Dodaj do ulubionych

co na grillu ale prosto?

08.06.06, 16:59
co można minimalnym wysiłkiem przygotować do zrobienia na grillu? jeździmy na
działkę i tam specjalnie nie chcemy przygotowywać nic skomplikowanego, raczej
w domu przygotowujemy i na dzialce tylko grilllujemy.

poza zwykłymi kiełbaskami / kaszanką robimy np. karkówkę która sobie noc stoi
w zalewie, próbowałam cukinie ale taka po prostu pokrojona na plastry smakuje
potem dziwnie, robiłam w folii aluminiowej plaster cukninii + plaster pomidora
z kawałkiem sera na wierzch,

co jeszcze można fajnego zrobić ale prosto i szybko?

Obserwuj wątek
    • Gość: ich11 a może ryby? np. pstrągi IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 08.06.06, 17:00
      • jagoda85 Re: a może ryby? np. pstrągi 08.06.06, 21:23
        Pstrągi są przepyszne.
        • kiwigirl Re: a może ryby? np. pstrągi 09.06.06, 14:39
          o rybach już kilkakrotnie mysłałam, ale szczerze - w domu z ryb robimy głównie
          solę po prostu z patelni na maślez cytrynką, oraz filety z mintaja w panierce.
          Czy sola się nada an grilla czy za delikatan jest? zakładam ze ryba musi być w
          pełni rozmrożona, a ie jak przy smażeniu że może byc zamrozona?

czy ja wystarczy oliwą natrzec i ziołami i owinąć w folie alu? czy coś jeszcze
          trzeba?

• jagoda85 Re: a może ryby? np. pstrągi 09.06.06, 21:07
            Nie wiem, zawsze robię świeżą rybę. Do pstrąga daję czosnek, sól, sos sojowy,
            przyprawę do ryb, cytrynę i oliwę. W taką zalewę wkładam pstrągi na jakieś 2-3
            godziny, potem wkładam je do specjalnej siatki i kładę na grill. Taka lepiej
            nam smakuje jak pieczona w folii aluminiowej.
    • ilekobietamalat Re: co na grillu ale prosto? 08.06.06, 17:01
      wszelkie warzywka, tylko sosik do tego by sie przydal.
      cammembercik dobry jest.
      na mniammniamie jest troche fajnych grillowych przepisow
    • Gość: doris-ek Re: co na grillu ale prosto? IP: *.corelab.com 08.06.06, 17:32
      Najprostrze sa steki ktore potem podajesz albo z maslem ziolowym (rozmaryn,
      tymianek, pietruszka, szczypiorek) albo (w przypadku antrykotu) z maslem z
      serem plesniowym, lub pikantnym jezeli chcesz zrobic cos meksykanskiego. Moge
      podac linka do spisu masel smakowcyh jezeli jestes zainteresowana.

Steki drogie wiec tansza wersja sa hamburgery, pyszne sa te nadziewane ale
      wtedy juz nie jest tak prosto. Zrob wlasny sos chrzanowy ze smietana lub
      miodowo-musztardowy.

Do miesa kukurydza w folii aluminiowej. Baklazany, grzyby i cukinie trzeba
      posmarowac oliwa inaczej zrobi sie tektura. Do oliwy dodaj ziol i jezeli masz
      odrobine octu balsamicznego.

pozdrawiam,
      K
      • kiwigirl Re: co na grillu ale prosto? 09.06.06, 14:41
        czy hamburgery trzeba na tacce? bo inaczej chyba "przelecą przez grill" przy
        przekręcaniu czy nie? czy obtaczacie je w bułce jak do smażenia czy takie "żywe"
        idą na grill?

• Gość: doris-ek hamburgery IP: *.houston.res.rr.com 09.06.06, 15:06
          Kupuje wolowine 90% (czyli 10% tluszczu), chudsze rozleci sie i wyschnie. Mozesz ewentualnie dodac
          czegos do smaku (duszona cebulka, zielona cebulka itd). Mozesz uzyc specjalnej "klatki" do
          hamburgerow ale nie tacki bo wtedy ugotuja sie we wlasnym sosie. Chodzi o to zeby bardzo goracy
          grill utowrzyl "skorupke"z zewnatrz ktora zatrzyma soki w wewnatrz. Wtedy hamburger jest w srodku
          soczysty a z zewnatrz pieknie przyrumieniony. Ulep grubsze hamburgery niz te ktore lepia w
          restauracjach szybkiej obslugi. Wtedy sie nie rozleca. Ach, i wsadz do lodowki takie "sklejone".

Pozdrawiam,
          K.
          • kiwigirl Re: hamburgery 09.06.06, 15:15
            my zawsze kupujemy mięsko w całości i mielimy sami wiec nie wiem jaki ma procent
            tłuszczu.

zawsze robimy wieprzowe - nadadza sie na grill czy jednak wołowinka lepsza?
            • doris-ek Re: hamburgery 09.06.06, 16:25
              Hamburgery z mielonej wieprzowiny to juz sa tak zwane "sausage patties" i zeby
              sie nie rozlecialy trzeba zrobic grube i male i trzeba je czyms przyprawic (jak
              kielbaske, np czosnkiem i pieprzem) inaczej nie beda zbyt smaczne. W Alabamie
              takie "kanapki wieprzowe" podawane sa z sosem pikantnym i coleslaw (surowka z
              kapusty) i sa pyszne (ale trudne do zjedzenia z godnoscia).
              Ja oczywiscie patriotycznie polecam wolowine:o)

Pozdrawiam,
              K.
    • Gość: jacek2 Re: co na grillu ale prosto? IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 08.06.06, 17:48
      Dobra biala kielbasa ( grubo zmielona ), tluste ryby halibut , makrela .
    • Gość: jozio Re: co na grillu ale prosto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 20:39
      Mnie osobiscie cukinia z grilla bardzo smakuje, grube plastry,posypane jakimis
      ziolami, i potem zelane na talerzu sosem czosnkowym.Lubie tez papryke z grilla,
      rozne kolory kroje na dlugie plastry,mieszam w misce w oliwie ,soli, ziolach i
      daje to na grilla i tez z tym sosikiem.
    • jagoda85 Re: co na grillu ale prosto? 08.06.06, 21:22
      Tanie i przepyszne skrzydełka z grila. Wcześniej zamarynowane w oliwie, dużo
      czosnki i wszelkiej maści przypraw. Pierś z kurczaka, pierś z indyka, mięso
      mielone, ziemniaki w folii.....
      • martynka55 Re: co na grillu ale prosto? 08.06.06, 21:54
        My często robimy na brytfance, której nie używamy już do pieczenia ciasta,
        karczek z cebulą i pieczarkami. Na dno brytfanki cebula, potem karczek
        (wcześniej zamarynowany)i pieczarki + sól i pieprz. Tą brytfankę trzeba
        przykryć, np folią aluminiową, żeby wszystko się fajnie poddusiło.
        Nieraz zamiast karczku dajemy białą kiełbasę - pychotka:)
        • pesteczka5 Re: co na grillu ale prosto? 09.06.06, 05:10
          W Galerii Potraw jest pomysł Szellki na ananasa pokrojonego wzdłuz ze skórą
          chyba w ósemki, obtoczonego w cukrze brązowym i zgrillowanego. nie próbowałam,
          ale wyobrażam sobie, że to musi być nieziemskie:)
    • Gość: KrAk Re: co na grillu ale prosto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 06:54
      Nic wykwintnego, ale jako dodatek pasuje: pieczarki.
      Wybrać takie większe, już otworzone. Wyrwać im korzonki. Ułożyć na grillu - ja
      stosuje tackę Al, pociągnietą pędzelkiem maczanym w oleju - tak jak rosły. Po
      kilku minutach odwrócić, w "miseczki" naprószyć soli i dogrilować.
    • paewlek Re: co na grillu ale prosto? 09.06.06, 15:05
      Z tego co masz robisz szszłyki - mogą być same warzywa, mogą być warzywa z
      mięskiem.
      Śliwki suszone i morele zawijane w boczku - trzeba pilnować bo szybko rumienią
      się. Żadna robota a dobre.
      • Gość: martaa26 pieczywo czosnkowe IP: *.cable.casema.nl 09.06.06, 15:12
        bardzo szybko mozna zrobic wspaniałe pieczywo czosnkowe.Wziac bułkę paryska lub
        bagietkę i pokroić na ukos ,posmarowac masłem wymieszanym z czosnkiem
        wycisnietym i ziolami.mozna przygotować w domu i potem tylko podgrzac na
        grillu.chrupiące i pyszne.smacznego!
        • kiwigirl Re: pieczywo czosnkowe 09.06.06, 17:09
          rany! tyle razy robiłam w piekarniku i nie wpadłam na to zeby zrobić na
          grillu!!!!!!

dzięki!!!
    • Gość: krakus Re: co na grillu ale prosto? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 15:55
      Ziemniaka wyszorowanego przekrój wzdłóż na 3 części. Pomiędzy kawałki ziemniaka
      włóż po plastrze boczku wędzonego (gotowanego) i cebuli. Posyp pieprzem.Całość
      owiń szczelnie folią aluminiową i na grila. Po ok. 1/2 godzinie rozwinąć z
      foli , ewentualnie posolić jak trzeba i koniecznie popić piwkiem.
      Na deser: banana grilować w łupinie do czasu aż zrobi się cały czarny. Później
      zdjąć skórkę i polać adwokatem lub wiśnówką (dla dzieci i tych na odwyku polać
      sokiem wiśniowym lub malinowym). Chudziakom można dodatkowo posypać wszystko
      wiórkami z gorzkiej czekolady.
      s m a c z n e g o
    • edmund.dantes Łosoś na desce 09.06.06, 16:31
      Osobiście proponuje łososia na desce cedrowej. Nie wiem tylko czy w Twojej
      okolicy można takie deseczki nabyć. W Kanadzie jest to bardzo popularne. Kupuje
      się małą deskę cedrową o wymiarach 30x15 cm. i grubości 1.5 cm. Moczy się ją w
      wodzie lub innym płynie (np. piwie) prze ponad godzinę, smaruje lekko olejem
      lub oliwą i na grila (www.enyeartcedar.com/fishplanks.htm). Łosoś jest z
      tego najlepszy ale inne ryby też są niezłe.

Pozdrawiam....
    • Gość: G Re: co na grillu ale prosto? IP: 212.244.126.* 12.06.06, 13:14
      szaszłyczki z kurczaka, ponadziewane na drewniane patyczki, poprzekładane np
      papryką, wcześniej zamarynowane:)
      Albo wynalazek mojego kolegi - banany pieczone na grillu w skórkach - potem
      tylko nożem przecina się delikatnie skórkę i wyjada łyżeczką środek:)
    • madzianj Re: co na grillu ale prosto? 12.06.06, 13:29
      cukinia pokrojona i posmarowana oliwa i czosnkiem - taka sama papryka
      ja lubie również - ser camembert w calości na grill- na jakies 10 -15 minut- a
      potem z pikatnym sosem lub zurawinami - pucha
    • Gość: KrAk Re: co na grillu ale prosto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 21:32
      W ostatni weekend wypróbowany przepis:
      - mały, ok. 20/25 dkg cały chlebek (wziąłem wiejski) pokroić w kromki ale tak
      nie do końca, żeby się trzymały na skórce od strony "podeszwy",
      - po 10 dkg niebieskiego sera typu rokpol i prawdziwego masła, mielony pieprz do
      swojego smaku, zielenina (w przepisie jest szczypiorek ale ja dałem rzeżuchę) -
      utrzeć z tego gładką masę,
      - masą nasmarować kromki chlebka, ostrożnie żeby nie porozrywać,
      - zawinąć szczelnie w folię Al i na grilla.
      Piecze się z 15 minut. Trzeba często odwracać.
      Bardzo pyszne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka