betina23 14.01.03, 08:09 gdzie moge go kupić w Krakowie?po przystepnej cenie?i jaki jest najlepszy do chińszczyzny? z góry dziękuje:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: wok IP: *.tele2.pl 14.01.03, 17:48 ja kupilam wielkiego woka, ciezkiego - czyli taki jak ma byc - w Macro, ale nooo ze dwa lata temu. Dolaczone byly talerze i miseczki. Moze jeszcze maja. Nie kupuj innych niz ten ciezki bo ponoc taki wlasnie ma byc prawdziwy wok! Odpowiedz Link Zgłoś
proz Re: wok 14.01.03, 21:26 W sumie, to prawie każdy jest dobry, z tym, że: 1) Niektore mają spłaszczone dno, rzekomo przystosowane do domowych kuchenek gazowych i to jest niedobre. Wok to wycinek kuli, musi być okrągły. 2) Do woka potrzebny jest specjalny palnik gazowy, jak w wietnamskich budkach - podwójny pierścień. W domu takiego nie mamy, więc trzeba użyć NAJWIĘKSZEGO palnika ustawionego na maksa. 3) Woka NIGDY się nie MYJE. Po zakończeniu działań z wokiem trzeba go wytrzeć papierowymi ręcznikami do sucha. 4) W uzupełnieniu do punktu 3 - przed pierwszym użyciem potraktować jak nową patelnię - rozgrzać, posypać solą, uprażyć sól, wysypać, wytrzeć, nalać oliwy, rozgrzać, wylać oliwę, wytrzeć, nasypać soli etc. Powtórzyć trzy razy. Tak spreparowany wok odwdzięczy się. Smacznego! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kira Re: wok IP: *.kv.net.pl 14.01.03, 21:49 Własnie dzisiaj kupiłam woka w selgrosie. niestety jest lekki. Kupilam go dla corki. sama mam taki od dawna i swietnie sie sprawuje.lepiej podajcie jakies fajne przepisy na chinszczyznę.proszę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kira Re: wok IP: *.kv.net.pl 14.01.03, 21:50 zapomnialam dodać, że w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: wok do KIRY IP: *.tele2.pl 15.01.03, 18:04 republika.pl/chinafood/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: wok IP: 144.139.175.* 15.01.03, 02:53 proz napisał: > W sumie, to prawie każdy jest dobry, z tym, że: > 1) Niektore mają spłaszczone dno, rzekomo przystosowane do domowych kuchenek > gazowych i to jest niedobre. Wok to wycinek kuli, musi być okrągły. EEE.. bez przesady!!!, te z plaskim dnem uzywane sa przez najbardziej chinskich z chinczykow > 2) Do woka potrzebny jest specjalny palnik gazowy, jak w wietnamskich budkach - Tylko do niektorych dan, jak np. Mee, lub Chow Mein(to z angielska, chinskiego nie znam) inne, typu "stir fry" nie musza smazone na az tak wysokim ogniu. Poczatkujacy w tej dzidzinie latwo moze przypalic potrawe, a chba przeciez nie o to chodzi. > podwójny pierścień. W domu takiego nie mamy, więc trzeba użyć NAJWIĘKSZEGO > palnika ustawionego na maksa. > 3) Woka NIGDY się nie MYJE. Po zakończeniu działań z wokiem trzeba go wytrzeć > papierowymi ręcznikami do sucha. Ja myje, goraca woda, bez detergentu, zwlaszcza jak mi cos przywrze, np makaron ryzowy > 4) W uzupełnieniu do punktu 3 - przed pierwszym użyciem potraktować jak nową > patelnię - rozgrzać, posypać solą, uprażyć sól, wysypać, wytrzeć, nalać oliwy, > rozgrzać, wylać oliwę, wytrzeć, nasypać soli etc. Powtórzyć trzy razy. Tak > spreparowany wok odwdzięczy się. Znakomita rada!!! Ale na poczatku tos nstraszyl dziewczyne zdrowo... > Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patefon Re: wok IP: *.elcompzu.com.pl / 192.168.0.* 15.01.03, 15:45 kiedys widzialem taki gruby i silidny wok i nie zdecydowalem sie na zkup o co pluje sobie brode jak wspomne to bylo w sklepiku w bramie gdzies w okolicach fotoeksperta na poczatku karmelickiej kosztowal kolo banki co nie bylo duza jak za zakup na lata i byl naprawde solidny Odpowiedz Link Zgłoś
moni_citroni Re: wok 15.01.03, 17:13 Marzy mi sie dobry wok, ale nie mam kuchenki gazowej tylko plyte... Myslicie, ze wok bedzie "dzialal" bez plomienia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: wok IP: 144.139.175.* 15.01.03, 21:12 moni_citroni napisała: > Marzy mi sie dobry wok, ale nie mam kuchenki gazowej tylko plyte... Myslicie, > ze wok bedzie "dzialal" bez plomienia ? Ja uzywam woka od 12 lat. Zdarzalo mi sie mieszkac w wielu miejscach -czasami z kuchnia gazowa , czasami z elektryczna. Wcale mi to nie przeszkadzalo w gotowaniu w woku. Podejdz do tego zdroworozsadkowo. I nie kupuj takiego naprwde ciezkiego, zeliwnego woka, bo czasami trzeba go podniesc, lub pezsunac jedna reka.. No chyba ze cwiczysz podnoszenie ciezarow - to nie ma sprawy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
moni_citroni Re: wok 16.01.03, 04:55 Dzieki :-) Balam sie, ze plomien jest niezbedny ;-) Wok bardzo mi sie przyda, bo lubie smazone warzywa itp a plytkich patelni nie potrafie uzywac - gdy mieszam, pol jedzenia laduje na kuchence ;-) Kupie jakis zwykly, bo zeliwny bylby ciezszy ode mnie ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
betina23 Re: wok 16.01.03, 08:18 Dzięki wszystkim za odpowiedź:)też mam właśnie kuchenke elektryczną ale mysle,że to nie powinno specjalnie przeszkadzać;)a czy ktos ma sprawdzone i pyyszne przepisy?no bo jak już sie zaopatrze w ten wok to bym coś ugotowała..noo podrzućcie mi chociaz jeden,buźka:))) Odpowiedz Link Zgłoś
betina23 Re: dopisek 16.01.03, 08:41 juz znalazłam..na tej stronce od kasi:)ale mi slinka cieknie..echh Odpowiedz Link Zgłoś