illiterate 18.05.06, 16:57 Natrafilam na te przyprawe w paru ekscytujacych przepisach. Sa to niepozorne ziarenka o bardzo mocnym, wyrazistym zapachu. Czy ktokolwiek ma blade pojecie, gdzie u licha w Polsce (lepiej: Wawie lub internecie) to dostac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Bób tonka 18.05.06, 17:52 Ciekawostka... Chyba trudne do kupienia. Z tym, ze tlumaczenie bob nie jest dokladne. Np. po wlosku "fave" to nie tylko bob, ale i ziarna / fave di cacao: ziarna kakaowe /. Stosowany w kuchni i w przemysle kosmetycznym. Nawet czekoladki o tej nazwie sa / wlasciwie praliny /: www.cioccolatopuronline.com/praline.htm Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Bób tonka 18.05.06, 22:02 Dzieki, niezawodna linn_linn :) Pani w najlepszych wawskich delikatesach orientalnych zapytana dzis o a. bob tonka, b) fasolki tonka c) ziarna tonka zamrugala dzis bezradnie rzesami poczym niepewnie wreczyla mi torebeczke z pasta tom-ka ;) Wezme i poprosze kogos, kto bedzie jechal do Londynu. W Londynie jest wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Bób tonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 23:17 Bo o naszych pań trzeba mówić po naszemu-tonkowiec wonny:) Żartuję, pewnie i tak nie dostaniesz. www.uni-graz.at/~katzer/engl/Dipt_odo.html Google nie wypluwa żadnego sklepu internetowego z tym cudem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Bób tonka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 23:19 u nas, zagranicznych nie szukałam Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-niejadek Re: Bób tonka 19.05.06, 21:30 Z nazwą "bób tonka" jak do tej pory nie miałem przyjemności. Ale.. ze dwadzieścia lat temu w Bułgarii kupiłem na targu niepozorne, bardzo aromatyczne nasionka. Później spotkałem tę przyprawę na Ukrainie. W poniedziałek będę w Kałuszu (małe miasto pod dawnym Stanisławowem) gdzie w sklepie "ARNIKA" uzupełniam swoją apteczkę o zioła, w tym "FANIS", czyli coś bardzo podobnego do tego o czym piszesz. Jeśli będzie - a zechcesz porównać - to interes ubity. Info prześlę na skrzynkę. Pzdr - tn Odpowiedz Link Zgłoś