rozalia29 10.09.06, 14:07 Dostałam dość dużo ciemnych winogron, za dużo do zjedzenia. Coś musze z nich zrobić, bo sie popsują. Nie znam żadnych przepisów na winogrona, poradźcie. Acha, wino odpada z powodu braku warunków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i.nes Re: Winogrona 10.09.06, 14:35 To zrób "Confitura de uvas" :) Ten przepis dostałam od Włoszki - pycha! 1 kg winogron 1/2 kg cukru 1. Umyć, osuszyć, następnie poodrywać grona. Jeśli starczy cierpliwości - usunąć pestki. Najlepiej spróbować spinaczem je wydłubać, żeby nie kroić gron. 2. Cukier rozpuścić w szerokim garnku, dodać winogrona, nie mieszać, tylko od czasu do czasu potrząsać. Trzymać na maleńkim ogniu 1 godzinę. 3. Gorące przekładać do wyparzonych słoików, szybko zamykać. Nie ma potrzeby pasteryzacji, chyba że ktoś chce. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Re: Winogrona 10.09.06, 17:45 ciekawy przepis, ale czy nie za duzo tego cukru? winogrona sa slodkie. "Współkochać przyszłam, nie współnienawidzić" Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Winogrona 11.09.06, 08:15 Jesli po wlosku, to raczej "confettura d'uva": www.bottegasiciliana.it/confetturadiuva.htm 1200 g winogron 300 g cukru sok z polowki cytryny / nawet mniej / Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f och, na Krecie robi sie takie winogronowe "gliko" 11.09.06, 08:48 tzn słodkosć:-) Własnie duzo cukru, winogrona w garze o grubym dnie i - dodaje sie duzo skórki (samo żółte) z cytryn... I po godzinie słoiczkuje. Na wzmocnienie po powrocie z gór i do kawy/ouzo/raki wieczornej. Baaaardzo słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia29 Re: och, na Krecie robi sie takie winogronowe "gl 11.09.06, 11:05 Dzięki za przepisy, dzisiaj skończe z tymi winogronami. A co z winogronowymi pestkami, mogą zostać?, konfitura nie zgoszknieje od nich? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: och, na Krecie robi sie takie winogronowe "gl 11.09.06, 14:26 Ja ich nie robie wlasnie z uwagi na pestki: powinny jednak byc usuniete. Z tym, ze sa gatunki bezpestkowe lub z 1 pestka. Sama konfitura jest bardzo slodka. W sklepie widze zima takie ciastka-slimaki, z nadzieniem winogronowym / sa tam chyba tez migdaly /. Jedna z wiekszych pokus kilinarnych, przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia29 Re: och, na Krecie robi sie takie winogronowe "gl 15.09.06, 09:08 Dzięki za rady, zrobiłam te pyszne konfiturki, wydłubałam pestki, dodałam cytryny, duzo cukru i ...warto było. Połowa wyparowała z garnka wprost do mężowskiego brzucha. Odpowiedz Link Zgłoś