Gość: Ewa IP: 80.51.244.* 16.12.02, 16:43 Moje zdolności cukiernicze nie są zbyt duże ale bardzo bym chciała upiec piernik.Taki z miodem i z piwem,przełożony powidłami i aby mógł poleżec przez kilka dni. Bardzo proszę o dobre przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bef Re: Świąteczny piernik IP: proxy / *.chello.pl 17.12.02, 08:47 Skoro nikt nic nie wie o pierniku, jakiego szukasz, to może zadowoli Cię inny (bez piwa)? Przepis na piernik z piwem mam, ale nie wypróbowany, mój piernik też poleży (piekę dużo i trzymam na balkonie do wyczerpania), choć jest całkiem zwykły i nie ma w nim żadnej tajemnej mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Świąteczny piernik IP: 80.51.244.* 17.12.02, 09:11 Biorę ale i czekam na jeszcze. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: Świąteczny piernik IP: proxy / *.chello.pl 17.12.02, 19:08 No masz babo placek (pierny). Musiałam rozstrzygnąć, co masz na myśli, pisząc "biorę" -mój czy piwny. Uznałam, że piwny, bo za niego nie odpowiadam... Oto on: +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Piernik piwny z orzechami Marek Łebkowski "Przysmaki polskiego stołu" 50 dag mąki pszennej, 20 dag miodu, 15 dag cukru, 5 dag masła, 100 ml piwa, 10 dag łuskanych orzechów włoskich, 5 jajek, przyprawa do piernika (1,5 dag) , 1 dag proszku do pieczenia 1. Na patelni zrumienić 2 łyżki cukru, zalać piwem, dodać miód, resztę cukru i gotowac 5 minut., mieszając. 2. Do piwnego płynu dodać przyprawy, wymieszać, ostudzić do temperatury 20st i połaczyć z rozpuszczonym masłem, żółtkami, połową mąki, proszkiem do pieczenia. Wymieszać dobrze. 3. Do ciasta dodać resztę mąki, posiekane orzechy, dobrze ubitą pianę z białek. 4. Wyłożyć ciasto do do formy (keksówka) i piec 1 godzinę w tempp 190 st. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Gdzieś w gazecie ignął mi z większą ilością piwa, ale nie mogę znaleźć, cóź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZJP Re: Świąteczny piernik - przyprawa do piernika IP: *.ci.seattle.wa.us 18.12.02, 00:34 Czy moze ktos podac co sklada sie na przyprawe do piernika? U nas tutaj takich rzeczy nie sprzedaja. Odpowiedz Link Zgłoś
alluette Re: Świąteczny piernik - przyprawa do piernika 18.12.02, 07:56 Ja ostatnio robiłam pierniczki, i w trakcie okazało się, że niestety ale przyprawa "wyszła". Zamiast niej użyłam więc odrobiny pieprzu, cynamonu i potłuczonych (młotkiem ;-)) goździków- zapach w domu unosił się przez dwa dni, a pierniczki wyszły bardzo aromatyczne. pozdr. a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: Świąteczny piernik - przyprawa do piernika IP: proxy / *.chello.pl 18.12.02, 08:10 Różnie, mam kilka zestawów od różnych osób, ale najłatwiej przepisać z torebek. Przyprawa Oetkera: ziele angielskie, goździki, kminek, kolendra, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, cynamon Przyprawa Kotanyi: cynamon, gałka muszkat.,kolendra, koper włoski, imbir, goździki, ziele angielskie, anyż mielony i cały, pieprz, kardamon. Czasem mieszam cynamon, imbir, ziele i goździki (z lekką nutką pieprzu lub kminku). Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: Świąteczny piernik 17.12.02, 09:21 Bez piwa ale bardzo smaczny :-) www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=77&w=3887720&a=3893100 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: Świąteczny piernik IP: proxy / *.chello.pl 18.12.02, 15:42 Hej, znalazłam coś bardziej ludzkiego, brzmi normalnie: Piernik na piwie 1/2 kg mąki, 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka jasnego miodu, 1 szklanka jasnego piwa, 1/4 kg margaryny, 2 łyżki przyprawy do pierników, łyżeczka sody Margarynę zmiękczyć, utrzeć z cukrem, potem dodawać - ucierając- żółtka (po jednym). Dodać miód, przyprawę, a na końcu wlać piwo. Wsypywać stopniowo mąkę przemieszaną z sodą i wymieszać wszystko dokładnie. Na koniec dodac piane z białek. Ciasto piec w podłużnych foremkach (natłuszczonych) w temp 180 -190 st przez ok. 40 -45 min. Po przekrojeniu piernik na piwie powinien być na górze jaśniejszy, niż na dole. Zachowuje świeżóść przez 10-12 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-s Re: Świąteczny piernik 18.12.02, 15:53 Eee tam, pierwszy był lepszy, z karmelem, jest to potrzebne, żeby piernik miał kolor. ;) U nas zawsze robi się piernik kilka dni przed świętami - jak trochę odleży łatwiej się kroi. Najwięcej zabawy jest z polewą - kajmakiem; mleko z cukrem i kakao gotuje sie przez kilka godzin, dodaje się masło i uciera. Grunt to wyczuć właściwy moment. "Mylić się jest rzeczą ludzką, ale żeby naprawdę coś spaprać - do tego potrzeba komputera" Edward Morgan Forster Odpowiedz Link Zgłoś