Dodaj do ulubionych

blender Brauna a placki ziemniaczane

23.08.06, 16:03
przewertowalam internet i forum w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujace mnie
pytanie, znalazlam co nieco, ale niestety nigdzie odpowiedzi wprost:

czy blenderem Brauna, powiedzmy najwyzszym (chyba) modelem czyli MR6550 MBCHC
lub BCHC da rade utrzec ziemniaki na placki?

bede baaardzo wdzieczna za informacje od uzytkownikow!
Obserwuj wątek
    • amoniaaa Re: blender Brauna a placki ziemniaczane 23.08.06, 16:24
      ja tylko dzięki niemu robię placki... inaczej by mi się nie chciało na tarce i
      do tego ręcę obdarte :/ okropne;) pozdrawiam.
    • pinos Re: blender Brauna a placki ziemniaczane 23.08.06, 16:35
      Pewnie, że się da. i to z cukinią. Tylko trzeba odlać trochę płynu (odcisnąć) do
      miski. Poczekać aż skrobia opadnie na dno, zlać wodę i dodać skrobię do masy.
      • wisteria Re: blender Brauna a placki ziemniaczane 23.08.06, 16:49
        Oczywiscie, zawsze. Polecam sprobowac placki po zydowsku tzw. "latke". Przy
        pomocy naszego Brauna, zetrzec zieminiaki na cienkiej tarce, ale nie calkiem
        na "papkowato" (cos na wzor sorowki z marchewki). Po usmazeniu maja bardziej
        chrupiaca strukture.
        • agus7 Re: blender Brauna a placki ziemniaczane 23.08.06, 17:23
          dzieki za nie dosc ze blyskawiczne to jeszcze korzystne dla mnie odpowiedzi :)
          teraz to juz na pewno musze go zakupic. chociaz szczerze mowiac (pomimo tego ze
          raczej nie nie jestem antytalenciem kulinarnym ;) nie moge sobie jeszcze
          wyobrazic ktore z ustrojstw bedacych czescia skladowa zestawu Brauna nalezy
          uzyc w tym celu - no ale to tylko kwestia dokladnego przyjrzenia sie i
          przewertowania instrukcji :)

a co do niepackowatych ziemniakow to tak robilismy do tej pory - scierajac je
          na drobnej, ale 'ukierunkowanej' tarce - mi tez bardzi odpowiada ta (jak to
          ladnie wisteria nazwala) chrupiaca struktura.

beda placki bez strat w palcach meza! juhu! :)
          • amoniaaa Re: blender Brauna a placki ziemniaczane 24.08.06, 15:17
            ja używam takiej części z pojemnikiem. wtedy wrzucam kawałki ziemniaków,
            nakładam na górę resztę i miksuję, wychodzi gładka masa do której dodaję
            troszkę mąki zawsze bo blender wyciska wszystkie soki... powodzenia
    • Gość: beata Re: blender Brauna a placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 19:37
      Oczywiście, ze tak. można a właściwie trzeba używać Brauna do placków. Ja
      uwielbiam placki właśnie z ziemniaków zmiksowanych Braunem powstaje wtedy taka
      grudkowa masa (jak kaszka manna) i placki są bardzo chrupiące.
      • qubraq Re: blender Brauna a placki ziemniaczane 26.08.06, 09:58
        Gość portalu: beata napisał(a):

> Oczywiście, ze tak. można a właściwie trzeba używać Brauna do placków. Ja
        > uwielbiam placki właśnie z ziemniaków zmiksowanych Braunem powstaje wtedy
        > taka grudkowa masa (jak kaszka manna) i placki są bardzo chrupiące.

Kwestia smaku; w domu dzielimy sie - zona robi swoje placki Braunem -
        Multiquickiem albo Kombimaxem ja zaś ucieram na drobnej tarce wirujacej w
        szatkownicy zelmerowskiej maszynki do miesa, Diany, łącznie z cebulą i jabłkiem.
        Żonine placki sa jakies takie strasznie "bespostaciowe" - to plackowe "mieso"
        jest jakies takie strasznie jednorodne podczas kiedy moje mają fakture są jak
        gdyby teksturowane wyczuwa sie drobniuteńkie wiórki kartoflane i to mnie w nich
        zawsze urzeka; poza tym żona, poza odrobiną soli i pieprzu, prawie w ogole nie
        uzywa przypraw podczas gdy ja sypie bazylie i rozmaryn, tarty kminek i
        czubryce, zathar lub baharati itp. Zasadniczo robimy placki na oleju ale co
        jakis czas robie sobie placki na smalcu z jakiejs wędzonki;
    • amoniaaa narobiłyście mi smaka - dzisiaj robię ;) 25.08.06, 09:02
      No i jak tu nie mieć smaka na tą pyszność (ja uwielbiam)???? Dzisiaj robię ;)
      • Gość: kabushka Re: narobiłyście mi smaka - dzisiaj robię ;) IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 25.08.06, 09:36
        Ja mam Philipsa Cucina i tez sie sprawdza! Dokupilam tylko taka mala nakladke,
        specjalna do tarcia ziemniakow - w zestawie byly dwie do tarkowania marchewek,
        itp. i do krojenia w plasterki. Idealna! W ogole jestem bardzo zadowolona z tej
        maszyny! ;-) Z tej sympatii przyciagnelam ja za soba do Anglii... I teraz moge
        do woli zajadac sie plackami i kartaczami! A tutaj sa tak okropnie wodniste
        ziemniaki, ze na dwie osoby trzeba ich sporo natrzec, takze naprawde
        oszczedzamy czas i palce! A placki UWIELBIAM!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka