Dodaj do ulubionych

Jak smażyć łososia??

10.08.06, 09:39
mam zamarynowanego łososia, chcę go usmażyć, czy potrzebna jest panierka czy
po prostu wrzucam takeigo na patelnie?? SPrawa dość pilna bo muszę zrobić
obiad do 12.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Jak smażyć łososia?? 10.08.06, 09:44
      Jak wolisz. Na wszelki wypadek możesz oprószyć mąką.
      • shilla01 Re: Jak smażyć łososia?? 10.08.06, 09:46
        tylko mąką ?? dużo ??
        • ba_nita Re: Jak smażyć łososia?? 10.08.06, 09:48
          A jaki to łosoś. Dzwonka czy filet. Obtocz w mące i nadmiar strząśnij, chociaż
          ja bym go raczej upiekł na ruszcie lub w alufoli niż smażył.
          • jacek1f nie smaz, wlacz piekarnik, kladz w alu...obwiniete 10.08.06, 09:51
            go - doprawiony sola , pieprzem i cytryną i koperkiem.
            15 minut.
            I juz.
            • Gość: Yatsec Mozesz upiec w ciecie francuskim ale IP: 82.118.67.* 10.08.06, 10:04
              pewnie juz dzis nie dasz rady go dobrze rozmrozić...
              • shilla01 Re: Mozesz upiec w ciecie francuskim ale 10.08.06, 10:05
                mam filety , nie zamrozone. Ale mam malo czasu wiec szybko pisz, moze
                wykorzystam nastepnym razem
                • Gość: Yatsec Miałem na myśli rozmrozenie ciasta a nie IP: 82.118.67.* 10.08.06, 10:22
                  łososia :) Ciasto francuskie kupisz zamrozone w wiekszosci lepiej zaopatrzonych
                  sklepów. Najlepiej dzien przed robieniem wlozyc je do lodowki by spokojnie sie
                  rozmroziło. Ciasto troche rozwałkowywujesz, najlepiej podziel na 2 kawałki
                  (wiekszy i mniejszy) i posyp odrobiną maki. Na mniejszym kladziesz rybe
                  (zamarynowaną, z porami, szpinakiem lub jak ci sie podoba. Mozesz ją tez lekko
                  podsmazyc) a wiekszą czescią przykrywasz rybe jak kołderką. Ciasto sklejasz
                  roztrzepanym jajkiem. Blacha, pergamin i na to rybe w cieście. Ciasto mozesz
                  ponacinac. Ja robie 15-20 min pod folią i tyle tez bez folii by sie ciasto
                  zarunieniło. Smacznego!
    • Gość: Yatsec Szkoda łososia. Zrob bez panierki n/t IP: 82.118.67.* 10.08.06, 09:46
      • shilla01 Re: Szkoda łososia. Zrob bez panierki n/t 10.08.06, 09:47
        no to już nic nie wiem :(( powiedzcie mi dobre dusze jeszcze czy mogę smażyc na
        oleju i jesli tak to czy w głebokim ?
        • ba_nita Re: Czemu się uparłaś na to smażenie?n/t 10.08.06, 09:49

• shilla01 Re: Czemu się uparłaś na to smażenie?n/t 10.08.06, 09:51
            bo raz w tygodniu mam łososia z piekarnika , chce choc raz zjeść inaczej.
        • momas Re: Szkoda łososia. Zrob bez panierki n/t 10.08.06, 09:50
          Ja bym nie smażyła na głębokim, tylko na odrobinie tłuszczu...Pewnie zaraz
          oberwę, ale ja lubię niezdrowo - na maśle...
          :))
          • ba_nita Re: Szkoda łososia. Zrob bez panierki n/t 10.08.06, 09:54
            momas napisała:

> Ja bym nie smażyła na głębokim, tylko na odrobinie tłuszczu...Pewnie zaraz
            > oberwę, ale ja lubię niezdrowo - na maśle...
            > :))
            Eeeee tam. Spróbuj na mieszance masła z olejem.
            A dla szukającej sposobu na smażenie:
            gotowanie.onet.pl/szukaj.html?query=%B3oso%B6&kat=37
            • momas Re: Szkoda łososia. Zrob bez panierki n/t 10.08.06, 09:56
              Mieszanka tyż dopuszczalna - masło nie pali sie za szybko. Ale masło musi być,
              tak by był ten SMAK.
              No, idelane jest ghee...
    • shilla01 Re: Jak smażyć łososia?? 10.08.06, 10:00
      ok, dzieki wielkie za szybka reakcję, opruszę odrobiną mąki , będzie tak pół na
      pół. Jak dam rade poinformuję jak wyszło.
    • aniko16 Re: Jak smażyć łososia?? 10.08.06, 10:28
      Bez panierki i bez mąki. Nie wiem jak zamarynowałaś łososia, ja najbardziej
      lubię a la nature, bez marynaty. Na patelnię wlej trochję oleju, poczekaj aż
      się rozgrzeje, dodaj kawałek masła i od razu kładź łososia skórą w dół. Niech
      się chwilę posmaży, podlej nieco wodą i wtedy dodaj przyprawy jakie lubisz, ja
      np. kładę obok ziele angielskie. Gdy woda odparuje, przewróć go, posmaż jeszcze
      dosłownie chwilę i gotowy. Już na talerzu połóż na nim kawałek surowego masła.
      Je przed smażeniem jescze solę i w trakcie dodaję świeżo zmielonego pieprzu ale
      nie jestem amatorką skrapiania ryb czy owoców morza sokiem z cytryny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka