Dodaj do ulubionych

Kiszenie ogórków

IP: 195.136.118.* 23.06.06, 13:15
Witam! Pierwszy raz w życiu zabrałam się za kiszenie ogórków, nie tak w
słoikach, ale troszkę żeby za kilka dni zjeść. I mam problem, w przepisie mam
że trzeba korzeń chrzanu wrzucić, a nigdzie nie mogę go jeszcze dostać. Czym
go zastąpić? Czy wystarczy koper i czosnek??? Proszę o pomoc :-)
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Wystarczy. Ale dziwię się, że nie ma tzw. 23.06.06, 13:28
      zestawów do kiszenia. Na dobrą sprawę wystarczy koper, czosnek i cebula, za 3 dni masz małosolne a jeszcze po paru kiszone.
      • Gość: MB Re: Wystarczy. Ale dziwię się, że nie ma tzw. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 18:42
        Tak, zgadzam się, brakuje takich zestawów.
    • keenzone Re: Kiszenie ogórków 23.06.06, 14:38
      Kochana niec prostrzego nie trzeba korzenia chrzanu ani cebuli.

Tylko ogórki umyj do słoja ciasno ile wejdzie i dodaj czesnek 2/3 ząbki
      pokrojony , koper świerzy kilka łodyg w całości zwinięte na dno słoja(świerzy o
      tej porze roku już dostaniesz)i zalej wszystko zimna wodą osoloną w proporcji 2
      duże łżki soli na 1 litr wody z kranu .I cała filozofia......

Teraz czekaj 3/4 dni. Są rewelacyjne robiłam 2 dni temu, jednak moje nie
      doczekały 3/4 dnia. Jak potrzymasz dłużej to zrobią się smaczne kiszone.

Jak bedziesz maiłą ich za dużo kiszonych i nieprzejecie , to zetrzyj na tarce
      tak jak na zupe ogórkową na dużych oczkach i do pudełeczka z sokiem zamożone są
      super i zupa w 10 minut. Pozdrawiam miłego kiszenia na pewno ci się uda.
      Do słoików na zimę robię identycznie ale jeszcze dodaję mały kawałek liścia
      chrzany na dno słoja i zakręcam poleżą rok w słoikach spokojnie.Ale są tak
      smaczne że wątpię hihihiihih Pa .
      • ba_nita Re:Wodę jednak proponowałbym przegotować.n/t 23.06.06, 14:43

• ira.mak Re: Kiszenie ogórków 24.06.06, 09:08
        jednym z dodatków do kiszenia ogórków może być papryka pokrojona w
        kawałki.Dodaję sporo czosnku i pokrojoną paprykę[zieloną] są wtedy pysznie
        pikantne.
    • Gość: ulka Re: Kiszenie ogórków IP: 195.136.118.* 24.06.06, 15:32
      Dziękuję wsztstkim. Ogórki się kiszą, zobaczymy co z nich wyjdzie. Myślę że
      pysznę będa. Pozdrawiam
      • magdalena2lbn Re: Kiszenie ogórków 24.06.06, 16:26
        Kilka lat mieszkałam w Afryce,a ze tesknilo sie do polskiego kiszonego....
        Jesli był swiezy czosnek,nie było kopru i na odwrót.Takich badyli koprowych tam
        sie nie uswiadczylo nigdy.
        Eksperymentowalismy wiec na rozne sposoby.Raz były z samym czosnkiem,innym
        razem z granulatem czosnkowym i swiezym koperkiem.Mozna tez z nasionami kopru.
        Pewnie nie byly tak rewelacyjne jak te z korzeniem chrzanu,lisciem czarnej
        porzeczki i wszystkimi tradycyjnymi dodatkami,ale naprawde byly ukiszone i mimo
        wszystko pachnace Polską.
        • Gość: Amator Re: Kiszenie ogórków IP: *.dyn.optonline.net 26.06.06, 02:49
          Badzcie pewni,ze jezeli nie dodacie chranu lub jgo liscia na wiezchu zrobi sie
          kozuch plesni oraz pozniej w wodzie jest ona tez.Tak ze dla trwalosci
          kiszonych ogokow chrzan jest niezbedny,czosnek nie daje tego efektu!
          • ba_nita Re:Twoja pewność mnie powaliła.Jakoś nie zdarza mi 26.06.06, 07:44
            się "kożuch pleśni" pomimo tego, że na początku sezonu robię małosolne TYLKO z czosnkiem, koprem zielonym i cebulą.Od razu uprzedzę odpowiedź - jeśli małosolne poleżą dzień, dwa dłużej to są już kiszone.)))
            • Gość: Dorna Ogórki małosolne IP: *.pl / *.enterpol.pl 26.06.06, 18:36
              Ale na naprawdę dobre małosolne nadają się ogórki z gruntu z działki.Nie spod
              folii.Nie te ciemnozielone.Mnie one nie smakują.Wydaje mi się,że są za bardzo
              "chemiczne".Nie ten smak.
              • horpyna4 Re: Ogórki małosolne 26.06.06, 18:59
                Ja do małosolnych zawsze daję liście chrzanu. Rośnie go sporo dziko i żaden
                problem sobie urwać.
    • megisso Re: Kiszenie ogórków 26.06.06, 19:54
      Ja dodaję koper, czosnek oraz ziele zwane "ogórecznikiem" - mnnnnnnniammm!
      • Gość: uf Re: Kiszenie ogórków IP: 80.54.21.* 28.06.06, 17:26
        megisso napisała:

> Ja dodaję koper, czosnek oraz ziele zwane "ogórecznikiem" - mnnnnnnniammm!

ogórecznik jako dodatek do kiszenia, to moze być ciekawawa kompozycja.
        tnij.org/fml
    • grazkax Re: Kiszenie ogórków 27.06.06, 20:08
      a ja ostatnio dodalam oprocz kopru,chrznu i czosnku listek laurowy ziele
      angielskie i gorczyce.wyszly super .doradzila mi tak pani z warzywniaka na
      bazarku.polecam
      • etabeta Re: Kiszenie ogórków 04.07.06, 17:42
        mam ogorki i zestaw do kiszenia(taki wiechec zielska), przygotowalam sobie wode
        w z sola w proporcji 19:1 i teraz nie wiem czy mam ja zagotowac czy taka zimna
        zalac?jezeli to bylo a moje niewprawne oko ominelo to prosze o pomoc - zalewac
        goraca czy zimna?:)
        • grazkax Re: Kiszenie ogórków 05.07.06, 07:59
          zagotować i ostudzić ,jest za gorąco żeby zalawać ciepłą zalewą bo szybko się
          ukiszą.a tak dłużej będą dochodziły,i będą smaczniejsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka