Dodaj do ulubionych

krewetki i brokul

IP: *.lodz.msk.pl 22.10.06, 15:36
chce zrobic "cos" z krewetek (mrozone koktajlowe) i brokula na kolacje. co mozecie mi doradzic? ugotowac na parze czy usmazyc krewetki? polac sosem czosnkowym? co jeszcze moge dodac? zaznaczam ze ma byc na cieplo :)
Obserwuj wątek
    • sherman-doberman Re: krewetki i brokul 22.10.06, 18:14
      Zrób dość gęsty sos, jak lubisz. Może być czosnkowy z pietruszką, albo
      biały sos na bazie białego wina z dodatkiem czegoś czerwonego: keczapu,
      przecieru pomidorowego. Obojętne.Twój smak. Krewetki wkadasz do sosu
      tuż przed serwowaniem, aby się tylko ogrzały. Sosem zalewasz gotowe brokuły.
      Broń boże nie gotuj krewetek.
      • Gość: Wanda Re: krewetki i brokul IP: *.12-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 22.10.06, 23:31
        Gotuj makaron, np. spaghetti lub tagliatelle, kilka minut przed zakonczeniem
        wrzuc do garnka podzielone rozyczki brokulow. Pogotuj kilka min. Ocedzic i
        podawac z n/w sosem.
        Sosy:
        1/ na oliwie podsmaz krotko surowe krewetki / jesli sa gotowane wrzuc do garnka
        z makaronem, aby je rozgrzac /, dodaj sos pesto i pare lyzek smietanki.
        Wszytko wymieszaj.
        2/ Suszone pomidory w oliwie pokroj w paski, podsmaz na tej oliwie, dodaj
        posiekany czosnek, surowe krewetki i smaz 1-2 min. Wymieszaj z makaronem, posyp
        posiekana bazylia i podawaj gorace.
        • marghe_72 Re: krewetki i brokul 23.10.06, 10:38
          ja bym nie łaczyła w jednym danoi brokułów i krewetek
          zrobiłabym dwa oddzielne dania
          - 2 rózne makarony (brokułowy na ostro, i jakiś krewetkowy )
          - makaron z krewetkami a do tego sałątka z brokuła
          - zupa brokułowa + makaron z krewetkami
          • hania55 Re: krewetki i brokul 23.10.06, 12:30
            Ja też nie bardzo widzę połączenie krewetek z brokułami.
            • Gość: senin Re: krewetki i brokul IP: 149.135.103.* 23.10.06, 12:36
              krewetki i brokuly to jedno z dosc standardowych polaczen w kuchni chinskiej

przyprawione sosem sojowym, czosnkiem i odrobina chilli
              imbir tez nie zaszkodzi
              jest to bardzo smaczne polaczenie - ale znam je tylko z krewetkami swiezymi
              (czyt: szarymi) - nie wiem jak to z koktajlowymi wyjdzie
              • Gość: malinka Re: krewetki i brokul IP: *.lodz.msk.pl 23.10.06, 16:33
                Zaryzykuję :) Umyśliłam, że zrobię tak:
                krewetki rozmrożę (wyjme rano i zostawie w lodówce. Jak przyjdę z uczelni o 18.00 będą gotowe), brokuła obgotuję, krewetki obsmażę na oliwie z czosnkiem i czuszką. Rozłożę brokuła, poleję sosem z jogurtu, czosnku i ketchupu, obok wyłożę krewetki. Podzielę się opinią :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka