Dodaj do ulubionych

Anemia u dziecka

18.09.06, 22:17
Mój synek, Maciuś (19 miesięcy) ma anemię. Co mogę mu dawać do jedzenia, żeby
poprawić u niego poziom żelaza? Wiem, że dobra jest wątróbka i mięso ogólnie,
brokuły i żółtko z jajka. Czy coś jeszcze? Czy to prawda, że buraki też? Pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Dla 19 miesięcznego dzieciaka szukasz recept 18.09.06, 22:29
      na FK? Gratuluję wyczucia, ale radziłbym jednak zasięgnąć opini lekarza i ściśle
      stosować się do jego zaleceń. Nikt o zdrowych zmysłach raczej nie powinien
      zabierać tymczasem głosu. W końcu jesteśmy amatorami a nie dietetykami czy
      pediatrami. Sorki. Współczuję ale...
      • ba_nita Re: Jeśli już masz taką potrzebę to zerknij tutaj: 18.09.06, 22:35
        in2.pl/7y
        ale to nie zwalnia od zaleceń lekarskich.
      • marzena604 Re: Dla 19 miesięcznego dzieciaka szukasz recept 18.09.06, 22:37
        Dziecko dostaje żelazo w syropie i nie lecze go na własna rękę. Nie jestem
        idiotką.Chce się tylko dowiedzieć jakie produkty zawierają żelazo żeby mu je
        dawać jak już poziom żelaza się ustabilizuje.
        • ba_nita Re: Nawet wtedy potrzebna jest zbilansowana 18.09.06, 22:41
          odpowiednio dieta a nie przypadkowe składanki z wątróbki, buraków - generalnie
          podrobów.Ale proszę, oto małe ABC żywienia (nie zwracaj uwagi, że to dla kobiet
          w ciąży - chodzi o skąłdniki):
          www.twojedziecko.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=43
          • marzena604 Re: Nawet wtedy potrzebna jest zbilansowana 18.09.06, 22:54
            Wielkie dzieki :)
            • zyrafa46 Re: Nawet wtedy potrzebna jest zbilansowana 18.09.06, 23:27
              DOBRZE JEST znać PRZYCZYNĘ choroby. Podawanie żelaza jest leczeniem skutków.
              Potrzebne, ale nie powinno sie na tym (jak sądzę) zakończyć sprawy.
              Celiakia - to może być to. Uszkodzone glutenem jelita może nie wchłaniają
              żelaza. Ja bym tam na wszelki wypadek przebadała dziecko na okoliczność
              tolerancji glutenu. A do tego czasu chlebek i kaszę mannę zastąpiła kaszką
              gryczaną i pysznymi ziemniaczkami.
              Żyrafa
              Ja tak tylko.
              Lubię dzieci.
              A jeszcze też lubie gdy są zdrowe.
              A kto lubi, gdy Żyrafy się wymądrzają?
              • dorota_s1 ja lubię ! n/t 19.09.06, 10:14
                .
              • marzena604 Re: Nawet wtedy potrzebna jest zbilansowana 19.09.06, 11:11
                Nie strasz mnie tu żadna celiakią!To nie to.Maciek je pieczywo od 10 miesiąca
                życia i już wcześniej by się objawiła(np.biegunkami, bólem brzuszka).Dzieci w
                tym wieku czesto mają anemię,bo słabo przyswajają żelazo.I to by było tyle.
                • Gość: zyrafa46 Re: Nawet wtedy potrzebna jest zbilansowana IP: *.aster.pl 19.09.06, 12:28
                  Jeśli Maciuś jakiegoś jedzenia odmawia - słuchaj jego jeszcze nieskrzywionego
                  głosu natury. Jeśli chce jeść oddzielnie mięsko a innego dnia same ziemniaczki
                  to najlepszy dowód, że wszystko w nim jeszcze dobrze funkcjonuje.
                  Chlebek i wędlinka - be. mięsko i warzywa - cacy.
                  Eeeeeee, co tam inni wiedzą więcej.
                  Ż.
    • Gość: hannaa Re: Anemia u dziecka IP: 193.59.126.* 19.09.06, 10:25

a obok leczenia....
      niezwykle zdrowy (ma żelazo i wspomaga wątrobę)jest sok z buraków - oczywiście
      dla dziecka domowy nie z kartonu.

myjesz buraczek (można wrzącą wodą)
      wykrawasz w nim "lejek" wsypujesz do niego cukier i zostawiasz na jakiś czas -
      pojawi się syrop buraczkowy, który jest smaczny i b. zdrowy.

oczywiście to najłatwiejszy sposób inny - to obrane buraczki kroimy w
      plastewrki i zalewami sokiem z cytryny z odrobiną cukru.
      po jakimś czsie wydzielony sok odlewamy a buraczki gotujemy na zupę.
      sok można piś sam, dla starszych z orobiną czosnku lub na surowo dodac do
      gotoweg barszczu
      powodzenia i cierpliwości
      hannaa
      • marzena604 Re: Anemia u dziecka 19.09.06, 11:07
        A co sądzisz o soku z buraków zrobionym sokowirówką?Bedzie go więcej.
    • Gość: zyrafa46 Re: Raczej zdrowiej byłoby tak: IP: *.aster.pl 19.09.06, 12:23
      Z tymi burakami to dobry pomysł, tylko radzę kupić je w ZDROWEJ ŻYWNOŚCI.

My ostatnio kolejną furę buraków wywalamy. Nie kupiliśmy ich w supermarkecie.
      Słowo daję, nie wiem przy jakiej szosie to rosło czy czym było w czasie
      wegetacji dokarmiane. Przepadam za buraczkami ale ostatnio mi się odechciało.
      Marzę o domku z działeczką daleko od miasta...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka