Dodaj do ulubionych

ciasto francuskie i co dalej ?

06.04.06, 07:50
poradzcie kupiłam ciasto francuskie, bo mi sie zamarzyło ale w domu okazało sie ze nie mam zadnego przepisu a z pomysłami tez krucho moze cos doradzicie w sobote przyjeżdza rodzian to chce błysnąć <lol>
Obserwuj wątek
    • ewaktw Re: ciasto francuskie i co dalej ? 06.04.06, 08:12
      W niedzielę robiłam z przepisy koleżanki po raz pierwszy taki zawijaniec ze
      szpinaku. Mój przepis po zmodyfikowaniu wyglądał następująco:
      podsmażyłam na oliwie boczek i cebulę, dodałam paczkę rozmrożonego i
      odsączonego szpinaku i mnóstwo czosnku oraz przyprawy. Wrzuciłam do miski i na
      tej samej patelni podsmażyłam drobno pokrojonego kurczaka, dosypałam trochę
      suszonych pomidorów kamisa dla smaku i przyprawiłam. Do ostudzonego szpinaku
      dodałam około 250g ricotty, wymieszałam i dodałam kurczaka.
      Na rozłożone w pionie ciasto francuskie, na środek ułożyłam płaty szynki
      wędzonej (a la parmeńska), na to ten farsz i zaczęłam zawijać boki, które
      ponacinałam w takie 2 cm szerokości paski. Sklejałam je w taką kratkę, na końcu
      założyłam dól i górę, posmarowałam rozbełtanym jajkiem i do pieca na 20-30
      minut 220 stopni. Po wyjęciu kroi się jak roladę. Można do tego podać jakiś
      sos: serowy, czosnkowy - co kto lubi. Danie zrobiło furorę, wygląda wykwintnie,
      a jest bardzo proste.
      Koleżanka zamiast takiego szpinakowego farszu, zawija mnóstwo innych rzeczy:
      mięsa, grzyby itp.
    • cipcipkurka Re: ciasto francuskie i co dalej ? 06.04.06, 08:17
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23138222&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=39064612&a=39064612
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=19989729&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38054064&a=38054064
      Polecam Galerię, to tylko niewielka część przepisów z ciastem francuskim, które
      tam można znaleźć.
    • bunia_bunia Re: ciasto francuskie i co dalej ? 06.04.06, 10:07

dzieki za podpowiedzi.... wiem ze zawsze mozna do wyszukiwarki zajrzec ale ta skleroza.....
      • jacek1f oj, chyba na kazdym opakowaniu sa przepisy:-)) n/t 06.04.06, 11:05
        • linn_linn Re: oj, chyba na kazdym opakowaniu sa przepisy:-) 06.04.06, 13:35
          Wlasnie dzisiaj znalazlam cos takiego:
          www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=358
        • amused.to.death Jacku 06.04.06, 18:22
          przepisy, przynajmniej w przypadku ciasta, które ja kupuję, sa w środku opakowania - co ostatnio odkryłam przez przypadek mi mi sie to opakowanie rozdarło:DDDD

ok, przyznaję później znalazłam info drobnym drukiem, że przepisy są w środku....
          :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka