givenchy 28.02.03, 10:47 Czy macie jakieś fajne propozycje wykorzystania tego mięsa (zmielonego) ? Oprócz typowych kotletów, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tribeca Re: Mielone z indyka 28.02.03, 11:03 ja wypchałam nim rurki canelloni (ale nie byłam zachwycona efektem:) Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: Mielone z indyka 28.02.03, 11:08 Szczerze powiem, że nie mam pojęcia co to są te rurki ? Odpowiedz Link Zgłoś
tribeca Re: Mielone z indyka 28.02.03, 11:17 to takie makaronowe rurki, mają średnicę mniej więcej 2 cm, długość jakieś 8 cm i nadziewasz je czymś i zapiekasz w sosie bezsamelowym - uwielbiam je, ale z tym indyczym mięsem mi nie za bardzo smakowało - jakieś takie suche było, może coś nie tak zrobiłam Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: Mielone z indyka 28.02.03, 11:28 bo generalnie mięso indycze jest suche. Może to kwestia odpowiedniego przygotowania ? Boję się, że te kotlety też mogą wyjść za suche... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: Mielone z indyka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 11:43 Zależy jakie mięso indycze w sprzedaży jest mielone z piersi-suche jak wiór i sama nie wiem do czego można go użyć oraz mielone z udżca-zdecydowanie lepsze podobne trochę do mielonej cielęciny ale i tak najlepsze kotlety mielone wychodzą z wieprzowiny a zresztą taka to smutna prawda, że to co najsmaczniejsze to niezdrowe i tuczące. Odpowiedz Link Zgłoś
tribeca Re: Mielone z indyka 28.02.03, 11:45 ano właśnie, teraz już wiem... czym to można "nawilżyć"? ja dodałam mnóstwo pieczarek i cebuli, ale efekt był marny Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: Mielone z indyka 28.02.03, 12:41 bo niestety (?) nawilża się tłuszczem, a nie wilgotnymi dodatkami - tak jak ze schabem do pieczenia - lepszy wyjdzie owinięty w plastry boczku. A z mielonego indyka może mięsny sos? Trzeba wrzucić mięso na rozgrzany olej (preferuję z pestek winogron) i ciągle mieszając podsmażyć nie za mocno - a raczej bardzo delikatnie, ot żeby zmieniło kolor, ale nie zdążyło się wysuszyć. Mieszać trzeba ciągle, żeby mielone nie zbiło się w większe kawałki. przełożyć do rodnelka a na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, ew. z czosnkiem, imbirem, można też pokrojoną w plasterki marchewkę, paprykę - co komu do głowy przyjdzie - i przekładać do rondelka. Zalać bulionem - dodać bazylii, tymianku, czosnku, estragonu, lubczyku - tu już indywidualne gusta odgrywają chyba największą rolę, dusić do miękkości warzyw - mięso, jako mielone - będzie gotowe najszybciej. Na koniec zagęścić albo łyżka koncentratu pomidorowego, jeśli sos ma być pomidorowy albo też łyżką mąki rozprowadzonej zimną wodą, jeśli sos ma być mięsny. będzie pasowało do ryżu, makaronu, ziemniaków, pieczywa... Odpowiedz Link Zgłoś
tribeca Re: Mielone z indyka 28.02.03, 13:25 the_ladybird napisała: > bo niestety (?) nawilża się tłuszczem, a nie wilgotnymi dodatkami - tak jak ze > schabem do pieczenia - lepszy wyjdzie owinięty w plastry boczku. oj, tłuszczu było aż nadto niestety, to był mój pierwszy i ostatni eksperyment z mielonym indykiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: Mielone z indyka 28.02.03, 15:46 Dzięki, fajny ten przepis na mięsny sos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Mielone z indyka IP: *.tele2.pl 28.02.03, 17:21 ja wlasciwie wykorzystuje to mielone wszedzie tam, gdzie potrzebne jest mielone. Nie mam amszynki do meisa, a wieprzowe zmielone ze sklepu cos mi nie lezy. Wiec do musaki, lazanii, sosu miesnego ragu, pulpetow, itd;-)Czasami robie odstepstwo i kupuje inne. Odpowiedz Link Zgłoś
kate_b kotlety (nie)zwykłe 28.02.03, 20:03 Ja z mielonego indyka robie kotlety, ale nie takie "zwykle" Kupuje mielone chyba odtluszczone, ale takie akurat u nas tylko spotkalam. Dodaje do niego ugotowane rozgniecione brokuly, pokrojone drobniutko i podduszone pieczarki i cebule, pokrojona drobno papryke. Wrzucam do wszystkiego jajko i troche bulki tartej (zeby sie nie rozlazilo). Potem formuje kotlety i obtaczam w bulce. Smażą sie dosc krotko i sa pyszne. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Mielone z indyka IP: *.we.client2.attbi.com 28.02.03, 21:52 Z mielonego indyka robie wszystko to samo , co bym robila z mielonego np. wolowego. Golabki, pulpety, kotlety, galki, sos do spagietti, chilli, lasagna - doslownie wszystko. Poniewaz indyk jest chudszy wiec sos wychodzi "cienszy " wiec dodaje np, wiecej pasty pomidorowej niz sosu , troche maki kukurydzianej do chili lub tacos czy tez burritos itd. bardzo dobre sa klopsiki z miesa wymiesanego z jajkiem + przyprawy + bulka tarka, obsmazone a pozniej podduszone w sosie pieczarkowym. Lubie dodac troche przyprawy do drobiu do tych klopsikow. Smacznego!! Odpowiedz Link Zgłoś