Dodaj do ulubionych

mrufko - przepis na pepparkakor pieknie prosze!!!

IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 24.05.06, 11:38
Bylam w Ikei i z pewna niesmialoscia kupilam dwa opakowania tych ciasteczek -
wlasnie, kruszac na klawiature, je pochlaniam! Dobrze, ze jestem sama, bo
albo zostalabym opierniczona za jedzenie przy komputerze, albo z nich
ograbiona! Ale do rzeczy! Sa pyszne!!! Bardzo podobne kupowal mi Dziadek w
Gdansku... Jestem bardzo daleko od Gdanska, w Ikei nie bede bywac za czesto,
wiec musze piec je sobie sama! A odgrzebalam w wyszukiwarce watek o nich,
gdzie piszesz, Mrufko, ze masz na nie przepis. I podobno sa lepsze od
ikeowskich! Wiec prosze - znajdz chwilke i wrzuc go, dobrze? Chyba, ze
jeszcze ktos z Was, Forumowicze, moze sie nim podzielic. Wielkie dzieki!
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: pepparkakor 24.05.06, 11:58
      Sa w blogu www.acatinthekitchen.com/?p=100
      Przy okazji zwracam uwage na polski dzial:
      www.acatinthekitchen.com/?cat=5
      • Gość: kabushka Re: pepparkakor IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 24.05.06, 12:19
        Dziekuje, Linn_linn! Bede piekla na pewno! A ten polski dzial swietny!
        • Gość: ciekawa Re: pepparkakor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:08
          jak ci wyjdą wrzuć przepis po polsku, proszę!
          • Gość: kabushka Re: pepparkakor IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 24.05.06, 13:31
            Dobrze! Jak tylko wyjem kupione, sprobuje. I jesli beda udane, wrzuce przepis.
          • warmiak2 Re: pepparkakor 24.05.06, 14:31
            Witam,
            Jeżeli mamy na myśli te same ciastka to moja żona dostała kiedyś w Ikei w
            Poznaniu jako dodatek do nich przepis po polsku pt "Pierniczki szwedzkie".
            Niestety nie mam tego w formie elektronicznej. Ale jakby ktoś był
            zainteresowany to mogę poszukać w domu "papieru" z tym przepisem i wklepać do
            forum.
            P.S. Żona robi co roku na Boże Narodzenie i są świetne mogą długo leżeć (ale
            nie leżą bo znikają :) ).
            • Gość: kabushka Re: pepparkakor IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 24.05.06, 14:41
              Bardzo prosze! Chetnie wyprobuje oba przepisy i porownam.
              • Gość: warmiak2 Re: pepparkakor IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.05.06, 20:47
                Nie mogłem się zalogować (jakieś problemy techniczne)więc występuję jako gość.
                Odnalazłem przepis z Ikei o którym wspominałem powyżej. Oto on:
                SZWEDZKIE PIERNICZKI "PEPPARKAKOR"

Składniki:
                300 ml miodu
                400 ml cukru
                350 g masła lub margaryny
                300 ml śmietanki kremówki
                1 1/2 kg mąki
                1 1/2 łyżki stołowej imbiru
                1 1/2 łyżki stołowej cynamonu
                1 łyżka stołowa mielonych goździków
                1 łyżka stołowa proszku do pieczenia

Produkcja :

Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy (można lekko podgrzać). Ubić
                śmietankę i powoli dodawać do "ciasta" (przestudzonego). Rozpuścić proszek do
                pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do "ciasta". Dodawać stopniowo mąkę
                tak , aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć
                do lodówki. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkować , wyciąć dowolne kształty
                (foremkami) i ułożyć na posmarowaną blaszkę i włożyć do gorącego piekarnika.
                Piec w temperaturze 175 st. C przez 10-15 minut (aż się zarumienią). Gotowe
                pierniczki można udekorować lukrem. Z podanych składników uzyskamy ok. 400-450
                ciastek.

