Gość: Bee IP: *.acn.pl 08.03.03, 19:09 Bardzo proszę o przepis.Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bomi Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 09.03.03, 00:36 Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, lekko posolić, ugotować do miękkości.Odcedzić. Skropić sokiem z cytryny lub octem (podczs gotowania traci kolor a kwas przywraca). Cebulę drobno poszatkować, jabłko koniecznie kwaśne pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty.Przyprawić pieprzem i połączyć oliwą. SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Surówka z czerwonej kapusty 09.03.03, 02:37 SURÓWKA wiec raczej nie moze byc gotowana ale moze byc parzona : ) Średnia główka czerwonej kapusty, 3 jabłka winne, 1/2 cebuli, sól, pieprz, olej, cukier, ocet. Kapustę poszatkować na cienkiej szatkownicy, lekko posolić. Jabłka umyć starannie, usunąć gniazda nasienne, nie obierać, zetrzeć na grubszej tarce. Cebulę drobno posiekać. Gdy kapusta zmięknie, wymieszać ją z olejem, jabłkami, cebulą, doprawić solą, cukrem, pieprzem i octem. albo tak Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem, zagotować, po czym wylać na sitko, polać zimną wodą i osączyć. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W salaterce wymieszać kapustę z jabłkami, rodzynkami i olejem. Przyprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny i solą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Surówka z kapusty - czerwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.03, 09:38 Gość portalu: Bee napisał(a): > Bardzo proszę o przepis.Dzieki Może Cię zainteresuje mój pożyteczny eksperyment. Otóż zdarzyło się, że moja żona kupiła bardzo kwaśną kapuste kiszoną i poprosiła mnie o przepłukanie jej wodą, na co się nie zgodziłem, bo wpadł mi do głowy sposób na jej osłabienie, gdy tylko mój wzrok spoczął na buraczkach czerwonych. Bez chwili namysłu utarłem surowego, średnio wykształconego buraczka i wymieszałem go z kiszoną kapustą. Kapusta momentalnie została przez niego zdominowana kolorystycznie, mogąc śmiało udawać, że jest kapustą czerwoną. Burak ów osłabił kapustę kiszoną, dodał jej koloru i przydał oryginalego smaku. Pozwoliłem tak zmajstrowanej surówce przegryzać się parę godzin. Żona oczywiście zbojkotowała mój wynalazek, nawet tego nie kosztując. Ja polecam go wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bee Re: Surówka z kapusty - czerwona IP: *.acn.pl 09.03.03, 11:06 Bardzo wszystkim dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Surówka z kapusty - czerwona IP: 217.20.193.* 10.03.03, 14:53 jezeli surowka, to raczej z surowej kapusty :-) ja robie czesto tak: kapuste poszatkowac (albo drobno pokroic, ewentualnie zetrzec na grubej tarce), zetrzec na tarce kwasne jablko, ogorek konserwowy albo kiszony (ilosc ogorkow i jablek zalezy od tego, ile jest tej kapusty), zetrzec na drobnej tarce marchewke, pokroic w kostke cebule albo por w polkrazki, wszystko razem wymieszac, doprawic sola, pieprzem, octem balsamico i polac oliwa z oliwek. dokladnie wymieszcac i jesc ze smakiem czasem zamiast octu i oliwy dodaje kwasnej smietany i musztardy (ok 1 lyzeczka) albo majonezu i musztardy. przepis niby ten sam, a smakuje zupelnie inaczej i tez pyszne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pokemon Re: Surówka z kapusty - czerwona IP: *.acn.waw.pl 12.04.03, 01:35 Nawet sobie wydrukowałem ten przepis.Tylko jak mi zasmakuje to co będzie z prawami autorskimi? WSPANIAŁY KOT POKEMON.UKŁONY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.we.client2.attbi.com 10.03.03, 23:33 Gość portalu: Bee napisał(a): > Bardzo proszę o przepis.Dzieki Nie wiem, czy sie to kwalifikuje do nazwy "surowka" bo trzeba podgotowac . W zasadzie jedyna forma na czerwona kapuste na surowo jaka znam, to zmieszana z biala kapusta w coslaw. Ja podgotowuje poszatkowana czerwona kapuste w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Pozniej odcedzam, dodaje pokrojone w kostke chrupiace jablko ( kapusta powinna juz ostygnac) majonez , rodzynki i orzechy wloskie. Jest to bardziej salatka niz surowka. smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.chello.pl 11.03.03, 09:13 Kapusta czaerwona jest twarda, ale jadalna na surowo. Zaparza się ją (obgotowuje) dla zmiękczenia. Ja to robię tak: Szatkuję warzywko do miski, wlewam na dno nieco wody, przykrywam talerzem i do mikrofali na trochę, aby zmiękła (troszkę zmiękła, nie na masło...). Potem musi przestygnąć. Sok z cytryny (kolorek i smaczek!), jabłko (słupki), a potem albo rodzynki i por, albo cebula, albo por i kukurydza. Na to olej, cukier, czasem zamiast oleju trochę majonezu z wodą. Najbardziej lubię wersję por+kukurydza+majonez(ale mało, by było niezbyt majonezowe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: 212.160.145.* 11.03.03, 14:01 Kapustę czerwonąkroję w niewielką kostkę - plastry saer 0,5 cm w poprzek. Do tego ogórek kiszony w kostkę i cebulka tak samo. Posypuje solą, mieszam. Po kilku minutach dodaję oliwę, pieprz. Mozna dodać kmienku jeśli sie lubi.Brzmi dziwnie, ale smakuje wspaniale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józia Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: 195.50.100.* 12.03.03, 16:48 A ja polecam zamiast cytryny lub zwykłego octu użyć octu z marynowanych śliwek lub gruszek. Niebo w gębie! Odpowiedz Link Zgłoś
dorti Re: Surówka z czerwonej kapusty 11.04.03, 23:57 Ostatnio w/w czesto gości na naszym stole. A oto oryginalny przepis własnego pomysłu: 1/2 kapustki drobno(!) poszatkować(u nas robi to melakser) posolić przygotować sos - 3 łyżki oliwy z oliwek, wycisnąć przez praskę 2-3 ząbki czosnku,łyżka octu winnego : wszystkie składniki do słoiczka i energicznie potrząsając połączyć. Kapustkę zalać sosem,przemieszać. po ok. 15 min już jest gotowa. Polecam ,palce lizać! Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
basia Re: Surówka z czerwonej kapusty 12.04.03, 00:48 surową kapustę szatkuję(nie gotuję) ,do tego jabłko + cebula (pokrojone oczywiście) i teraz sos : 1.mieszmy majonez + śmietanę (kwaśną) w proporcji 1 : 1/2 2.do tego sok z cytryny ( mniej więcej z 1/2 cytryny) 3.cukier ( z pół łyżeczki) 4.sól,papryka,pieprz do smaku mieszamy i do lodówki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokemon Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.acn.waw.pl 12.04.03, 01:29 Popieram.Sliwki z octu plus ten ocet i tym zakwaszam sparzoną w ciągu 3 min.kapustę.Później tylko jabłuszko i biała cebulka.Pyccha. Jakem KOT polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bee Re: Surówka z czerwonej kapusty IP: *.acn.pl 12.04.03, 09:09 Jeszcze raz wszystkim dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś