Gość: Gosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 13:04 Witam! Mam pytanie: jak ugotować kompot z wiśni lub czereśni, żeby owoce nie popękały? Chciałabym otrzymać smaczny kompot i estetyczne owoce do dekoracji ciast. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: kompot z wiśni 21.07.06, 13:54 Do dekoracji to raczej nie z kompotu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta zgadzam się z lin-lin, te z kompotu, przynajmniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 16:44 u mnie nigdy nie wyglądają apetycznie i zazwyczaj po zrobieniu napoju owoce wyrzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: zgadzam się z lin-lin, te z kompotu, przynajm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 16:56 No to jak robią takie kompoty, jakie można kupić w sklepie? Niezależnie czy wiśnie są drylowane czy z pestkami, to skórka jest niepopękana a owoce jędrne. Jakoś to chyba da się zrobić w warunkach domowych. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zgadzam się z lin-lin, te z kompotu, przynajm 21.07.06, 17:24 Maja pewnie swoje sposoby. Ja do ciast i deserow kupuje wisnie w syropie. Odpowiedz Link Zgłoś
pliszkanse Re: zgadzam się z lin-lin, te z kompotu, przynajm 21.07.06, 17:34 Pasterryzacja przemyslowa natepuje pod wplywem pary przegrzanej suchej w urzadzeniach zblizonych do autoklawu. Takich temperatur i cisnienia nie uzyskasz w domu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś