aniani7 30.05.06, 02:43 Czy moglibyscie polecic mi jednogarnkowa potrawe, ale nie taka z internetu, bo ten juz caly przekopalam, tylko potrawe, ktora znacie i ktora Wam smakuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: jednogarnkowa potrawa 30.05.06, 07:54 > Przekopalas caly internet Pewnie tak jak Chuck Norris - zgrała go nawet na dyskietkę :-) A na serio - ja robię jednogarnkowe wariacje bezmięsne w stylu leczo z ciecierzycą, ale można dodać do tego parówki, lub kiełbasę i będzie mięsna wersja. Na oliwie obsmażam podpiekam cebule, papryki pokrojone w kostkę czy jak mi się chce ją pokroić. Potem dodaję sporo pomidorów bez skórki, całość dusi się dość długo, wrzucam ciecierzycę, może być równie dobrze któraś z fasoli. Używam puszkowe, bo nie chce mi się wczesniej moczyć suchych strączkowych. Przyprawiam (sól, pieprz, papryka i co mi jeszcze wpadnie do głowy, np. chilli). Gdy całość będzie już gęsta, esencjonalna, dodaję wędline (ja uzywam sojowej, ale Ty możesz dodać mięsną) i na talerza. Gęste, ciepłe, pożywne. Można jeszcze odrobine skropić oliwą, uż na talerzu. Dokładnych proporcji nie podam, bo ja to robię na oko, z tylu składników ile mam. Czasami dodaję do tego ziemniaki. Gdy surowe, to drobno pokrojone na początku duszenia. Gdy już ugotowane, to dodaję na końcu, tylko by podgrzać. Papryk sztuk kilka, puszka strączkowych, puszka pomidorów, czasem garść pieczarek, kilka małych cebulek. ile mam ochotę, tyle daję... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kendo Re: jednogarnkowa potrawa-parowkowa 30.05.06, 08:53 mozna jeszcze parowki upiec wraz z kartoflanymi cwiartkami/polowkami cebuli(jak ktos je lubi)/polowki pomidorow,wszystko skropic oliwa/przyprawic wlasna kompozycja ziolowa /troche musztardy i keczupu na parowki i do piekarnika na 200stopni,az kartofle beda miekie. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jednogarnkowa potrawa 30.05.06, 09:30 Nchyb, bardzo dobre jest coś takiego na bazie podsmażonych plastrów cukini. Ewentualnie w droższej wersji - bakłażana. Odpowiedz Link Zgłoś
kab12 Re: jednogarnkowa potrawa 30.05.06, 12:07 uwielbiam robić i jeść potrawy jednogarnkowe, zwłaszcza z garnka np. chili z fasoli: wołowina pokrojona w kostkę,przyprawiona chili, podsmażona ze słodką papryką odrobiną cebulki(niekoniecznie), potem mieso zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy(I wersja - namoczoną czerwona fasolę) pokrojone ziemniaki, paprykę doprawiamy wedle uznania - sól,kminek, (II wersja - pod koniec, kiedy wszystko jest miekkie dodajemy czerwona fasole z puszki) gulasz z kabaczka: kabaczka kroje w plastry, obieram ze skóry, solę, odstawiam, potem odlewam sok(jesli dodaje, to roboie to samo, bez obierania ze skóry, z bakłażanem (nie wiem czy słusznie)), nastepnie podsmażam pokrojona kiełbase(parówki) z cebulą, przekładam wszystko do wielkiego gara i gotuje z kabaczkiem, dodaje tez papryke, pomidory, doprawiam bazylia, vegetą, oregano i koncentratem pomidorowym. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: jednogarnkowa potrawa 30.05.06, 12:50 > bardzo dobre jest coś takiego na bazie podsmażonych plastrów cukini. Horpyno, bardzo dobry pomysł, warto czasem dorzucić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rapsodiagitana makaron z mięsem i kapustą 30.05.06, 11:55 moja ukochana potrawa z dzieciństwa : Trzeba ugotować ładny kawałek wołowiny (w całości) i główkę kapusty (też najlepiej w całości) - mniej więcej zblizona ilość jednego i drugiego. Zmielić w maszynce do mięsa. Ugotować makaron (świderki, muszelki, kolanka... różne się sprawdzają) i wymieszać wszystko razem. Doprawić solą i pieprzem (teraz, przy dobrej młodej kapuście nawet nie trzeba więcej przypraw, chyba że ktoś ma ochotę, to niech szaleje). Przepis banalnie prosty. Może wydaje się dziwaczne i banalne, ale smakuje naprawdę super - to taki szybki odpowiednik dobrych pierogów z mięsem :) Ja najbardziej lubię jeść polane keczupem (zostało mi z tego dzieciństwa), ale samo w sobie też jest bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: jednogarnkowa potrawa 30.05.06, 12:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36972207&a=36972207 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=36927343&a=36927343 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=24194271&a=24222265 Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: jednogarnkowa potrawa 30.05.06, 17:25 Być porównaną do najsłynniejszego ChN (bez Z. na początku), to prawdziwy honor! Polecam Wszystkim schab ze śliwkami. Do podsmażonego na tłuszczu, najlepiej w dużym garnku, pokrojonego w śerdnią kostkę schabu dodaje pokrojona w piórka cebule i śliwki kalifornijskie. Kiedy z cebuli i śliwek zrobi sie sos, sole i pieprze. Schab podaje z ryzem. Nie uwierzycie jak taki schab może być dobry. To zdecydowaniy faworyt rodziny, a i gościa, który nie uległby jego smakowi nie mialam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: jednogarnkowa potrawa IP: *.globalconnect.pl 30.05.06, 17:28 aniani7 napisała: > Czy moglibyscie polecic mi jednogarnkowa potrawe, ale nie taka z internetu, > bo ten juz caly przekopalam, tylko potrawe, ktora znacie i ktora Wam smakuje? :))) Każda potrawa, która tu opisano już stała sią potrawą z internetu;) Odpowiedz Link Zgłoś