Smacznego,
                BN
                • linn_linn Re: logowanie 25.05.06, 20:48
                  Ja dzisiaj musze sie logowac z poczty, a potem otwierac forum.
                • Gość: kabushka Re: pepparkakor IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 26.05.06, 08:49
                  Wielkie dzieki! Na pewno wyprobuje. Ciekawa jestem, co z tego wyjdzie? Mam
                  nadzieje, ze beda rownie smaczne, jak te kupione... Albo nawet lepsze!
                • dorota_s1 Re: pepparkakor 26.05.06, 10:15
                  oooooo! ja też dziękuję!
                  • mrufka_ Re: pepparkakor 27.05.06, 01:04
                    Ranyjulek, pepparkakor ze smietana i bez kardamonu???????
                    to rzeczywiscie jakis polski przepis, bo na pewno nie oryginalny szwedzki.
                    Jutro dam moj. Dzieki ze mi przypomnialas, bo od swiat mam jeszcze w lodowce
                    ciasto na pepparkakor:) czy wiecie ze to ciasto moze lezec w lodowce miesiacami
                    ( ciasno owiniete folia)?
                    Jutro pieke;)
    • n0str0m0 olsnienie czyli genealogia odlingwistyczna :) 27.05.06, 06:19
      zrozumialem skad sie wziela nazwa piernik
      (choc oczywiscie moge sie mylic - jak zawsze)
      • linn_linn Re: olsnienie czyli genealogia odlingwistyczna :) 27.05.06, 10:59
        Od dawnej nazwy perniki, czyli od pieprzu.
        • Gość: n0str0m0 Re: olsnienie czyli genealogia odlingwistyczna :) IP: *.cache.maxonline.com.sg 27.05.06, 12:40
          :)))

mi podpowiedziala nauka jezyka r...osyjskiego
          ale na to samo mi wyszlo
          • mrufka_ Re: olsnienie czyli genealogia odlingwistyczna :) 27.05.06, 14:42
            Podaje oryginalny przepis na okolo 200 sztuk - to nie jest duzo;)...ida jak
            woda.

250g margaryny lub masla
            4 dl cukru
            2 dl jasnego syropu ( nie wiem czy jest w PL) - tu jest jasny i ciemny, -
            zamienilabym to na miod,
            2 dl wody
            2 lyzki mielonego cynamonu,
            1 lyzka mielonego kardamonu,
            1 lyzka mielonych gozdzikow,
            0,5 lyzki wysuszonej skorki pomaranczowej ( potluczonej na miazge)
            1 lyzeczka sody oczyszczonej
            13 dl maki + troche do podsypywania

Zrobic syrop z cukru, syropu/miodu i wody:´podgrzac szybko na ogniu mieszajac,
            odstawic z ognia.
            Do miski wlozyc maslo/margaryne pokrojona w plastry ( szybciej sie stopi) i
            dodac wszystkie przyprawy. Zalac to wszystko goracym syropem z rondelka i
            poczekac az tluszcz sie stopi, mieszajac od czasu do czasu.
            Pozostawic do ostygniecia ( do temp. pokojowej)
            Wymieszac make z soda oczyszczona, wsypac to do ostudzonego ciasta i ucierac
            DREWNIANYM WIDELCEM (zadnym mikserem/ metalem, plastikiem)
            Na poczatku bedzie to dosyc plynne, ale po chwili mieszania zaczeni gestniec.
            Utarte ciasto przelozyc do foliowego worka, zawiazac i wlozyc do lodowki na
            dwie doby.

PIECZENIE:
            -urywac po kawalku, rozwalkowac na bardzo cienko 2-3mm
            - foremkami porobic figurki,
            - ukladac na papierze do pieczenia podwazajac nozem ( sa bardzo cienkie)
            -piec w 200-225st okolo 4-6 minut
            UWAGA! Pepparkakor pala sie po 5-6 min w mgnieniu oka!!!! i sa gorzkie,
            najlepiej nie odchodzic od piekarnika,
            POLECAM zobaczyc to zjawisko wkladajac jedno ciastko i obserwujac.
            najpierw puchna, potem opadaja i na naszych oczach widac jak sie brazowia,
            wyjmowac jak beda mialy kolor kawy z mlekiem.

Smacznego, napiszcie jak wyszly!

• Gość: g Re: olsnienie czyli genealogia odlingwistyczna :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 15:30
              na pewno bez imbiru?
              • mrufka_ Re: olsnienie czyli genealogia odlingwistyczna :) 27.05.06, 16:56
                W przepisie przy wymienianiu przypraw podane jest, ze ten przepis jest bez
                imbiru.....przepis jest od Szwedow z babki prababki- i tak robimy ze Szwedami w
                robocie co roku.
                Pozdrawiam.
                • dorota_s1 co to jest dl? 27.05.06, 18:14
                  czy to sa dekagramy?
                  • Gość: g Re: co to jest dl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 18:19
                    dl-decylitr:)
                    • dorota_s1 haha 27.05.06, 19:29
                    • warmiak2 Re: co to jest dl? 27.05.06, 19:30
                      1)Sciślej 1dl (decylitr ) = 100 ml (mililitrów) .
                      2)Chciałbym bronić mojego przepisu. Nie jest to jakiś polski przepis może tylko
                      Ikea przystosowała go na nasz rynek na którym kardamon nie był wówczas
                      powszechnie dostępny i został zastąpiony imbirem . Co do śmietanki to w
                      przepisie "czysto" :) szwedzkim zastępuje wodę ale powoduje , że ciasteczka są
                      bardziej miękie.
                      BN
                • linn_linn Re: olsnienie czyli genealogia odlingwistyczna :) 27.05.06, 19:28
                  Tu masz 2 blogi szwedzkie: imbir jest.
                  annesfood.blogspot.com/2004/11/pepparkakor.html
                  www.acatinthekitchen.com/?p=100
                  Poszukaj w google'u: imbir jest zawsze. Tzn. w tym, co wyskakuje jest.
                  • linn_linn Re: kardamom czy imbir 27.05.06, 23:02
                    To raczej kardamonu moze nie byc:
                    www.blue-n-gold.com/halfdan/peprkakr.htm
                    • mrufka_ kardamon,imbir,skorka pomarancz.,cytrynowa,migdaly 28.05.06, 03:02
                      W jednym z podanych blogow jest imbir ale tez jest ziele angielskie (!) i
                      jajko, w drugim jest imbir i nie ma kardamonu ani jajka.
                      Moge podac mase przepisow na rozne sposoby i smaki: na cytrynowo, pomaranczowo,
                      migdalowo itd.
                      Robta jak chceta! ;)))))))
                      Jak sie kto upiera na imbir to go po prostu dodajcie, nie ma problemu, przeciez
                      kazdy przepis mozna probowac na swoja nute, pepparkakor nie beda wcale gorsze.
                      Podalam przepis tak jak mnie poproszono i taki jaki uzywam od lat.
                      A teraz ludziska -do roboty i piszcie jak wyszlo.
                      Pozdrawiam.
                      • linn_linn Re: kardamon,imbir,skorka pomarancz.,cytrynowa,mi 28.05.06, 09:26
                        No cytrusow to raczej w tych przepisach nie ma. Co do reszty, zgadzam sie.
                        • mrufka_ skorka pomarancz.,cytrynowa............. . 01.06.06, 00:25
                          :)))))...nie chodzi o dodanie c-y-t-r-u-s-o-w, ale o ich smak, w tu sklepach sa
                          o smaku pomaranczowym, cytrynowym, migdalowym.
                          Dodaje sie startej skorki owocow cytrusowych, cytrynowe sa the best!
                          Czy w Ikei w PL takich nie ma?...nigdy nie bylam;)

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka