l81 27.06.06, 13:28 Możecie doradzić mi jak można zamrozić szczaw, żeby nie utracił smaku. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Zamiast mrozić włóż w słoiczki. 27.06.06, 13:31 Mrożenie szczawiu wg mnie jest bez sensu.Mogę się mylić ale nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
anna451 Re: mrożenie szczawiu 27.06.06, 14:55 ba-nita jak zwykle ustawiona jest na nie.Ale radzę mrozić.Listki przebrane i obcięte łodyżki wkładam do woreczków na jednorazową porcję"nie siekam" i potem jak potrzebuję w ostaniej chwili kruszę jeszcze w woreczku i dodaję do zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann_35 Re: mrożenie szczawiu IP: *.chello.pl 27.06.06, 15:36 nie mroziłam, ale pasteryzowałam: podduszony na maśle szczaw zapakowałam do słoików i zagotowałam; potem gotowy do zupy zimową porą Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: mrożenie szczawiu 27.06.06, 17:45 Czy mozecie dokladnie powiedziec co robicie ze szczawiem zanim wyladuje w sloiczku? Bardzo prosze. Nie chodzi mi o mrozenie, bo ja lubie szczawiowa z przetartych lisci, nie - calych. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkink Re: Ja myję i...nic więcej.n/t IP: *.oc.oc.cox.net 27.06.06, 19:44 Moze nie wyrazilam sie jasno. Mieszkam daleko od zupy szczawiowej wystepujacej w naturalnym stanie.))) Posadzilam sobie na trawniku pod pomarancza trzy kepki szczawiu. No i chcialabym je w sloj. I przechowac do czasu, kiedy tesknota za zupka dobodzie. O! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ja myję i...nic więcej.n/t 27.06.06, 20:32 Kiedys robilo sie taki szczaw w butelkach. Nie mam niestety przepisu / jest na mniammniam.pl /, szczawiu zreszta tez. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka Re: szczaw w butelkach 27.06.06, 20:48 Ja robię tak: Umyty szczaw przepuszczam przez maszynkę do mięsa, lekko solę, czasem dodaję troche posiekanego koperku. Powstałym "przecierem" napełniam butelki lub słoiki i pasteryzuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkink Re: szczaw w butelkach IP: *.oc.oc.cox.net 27.06.06, 21:01 Serdecznie Wam dziekuje. Przekrece go!)))) Odpowiedz Link Zgłoś
l81 Re: szczaw w butelkach 29.06.06, 11:59 Czy szczaw traci smak taki zamrożony. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś