koko8 11.02.03, 16:25 kiedys przemknal mi przed oczami przepis na bardzo prosty makaron z oliwa podsmozona z czosnkiem... ??? nie moge go znalezc, czy kto z was moglby go przypomniec? dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nanette Re: makaron z oliwa 11.02.03, 17:10 Zabek czosnku (a jesli lubisz to dwa) w lupince, bo jest najbardziej aromatyczna podsmaz na oliwie z oliwek. Gdy lupinka zbrazowieje a czosnek bedzie miekki, usun go z patelni, wloz ugotowane al dente spaghetti, wymieszaj i przeloz na talerz. Posyp startm parmezanem. Naprawde dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: makaron z oliwa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 18:53 Może mój bo podawałam go niedawno: na gorącą oliwe wrzucić posiekany lub wysiśnięty czosnek 1-2 ząbki, chwilę posmażyć ale tak aby nie zbrązowiał bo będzie gorzki do tego posiekana natka pietruszki znowu posmażyć z minutkę i wcześniej ugotowany makaron /u mnie to zawsze penne /jeszcze chwile potrzymać na patelni i gotowe na talerzu można posypać parmezanem Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: makaron z oliwa 11.02.03, 20:29 Nie wiem czy to ten przepis, ale taki makaron robię tak: ugotowane penne polewam oliwą zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem i czarnym pieprzem i posypuję startym parmezanem. Gotowe. Najszybszy makaron świata ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: makaron z oliwa IP: *.dialup.tiscali.it 12.02.03, 07:35 Wloskim klasykiem jest "aglio, olio e peperoncino", czyli makaron z czosnkiem, oliwa e ostra papryczka. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: makaron z oliwa 12.02.03, 09:11 super - dziekuje wszystkim domowym kucharzom :-) po wyprobowanniu wersji klasycznych - ja sprobuje jeszcze wariacji z suszonymi pomidorami, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś