Gość: maćko IP: *.si11.com 06.07.06, 20:15 potrzebuje wiedziec jak sie robi sos vinegrete z musztardy francuskiej, tej z ziarenkami gorczycy, wiem ze mozna dodac go do salaty lodowej z pomodorami lub innych salat, jak zrobic pomozcie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f no... do słoiczka pustego po oliwkach dodajesz oli 06.07.06, 21:29 we, cukier, sol, pieprz, czosnek zmiażdżony i właśnie musztarde. Zakrecasz i ubijasz - shakujesz - aż sie emulsja zrobi. Polewasz sałaty tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henia Re: no... do słoiczka pustego po oliwkach dodajes IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.06, 21:45 to chyba jakas mazowiecka odmiana - bo francuzi dodali by jeszcze ocet albo sok z cytryny, za to zrezygnowaliby z cukru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prima walerina Re: musztarda francuska i sos - help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 21:48 Ja mieszam musztardę franc. z oliwą z oliwek, czosnkiem, cytryną i doprawiam na koncu. Podaję do sałaty z ogórkiem,cebulą i kiełkami. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: musztarda francuska i sos - help 06.07.06, 21:57 Klasyczna: lyzka musztardy, sol, pieprz, ocet winny, olej (ja daje archaidowy, to jest jedyny bez zapachu) Moj maz: musztarda, sol, pieprz, ocet, oliwa z oliwek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaska Re: musztarda francuska i sos - help IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 07.07.06, 10:56 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz - to przepis od kolezanki z Francji Odpowiedz Link Zgłoś
agapolak Re: musztarda francuska i sos - help 07.07.06, 10:57 ja daję musztadę francuską, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek i doprawiam wegetą, robię bardzo mocny sos bo jak jest słaby to nie czuć go w sałacie życzę smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f sory! zapomnialem o soku z cytryny, ja nie octuje 07.07.06, 11:06 do salat nigdy akurat. Tylko cytryna. I tyc cukru zawsze. Oczywiscie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: musztarda francuska i sos - help IP: *.ptr.terago.ca 07.07.06, 18:06 Najwazniejsze proporcje: 1 czesc soku z cytryny (octu) + 2 czesci oliwy. Ktos tam wspominal o Vegecie, o Matko Boska! Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: musztarda francuska i sos - help IP: *.play-internet.pl 06.06.17, 09:00 Żadnych przypraw! Musztarda francuska,plynny miód,sok z cytryny lub zaprawa cytrynowa (nie ocet)wymieszać.W smaku ma być slodko-kwasny.Na koniec mieszając "rózgą"stopniowo ciurkiem dolewać oleju,im go więcej dodasz tym więcej z sosu otrzymasz.Waznenie przestawać mieszać bo może się olej oddzielić od reszty i sos nie wyjdzie.Proporcji nie podaje bo ja to robię tzw."na oko" w pracy. Polecam z mix-em sałat i pomidorami cherry. Odpowiedz Link Zgłoś