IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.02, 15:17
Wstyd się przyznać, ale nie wiem jak smakują kapary.... A pojawiło się na
forum sporo przepisów, wykwintnych i zwykłych właśnie z kaparami w składzie.
Czy ktoś pokusiłby się o opisanie mi ich smaku, moze jest on podobny do
czegoś innego bardziej znanego (mi) w kuchni? W zasadzie mogę kupić sloiczek
na próbę, ale juz raz tak zrobiłam z oliwkami i niestety, ponieważ oliwki
nie okazały się naszym domowym przysmakiem delikatnie mówiąc zmarnowały
się :-)
Więc moze ktoś opisze smak kaparów?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Kapary IP: *.stacje.agora.pl 19.12.02, 15:41
      Moim zdaniem kapary w smaku podobne są do zielonych oliwek. Są troche
      ostrzejsze i bardziej słone. Z oliwkami spróbuj jeszcze raz. Mi na początku też
      nie smakowały a teraz je uwielbiam. Oliwej trzeba nauczyć się jeść.
      • the_ladybird Re: Kapary 19.12.02, 16:01
        wydaje mi sie jeszcze, że kapary, ze względu właśnie na bardzo mocny smak, nie
        nadają się do jedzenia "bez chleba" (jak mawiała moja babcia). trzeba w czymś
        lub z czymś.

natomiast co do oliwek, to zgadzam się w 100%. ja ich też nie lubiłam bardzo
        długo, a teraz dałabym się za nie pokroić :)
        • Gość: aniela Re: Kapary IP: *.acn.waw.pl 19.12.02, 19:25
          maja smak grudek soli ;)))
          • Gość: rak Re: Kapary IP: *.proxy.aol.com 19.12.02, 23:34
            Dla mnie kapary maja smak slonawo-kwaskowaty tak ze jako uzupelnienie bialych
            smietanowych sosow. Krolik albo kulki z mielonego :-) Ja lekko drobie kapary a
            do sosu wlewam tez marynate kaparowa. Ach do ziemniaczkow puere - samo
            wchodzi.Pozdr rak
    • mufka Re: Oliwki 20.12.02, 01:30
      Gość portalu: anma napisał(a):

> W zasadzie mogę kupić sloiczek
      > na próbę, ale juz raz tak zrobiłam z oliwkami i niestety, ponieważ oliwki
      > nie okazały się naszym domowym przysmakiem delikatnie mówiąc zmarnowały
      > się :-)

;)))))))))))
      oliwek jest tyle roznych rodzajow (a co za tym idzie smakow) ze stwierdzenie
      "sprobowalam raz i mi nie smakuja" to troche tak jakbys sprobowala jedna
      odmiane jablek i stwierdzila, ze zadnych jablek nie lubisz.

Moja babcia strasznie sie skrzywila kiedys smakujac zielona oliwke w martini
      bianco, teraz mowi ze moge dla niej napelnic lampke oliwkami a martini wypic
      sama;)))))))
      Jem wszystkie oliwki, ale zaden rodzaj nie smakowal mi od poczatku.

A odnosnie kaparow.
      Swieta sie zblizaja, zeby Ci sie nie zmarnowaly kapary;) kup malutki sloiczek
      i zrob sledzie w sosie chrzanowym z kaparami.
      Pozdrawiam.
      • u_ Re: Oliwki 20.12.02, 08:27
        a jak sie robi sledzie w sosie chrzanowym z kaparami?

jakie oliwki probowalas? sa zielone , czarne, marynowane, w zalewie,
        faszerowane, i pewnie wiele wiele innych. po jednym sprobowaniu ciezko
        osadzic wszystkie. moje pierwsze oliwki byly czarne, probowane w gruzji, i
        od razu mi smakowaly ;)
        • Gość: anma Re: Oliwki - do mufki i u_ i innych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.02, 14:57
          Dzięki za odzew wszystkim! Próbowałam zielone oliwki, podobno dobrej marki
          (juz teraz nie pamietam jakie to były). Zachwalała mi je koleżanka która
          potrafiła przynieść sobie do pracy słoik oliwek i zjesc !! Niestety, mocno się
          rozczarowałam ich smakiem,ale moze macie rację ze trzeba sie nauczyć tego
          smaku ;-) A czarne raz miałam na pizzy i chociaz pilnie je wybierałam parę
          sztuk zjadłam i żyję :-)) A kapary chyba wypróbuję, widziałam w sklepie taki
          maciupeńki słoiczek.... Czy mam kupić jakąś szczególną marke czy wszystko
          jedno? Poważnie pytam.
          pozdrawiam
          • mufka Re: Oliwki - do mufki i u_ i innych 21.12.02, 14:20
            Bede wieczorkiem, to odpowiem na posty.
            Pa.
        • mufka Re: Oliwki 22.12.02, 00:38
          u_ napisała:

> a jak sie robi sledzie w sosie chrzanowym z kaparami?
          >
          Gotowe, wymoczone platy sledziowe leza przez noc w zalewie:
          - woda i ocet 12% pol/pol, z zielem, listkiem, sola, cukrem - zagotowac,
          ostudzic, zalac sledzie.
          Na drugi dzien, odcedzam i klade na recznik papierowy, zeby pozbyc sie jak
          najwiecej plynu.
          Kroje w kawalki dl. 3 cm i zalewam sosem chrzanowym:
          - kwasna smietane 12%, mieszam z tartym chrzanem w tubce ( moze byc swiezy)
          dodaje jajo na twardo (siekane), posiekana pietruszka, lyzka majonezu
          (majonez opuszczam, bo go nie lubie) Do smaku przyprawic wg. wlasnego smaku.
          Dodac kapary.

> jakie oliwki probowalas? sa zielone , czarne, marynowane, w zalewie,
          > faszerowane, i pewnie wiele wiele innych. po jednym sprobowaniu ciezko
          > osadzic wszystkie. moje pierwsze oliwki byly czarne, probowane w gruzji, i
          > od razu mi smakowaly ;)

Probowalam wszystkie i najbardziej mi smakuja marynowane zielone duze (jak
          mala sliwka) z pestkami; male zielone w zalewie cytrynowej i czarne. Ale
          ogolnie
          jadam wszystkie.
          Pozdrawiam,M:)

• Gość: anma bardzo Was jeszcze proszę..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.02, 14:23
      ....o cierpliwośc i pomoc. Otóż byłam wczoraj na zakupach świątecznych i w
      moim ulubionym sklepie znalazłam całe mnóstwo kaparów: w oleju, w occie, z
      czosnkiem, w soli morskiej, w zalewie słonej.....no i jakie mam kupić? A poza
      tym sa małe i trochę większe (nie chodzi mi o słoiczki tylko same kapary). czy
      różnia się też smakiem czy tylko wielkością?
      Dziękuję :-)
      • Gość: hedonist Re: bardzo Was jeszcze proszę..... IP: *.chello.pl 22.12.02, 14:32
        No i czego Ty od nas wymagasz? Że jak Parys mamy jabłkiem obdarzać? Te są
        najlepsze które Tobie smakują i tyle. Nie kupisz,nie spróbujesz to się nie
        dowiesz. Jeśli naprawdę jest w Tobie ciekawość i chęć to będziesz
        eksperymentować do osiągnięcia celu jeśli nie, zostań przy schabowym z kapustą
        (według wielu opinii jest najlepszy)

pozdrawiam
        • Gość: anma Re: bardzo Was jeszcze proszę..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.02, 15:10
          Za schabowym z kapustą nie przepadam - nie ten rodzaj kuchni, ale smacznego.
          A o kapary pytam, bo jak juz wczesniej napisałam to nowosc dla mnie i ponieważ
          od czegos trzeba zacząć to chcę się poradzić osób, które coś na ten temat
          wiedzą. Z czasem pewnie skosztuję róznych, ale nie kupię naraz 8 róznych
          słoików kaparów i nie zacznę próbować, a chciałabym na swięta przyrządzić
          potrawę, w której występują kapary (podana na wątku o łososiu wędzonym). Czy
          to Ci przeszkadza? Mnie tez czasem dziwią pytania na forum, ale wtedy po
          prostu je ignoruję.
          Pozdrawiam i zyczę Wesołych Świąt.
      • Gość: Bodo Schab w sosie kaparowo-tuńczykowym IP: proxy / *.orlen.pl 23.12.02, 13:30
        Proponuję kupić w oleju i przyrządzić schab w sosie kaparowo-tuńczykowym.
        Słoiczek kaparów miksujemy z małą puszką tuńczyka w oleju i dodajemy śmietany.
        Schab ugotowany w całości kroimy w plastry układamy na półmisku i polewamy
        sosem. Wyśmienite.
    • Gość: kluba1 Re: Kapary IP: *.we.client2.attbi.com 24.12.02, 19:26
      Gość portalu: anma napisał(a):

> Wstyd się przyznać, ale nie wiem jak smakują kapary.... A pojawiło się na
      > forum sporo przepisów, wykwintnych i zwykłych właśnie z kaparami w składzie.
      > Czy ktoś pokusiłby się o opisanie mi ich smaku, moze jest on podobny do
      > czegoś innego bardziej znanego (mi) w kuchni? W zasadzie mogę kupić sloiczek
      > na próbę, ale juz raz tak zrobiłam z oliwkami i niestety, ponieważ oliwki
      > nie okazały się naszym domowym przysmakiem delikatnie mówiąc zmarnowały
      > się :-)
      > Więc moze ktoś opisze smak kaparów?
      Niestety, mysle, ze sama musisz sprobowac. I to w roznych zestawach.
      Najprosciej moim zdaniem na oliwe z maslem wrzucic piersc kurczaka , jak sie
      podsmazy to podlac bialym winem i dodac kaparow. Kapary sa slone wiec dodaj sol
      pozniej, po sprawdzeniu smaku. Lubie tez kure w podobny sposob tylko z sosem
      pomidorowym ( wina tez mozna dodac, czemu nie) i kapary.Smacznego!!
    • Gość: KOla Re: Kapary IP: *.chello.pl 29.12.02, 23:27
      Dzis wlasnie 1 raz kupilam takie kapary w sloiczku;) I przypadkowo znalazlam
      twoj watek;) No i jak ci smakowalo? Ja dostalam obledu, nie moge przypomniec,
      co oni mi przypominaja w smaku, jakies owocy, albo przyprawe;((( Poszukam w
      sieci. Napewno jadlam cos bardzo dawno w tym smaku.
      A prop[os oliwek. Ja uwielbiam tylko i wylacznie zielone;) Mniam;) Tez potrafie
      pol sloiczka zjesc naraz;) A te z pestkami sa najlepsze!
      • Gość: anma Re: Kapary IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.02, 18:58
        No więc ja też spróbowałam :-((((( Niestety. Delikatnie powiem, ze to nie jest
        coś o czym mogę powiedzieć ze mi smakowało.... Ale chciałabym powiedziec
        inaczej, tylko nie wypada bo niektórzy to lubia i byli tak mili ze starali mi
        sie pomóc i odpowiedzieli na mój wątek. To tyle.
        W każdym razie kaparów więcej nie kupię, a w każdym razie długo (wyznaję
        zasadę :nigdy nie mów nigdy).
        Pozdrawiam smakoszy kaparów i niesmakoszy też. :-))
    • kdd Re: Kapary 30.12.02, 14:41
      Ja najbardziej lubie kapary w slonej zalewie.

Jesli chodzi o oliwki to uwielbiam hiszpanskie (zielone i czarne), natomiast
      nie smakuja mi zupelnie greckie i wloskie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka