jarena2 25.09.06, 15:31 Dziewczyny kucharka ze mnie żadna, dajcie proszę jakiś łatwy i dobry przepis na pieczoną karkóweczkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zwenus Re: pieczona karkówka 27.09.06, 14:41 ja robie tak: biore kawalek karkowki ok 1,5kg, obieram z 10-15 zabkow czosnku, jesli sa duze, przekrajam je wzdluz, do tego sol, pieprz, majeranek, biale wino wytrawne ok. 1 szkl. mieso nacieram przyprawami pozniej robie nozem, zakonczonym ostro takie kieszenie, w ktore wpycham po 1 zabku czosnu, tak cala sztuke miesa nakluwam zostawiam to na 24 godziny po tym czasie, na patelni na masle obsmazam cale mieso z kazdej strony pozniej przekladam do brytfanki, polewam polowa wina i pieke w pekarniku, w miedzyczasie polewajac reszta wina i tym co sie wytopilo na koniec odkrywam pokrywke brytfanki i jeszcze pieke z 15 minut czas pieczenia w zaleznosci od wielkosci miesa na taki kawalek 1,5 kg, ja pieke z 1,5 godziny 180 stopni, termoobieg Odpowiedz Link Zgłoś
wojtus-fajny Re: pieczona karkówka 28.09.06, 22:28 Jeżeli pieczesz pod pokrywką to chyba to jest duszenie? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtus-fajny Re: pieczona karkówka 28.09.06, 22:52 Powyższe było trochę złośliwe, przepraszam. Mój przepis jest taki: Karkówkę z kością (!), nacieram rozgniecionym czosnkiem wymieszanym z solą kamienną. Posypuję świeżo i grubo zmielonym pieprzem i odstawiam na 1/2h do lodówki. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę wrzucam na rozgrzany smalec następnie mięso posypane mąką obsmażam i podlewam szklanką bulionu. Wbijam termometr do pieczenia i wstawiam odkrytą (!) brytfankę do mocno rozgrzanego piekarnika (225oC). Piekę tak długo aż termometr pokaże odpowiednią dla wieprzowiny temperaturę. W trakcie pieczenia uzupełniam brytfankę gorącą wodą tak aby zakrywała dno ok 2cm. Co 10-15 min polewam mięso sosem z brytfanki. Do polewania używam takiej specjalnej "gruszki" do podlewania pieczeni. Niestety wiem, że trudno taką kupić w "zwykłych" sklepach. Nie używam termoobiegu, całkowicie zdaję się na wskazania termometru i jeszcze nigdy się nie zawiodłem. Odpowiedz Link Zgłoś
fyisk Re: pieczona karkówka 11.10.06, 23:52 A ja kroje karkówke w plastry, mocno solę, pieprzę i posypuję majerankiem. Zostawiam na godzinke by sie troche zamarynowało. Potem smaże na bardzo mocno rozgrzanym oleju aż mięso bedzie rumiane, wręcz ciemno brązowe. Pod koniec dodaje pokrojona cebulke i smaże wszystko razem. Podlewam bulionem i duszę. Potem doprawiam sos śmietaną i gotowe! Odpowiedz Link Zgłoś