie z tego względu to podaję Ci mój przepis na marcepan. 1i1/2 szklanki migdałów 1i1/2 szklanki cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka aromatu migdałowego szczypta soli Migdały (bez skórki) zmielić,dodać cukier puder,sól,aromat i dokładnie wyrobić.Schłodzić.Zyczę udanej baby marcepanowej.Pozdrawiam wielkanocnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pysia Re: babka z marcepanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 17:54 Dzięki , zrobię marcepan i babka będzie Odpowiedz Link Zgłoś
guodny_kroolik Re: babka z marcepanem 04.04.06, 08:28 W zeszłym roku na Wielkanoc pierwszy raz jadłam babkę marcepanową. Smakuje inaczej niż babki drożdżowe, naprawdę warto spróbować. Nie zmieniaj przepisu, tylko dodaj marcepan. Ponieważ miałam niejakie trudności z nabyciem samej masy, kupiłam kilka (trzy? cztery?) batoników marcepanowych marki Wawel i starannie oskalpowałam je z czekolady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pysia Re: babka z marcepanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 17:55 O tym nie pomyślałam, ale napewno skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
mbk Re: babka z marcepanem 04.04.06, 09:12 A czy można prosić o dobry przepis na babkę marcepanową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pysia Jasne ,że mozna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 17:59 babka 250g twarogu 2 op. cukru waniliowego szczypta soli 12 łyżek oleju 5 łyżek mleka 2 jaja 200gr masy marcepanowej 500g mąki 1 i 1/2 opakowania proszku do piezenia 600g musu jabłkowego 2 łyżki rodzynek lukier do polania babki piekarnik nagrzac do 175stopni wymieszac ser, cukier waniliowy,sól,olej,mleko i jaja, marcepan zetrzeć na tarce, razem z mąką i proszkiem dodac do masy serowej, ciasto rozwałkować, posmarowac musem z jabłek, posypac rodzynkami, zwinąć i włożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy z kominkiem(śr.24cm). Piec ok 50 minut. Ciasto wyjąć , ostudzić , polać lukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Jasne ,że mozna IP: *.aster.pl 05.04.06, 11:13 a gdzie można dostać masę marcepanową? Ile razy szukałam w dużych marketach, nigdy nie mogłam znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś