Dodaj do ulubionych

Świąteczny piernik

IP: 80.51.244.* 16.12.02, 16:43
Moje zdolności cukiernicze nie są zbyt duże ale bardzo bym chciała upiec
piernik.Taki z miodem i z piwem,przełożony powidłami i aby mógł poleżec przez
kilka dni. Bardzo proszę o dobre przepisy.
Obserwuj wątek
    • Gość: bef Re: Świąteczny piernik IP: proxy / *.chello.pl 17.12.02, 08:47

Skoro nikt nic nie wie o pierniku, jakiego szukasz, to może zadowoli Cię inny
      (bez piwa)? Przepis na piernik z piwem mam, ale nie wypróbowany, mój piernik
      też poleży (piekę dużo i trzymam na balkonie do wyczerpania), choć jest całkiem
      zwykły i nie ma w nim żadnej tajemnej mocy.
      • Gość: Ewa Re: Świąteczny piernik IP: 80.51.244.* 17.12.02, 09:11
        Biorę ale i czekam na jeszcze. Dzięki
        • Gość: bef Re: Świąteczny piernik IP: proxy / *.chello.pl 17.12.02, 19:08

No masz babo placek (pierny). Musiałam rozstrzygnąć, co masz na myśli,
          pisząc "biorę" -mój czy piwny. Uznałam, że piwny, bo za niego nie odpowiadam...
          Oto on:
          +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Piernik piwny z orzechami
          Marek Łebkowski "Przysmaki polskiego stołu"

50 dag mąki pszennej, 20 dag miodu, 15 dag cukru, 5 dag masła, 100 ml piwa, 10
          dag łuskanych orzechów włoskich, 5 jajek, przyprawa do piernika (1,5 dag) , 1
          dag proszku do pieczenia

1. Na patelni zrumienić 2 łyżki cukru, zalać piwem, dodać miód, resztę cukru i
          gotowac 5 minut., mieszając.
          2. Do piwnego płynu dodać przyprawy, wymieszać, ostudzić do temperatury 20st i
          połaczyć z rozpuszczonym masłem, żółtkami, połową mąki, proszkiem do pieczenia.
          Wymieszać dobrze.
          3. Do ciasta dodać resztę mąki, posiekane orzechy, dobrze ubitą pianę z białek.
          4. Wyłożyć ciasto do do formy (keksówka) i piec 1 godzinę w tempp 190 st.
          ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
          Gdzieś w gazecie ignął mi z większą ilością piwa, ale nie mogę znaleźć, cóź.
          Pozdrawiam
          • Gość: ZJP Re: Świąteczny piernik - przyprawa do piernika IP: *.ci.seattle.wa.us 18.12.02, 00:34
            Czy moze ktos podac co sklada sie na przyprawe do piernika? U nas tutaj takich
            rzeczy nie sprzedaja.
            • alluette Re: Świąteczny piernik - przyprawa do piernika 18.12.02, 07:56
              Ja ostatnio robiłam pierniczki, i w trakcie okazało się, że niestety ale
              przyprawa "wyszła". Zamiast niej użyłam więc odrobiny pieprzu, cynamonu i
              potłuczonych (młotkiem ;-)) goździków- zapach w domu unosił się przez dwa dni,
              a pierniczki wyszły bardzo aromatyczne.

pozdr.
              a
            • Gość: bef Re: Świąteczny piernik - przyprawa do piernika IP: proxy / *.chello.pl 18.12.02, 08:10

Różnie, mam kilka zestawów od różnych osób, ale najłatwiej przepisać z torebek.

Przyprawa Oetkera: ziele angielskie, goździki, kminek, kolendra, pieprz
              ziołowy, gałka muszkatołowa, cynamon

Przyprawa Kotanyi: cynamon, gałka muszkat.,kolendra, koper włoski, imbir,
              goździki, ziele angielskie, anyż mielony i cały, pieprz, kardamon.

Czasem mieszam cynamon, imbir, ziele i goździki (z lekką nutką pieprzu lub
              kminku).
    • kathy38 Re: Świąteczny piernik 17.12.02, 09:21
      Bez piwa ale bardzo smaczny :-)

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=77&w=3887720&a=3893100
    • Gość: bef Re: Świąteczny piernik IP: proxy / *.chello.pl 18.12.02, 15:42
      Hej, znalazłam coś bardziej ludzkiego, brzmi normalnie:

Piernik na piwie

1/2 kg mąki, 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka jasnego miodu, 1 szklanka
      jasnego piwa, 1/4 kg margaryny, 2 łyżki przyprawy do pierników, łyżeczka sody

Margarynę zmiękczyć, utrzeć z cukrem, potem dodawać - ucierając- żółtka (po
      jednym). Dodać miód, przyprawę, a na końcu wlać piwo. Wsypywać stopniowo mąkę
      przemieszaną z sodą i wymieszać wszystko dokładnie. Na koniec dodac piane z
      białek. Ciasto piec w podłużnych foremkach (natłuszczonych) w temp 180 -190 st
      przez ok. 40 -45 min.
      Po przekrojeniu piernik na piwie powinien być na górze jaśniejszy, niż na dole.
      Zachowuje świeżóść przez 10-12 dni.
      • gosia-s Re: Świąteczny piernik 18.12.02, 15:53
        Eee tam, pierwszy był lepszy, z karmelem, jest to potrzebne, żeby piernik miał
        kolor. ;)

U nas zawsze robi się piernik kilka dni przed świętami - jak trochę odleży
        łatwiej się kroi.

Najwięcej zabawy jest z polewą - kajmakiem; mleko z cukrem i kakao gotuje sie
        przez kilka godzin, dodaje się masło i uciera. Grunt to wyczuć właściwy moment.
        "Mylić się jest rzeczą ludzką, ale żeby naprawdę coś spaprać - do tego potrzeba
        komputera"
        Edward Morgan Forster

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka