Dodaj do ulubionych

jak ugotować dobrą zupę?

10.11.06, 13:44
Proszę o dokładne przepisy na zupy ( różne ). Ja jestem kompletnym
beztalenciem jeżeli chodzi o zupy. Mimo dobrych chęci wychodzi mi albo szara
breja ( w przypadku krupniku ) która na drugi dzień okazuje się gęstą kaszą
bez smaku albo tzw. rosołek, który miał być jarzynową. Jestem w kompletnym
stresie bo moja teściowa jest mistrzynią zup i mąż nie chce jeść moich
wymysłów:(
Obserwuj wątek
    • nimeska Re: jak ugotować dobrą zupę? 10.11.06, 13:51
      przepraszam, ale chcesz zeby ci napisac tysiac piecset przepisow na zupy ?
      z jakich przepisow korzystasz ?
      moze trzeba je tylko podrasowac ;)
    • jokaer Re: jak ugotować dobrą zupę? 10.11.06, 14:06
      poprostu zacznij gotować z książką kucharską i się w końcu nauczysz,

a co do krupniku- sprawdza się taka rzecz -płaska łyżka kaszy na głowę- zawsze
      wyjdzie w sam raz , oczywiście jeśli i wody dasz na głowę :)

zawsze możesz też teściowej powiedzieć, żeby Cie nauczyła, bo takie dobre zupy
      gotuje jak nikt inny, dytplomacji trochę :)

---
      dagmargallery.old-house.net
      • gonik111 Re: jak ugotować dobrą zupę? 10.11.06, 14:14
        och dziękuję bardzo za tak uprzejme uwagi.Przyznam, że na forum wchodzę
        sporadycznie i nie wiedziałam że mozna spotkać tu takich miłych ludzi.
        Jeżeli chodzi o wyszukiwarkę to wpisałam zupa i wyskoczyło mi zero oraz jakiś
        tam czas przekroczony ( fakt - nie jestem orłem komputerowym ).
        Chodziło mi o zupy podstawowe : krupnik, jarzynowa, barszczyk i wystarczy ( z
        rosołem i pomidorową jakoś sobie radzę ).
        W książce kucharskie są jakieś dziwne jak dla mnie przepisy które każdą zupę
        każa rozpoczynać zasmażką a ja podpatrzyłam że początek zupy to gar z wodą.
        Nie jestem leniem - jednak może rzeczywiście miałam nadzieję na życzliwe uwagi
        i podanie przepisów ponieważ nie dysponuję nadmiarem czasu - przy 3 tygodniowym
        dziecku jest go niewiele.
        To tyle - dziękuję i wracam na inne fora gdzie nie ma komentarzy są natomiast
        pomocni ludzie.
        • jokaer Re: jak ugotować dobrą zupę? 10.11.06, 14:57
          nic złego nie miałam na myśli z tą książką, bo ja faktycznie nauczyłam sie
          gotować własnie z nich przede wszystkim z Kuchni polskiej;

najprostsza wg mnie jest pomidorówka ( od niej w ogóle zaczęłam )

gotujesz wywar z kurczkowego np. korpusu lub skrzydełek, odszumowujesz po
          zawrzeniu; wrzucasz lub nie kostkę przyprawowa, pokrojoną cebulkę w kostkę ,
          pokrojoną w talarki marchewkę,jak juz wszystko jest miękkie dajesz łyżeczke
          przecieru pomidorowego ( najpierw podduszonego na odrobinie masła na patelence)
          i zupa podstawowa gotowa. oczywiście w trakcie pod koniec gotowania solisz do
          smaku, lepiej mniej niż więcej.

przecieru lepiej zacząć dawać od łyżeczki bo nie wiadomo jak kwaśna Ci wyjdzie -
          zawsze możesz dodać potem

taką zupę czystą możesz zaprawić śmietaną gęstą kwaśną przynajmniej 18 ( było na
          forum co robic żeby sie nie zwarzyła) lub słodką 30 w zależności od upodobań

podać z makaronem lub ryżem lub czystą;

jak nie masz wprawy lepiej nie gotować razem z wypełniaczami ( czyli ryż,
          makaron) bo może się zrobić bryjka, zwłaszcza jak postoi troszkę

sa pewne zasady:
          1- nalewasz od razu tyle wody ile przewidujesz do zjedzenia ( oczywiście zawsze
          troche odparuje ) chodzi o to żeby raczej nie dolewać

2- smaczniejsze są zupy gotowane w małych garkach

3- solisz jak mieso czy jarzyna będa miękawe

4- do niektórych zup grzybek jest nieodzowny- krupnik

zaczynaj od małych porcji - jak wyjdzie źle nie żal wyrzucić a jak wyjdzie
          dobra to mąż sobie tym bardziej zapamieta bo bedzie bez dokładki :)

---

• baky Bardzo łatwa i efektowna zupa 10.11.06, 14:22
      Jeszcze jej nie ugotowałem, ale niebawem... Myślę że będzie b. smaczna.

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51669163.html
      • kasiulek_mysiulek Re: Bardzo łatwa i efektowna zupa 10.11.06, 14:33
        Gonik 111, jeśli chodzi o krupnik to jest sposób na to, żeby nie wyglądał jak
        ścierka od podłogi-przed wsypaniem kaszy płuczesz ją na sitku pod bieżącą wodą,
        dośc długo.

• Gość: bb Re: jak ugotować dobrą zupę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 14:33
      Jeśli mężulek wybredny to niech go mamusia poduczy.
      Do przygotowania każdej zupy potrzebna jest wŁoszczyzna /pokrojona w kostkę lub
      starta/, jakiś korpus drobiowy lub skrzydełka, do zabielanych -
      śmietana.Oczywiście do zup czystych warzywa w całości.Poza tym
      liść,ziele,pieprz.Zupy gotuję na dwa dni.
      Np.ogórkowa - do gara wlewasz wodę zimną, gdy zawrze wkładasz korpus,
      zszumowujesz, dodajesz rozdrobnione jarzyny, ziemniaki /ja osobiście zarzucam
      dwoma łyżkami ryżu, po jego rozklejeniu się jest aksamitna i
      zagęszczona/,przyprawy, gotujesz ok.1 godz.dodajesz starte ogórki /ok.3
      szt/jeszcze chwilę gotujesz, dodajesz łyżkę mąki rozbełtanej z wodą.Teraz
      bierzesz ok.pół szkl. śmietany 18% /lub więcej/i do niej powoli wlewasz po
      łyżce gąrący wywar, mieszasz w tej szklance /po to, by śmietana się nie
      zwarzyła/ i gdy szklanka jest pełna wlewasz wszystko do zupy.Posypujesz
      zieleniną,wsio.
      18%,
    • fettinia ty sie tak nie obrazaj 10.11.06, 14:48
      zajrzyj tu-sa to sprawdzone i dokladne przepisy na zupy roznych forumowiczow
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=16813880
    • ba_nita Re:Gonik - zajrzyj na gazetową pocztę.n/t 10.11.06, 15:02

• Gość: martha Re: jak ugotować dobrą zupę? IP: *.chelm.mm.pl 10.11.06, 15:36
      ja zawsze gotuję zupy bezmięsne,bez kości itd.po prostu tak lubię.
      ulubiona zupa mojej rodziny to pomidorowa na gęsto.
      2-3 marchewki,pietruszka,seler,por obrane umyte wrzucam do gara z wodą i gotuję
      15-20 minut.wyjmuję warzywka,ucieram blenderem i tą papkę do do wody która
      została po gotowaniu.dolewam soku pomidorowego wrzucam liść laurowy,ziele
      angielskie,troszkę vegety,pieprz,paprykę w proszku słodką i troszkę chili.gdy
      się chwile pogotuje dodaję koncentrat pomidorowy i po spróbowaniu ewentualnie
      jeszcze coś tam dosypuję w zależności czego mi w smaku brakuje.osobno gotuję
      makaron i zupka gotowa, smietany nie dodaję.posypac na talerzu natką pietruszki.
      smaczego.
      • amikeo Re: jak ugotować dobrą zupę? 10.11.06, 15:55
        Podobno nawet jesli kilka kucharek ugotuje zupę z tego samego przepisu to
        bedzie u każdej smakowała inaczej. Czytam przepisy na pomidorową, każdy ma inne
        pomysły. U mnie podstawą każdej zupy jest wywar, gotuje mięso (najczęściej coś
        z kurczaka albo kosci od schabu) i włoszczyznę (marchewka, seler, por,
        pietruszka z natką). Zawsze mięso wkładam do zimnej wody, zawsze tez pilnuje,
        żeby gotowało się na małym ogniu. Solę prawie na końcu. Wywar daje mi podstawę
        do każdej zupy, zależy co dodam. Nie używam mąki do zaprawiania zup (oprócz
        kapuśniaku tu idzie zasmażka), smietanę raczej 30%, ziemniaki gotuje oddzielnie
        i dodaję pod koniec. zaczynałam od pomidorowej, potem była jarzynowa, ogórkowa,
        krupnik, kapuśniak i czerwony barszcz. I zgdadzam się, że garnek lepszy jest
        mniejszy.
    • jokaer Re: jak ugotować dobrą zupę? 10.11.06, 15:52
      no fakt, chyba tez wolę jednak do gara,
      ale te proporcje sa bardzo dobre :), przedtem jak tak nie robiłam wychodziły mi
      bryjki albo za rzadkie

----
    • Gość: ad_s pomidorowa + cukiniowa IP: *.gdynia.mm.pl 10.11.06, 18:48
      Wywar jak amikeo, czyli: mało wody + mięso (nogi kurczaka; 20 minut) +
      włoszczyzna (10minut) i potem np.:
      1. pomidory obrane ze skórki (im więcej tym lepiej, u mnie nawet do 2 kg) +
      plasterek świeżego imbiru + sól albo
      2. pokrojona cukinia (no… też dużo) + sól + taka malutka czerwona sucha papryczka
      Wyjąć mięso, resztę zmiksować.

Te 2 zupy są najprostsze, nie można ich sknocić. Imbir sprawia, że pomidorówka
      nie jest słodka, a kwaskowata (trochę jak sok pomidorowy). Lepiej go wyrzucić
      przed miksowaniem. Z pomidorów usunąć zielone środki.

Zupa cukiniowa może nie wyglądać najlepiej (miksujesz zielone, żółte i
      czerwone), ale jest bardzo gęsta i naprawdę pyszna! Żałuję, że to odkrycie
      dopiero tej jesieni!
      Jeśli chcesz, by była smaczna i piękna, nie miksuj ciemnozielonych i czerwonych
      warzyw.

Może takimi mniej popularymi zupami zachwycisz i męża i teściową :-)

Dla czepialskich: pomidorową z pomidorów zaliczam do zup niezwykle rzadkich w
      Polsce.

Pozdrowienia
      ad_s

PS. Nie było mnie chyba przez rok na tym forum i… Jest naprawdę przykrym
      zaskoczeniem, jak bardzo się tu towarzystwo popsuło. Może trzymajmy się zasady:
      gdy nie masz nic ciekawego do napisania, nie odzywaj się.

• Gość: fisia Re: jak ugotować dobrą zupę? IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 10.11.06, 19:14
      Dobra zupa moim zdaniem (z reszta mezowi tez smakuje, a jest troche oryginalna):
      1) gotujesz wode z pokrojonymi ziemniakami
      2) dodajesz kostke rosolku
      Na patelni z odrobina oleju przysmazasz 2 papryki pokrojone w kostke (naljepiej
      czerwone) i dwie niezbyt duze cebule. To sie ma poddusic, nie zarumienic. Jak
      ziemniaki w zupie beda juz miekkie dodajesz papryke z cebula i dalej gotujesz,
      zeby papryka nie byla twarda. Z reszta to zalezy co kto lubi. Do tego dodajesz
      pokrojone w kostke kabanosy albo kielbase (zalezy co jest akurat w domu). Ilosc
      oczywiscie wedle uznania. Jak wyjdzie za geste to dolewasz oczywiscie wody,
      zeby bylo ok. Do tego dajesz jedna prawie cala smietane (tzn ok. 150-200 ml).
      Najlepiej wiejska, zeby sie nie zsiadla. Przyprawiasz sola, wegeta i pieprzem.
      Zupa ma byc pikantna, choc oczywiscie wedle uznania. I wychodzi naprawde
      smaczna i pozywna zupa. Pozdrawiam.
      • Gość: misia Re: jak ugotować dobrą zupę? IP: *.kolonianet.pl 10.11.06, 20:31
        Wywar jest podstawą albo i nie. Kapuśniak z kiszonej kapusty np. wychodzi
        jedyny w swoim rodzaj gotowany na świńskich ogonach. Ostatnio pełno ich w
        sklepach. Rosół, wiadomo, z domowej kury, kupionej na targu i kawałka
        przerośniętej wołowiny. Grochówka na wędzonych kościach. Rybna z kilku gatunków
        ryb. Do jednych zup musowo zasmażka, do innych w żadnym wypadku. I tak dalej.
        Okropnie to było niezdrowe, niepoprawne, teściowe oczywiście o tym w życiu nie
        słyszały, no i teraz mężusiowie domagają się tych smaków, a na skrzydełkach z
        drobiu barszcz jakby inny. Ja ich rozumiem. Chodzi za mną taka grochówa
        zarzucona boczkiem, a tu dieta beztłuszczowa, bleee.
    • milka2002 Re: jak ugotować dobrą zupę? 10.11.06, 21:03
      W moim domu jestem specjalista od zup.Tez zaczynalam od pomidorowej, ale jak
      pojawily sie dzieci, zaczelam robic takie ktore beda zawierac duzo warzyw i
      beda geste. Nie przepadam za tlustymi, wiec gotuje zazwyczaj na 3 skrzydelkach
      kuzych lub na 1 indyczym.
      Baza: gotuje miesko, sciagam szumy, dodaje min. 2 marchewki i 1 pietruszke,
      seler, por. Pod koniec gotowania daje kostke rosolowa i jeszcze troche
      gotuje.Wyciagam wszstko.
      1. ogorkowa: do bazy wrzucam pokrojone w kostke ziemniaki, jak sa miekkie
      dodaje starte na grubej tarce ogorki kiszone bez skorki, mozna troche poddusic
      na masle, dodaje do zupy, marchewki i pietruszke tez scieram na tarce, na
      koniec wsypuje zielony koperek.
      2. krupnik: do bazy wrzucam ziemniaki pokrojone w kostke i mniej niz pol szkl.
      drobnej kaszy jaglanej(b. szybko sie gotuje). Gotuje dopoki ziemniaki nie
      zmiekna. Tre marchewke i pietruszke, mozna dodac natke pietruszki. Ja czasami
      dodaje dla zaostrzenia smaku odrobine miesznki ziol Przyprawa Staropolska
      (majeranek,tymianek, bazylia, oregano).
      3. Jarzynowa:Do bazy wrzucam w kolejnosci np. fasolke szparagowa drobno
      pokrojona (moze byc kalafior, brukselka, mloda kapustka), ziemniaki w kostke, a
      na koniec brokuly. I jak zmiekna dodaje jw marchewke i pietruszke starte na
      grubej tarce. Wedle upodobania mozna dodac zielona pietruszke albo koperek.
      Zup nie zageszczam maka, sa juz wystarczajaco geste, przed podaniem dodaje
      jogurt naturalny, albo smietane do zup.
      Mam nadzieje ze przydadza sie moje sprawdzone przepisy (jest to wylacznie moja
      improwizacja, nie korzystam z ksiazek kucharskich). Zycze smacznego.
    • panilu Re: jak ugotować dobrą zupę? 10.11.06, 22:26
      Grzybowa z makaronem

Garść suszonych grzybów zalać gorącą wodą i pozostawić na 2-3 godziny.
      Wymoczone odcedzone grzyby zalać ok 2 litrami wody dodać 1 cebulę średniej
      wielkości ,1 marchewkę 2 kostki rosołowe ,listek laurowy 2ziarenka ziela
      angielskiego gotować 40 minut. Następnie wyjąć listek i ziele angielskie resztę
      zmiksować dodać soli pieprzu czarnego świeżo zmielonego 2 łyżki śmietany 18%.
      Osobno ugotować wedle przepisu na opakowaniu makaron rurki albo świderki ok 1/2
      paczki pół kilogramowej.Połączyć na talerzu kluski z zupa podawać mężowi z
      uśmiechem zachwalając jaka wspaniała udała Ci się.Pamiętaj nie zaczynaj
      karmienia połówki tekstem zniechęcającym bo już przed degustacją masz
      przechlapane.Życze smacznego
      • pesteczka5 Re: jak ugotować dobrą zupę? 11.11.06, 06:27
        Spróbuj chowder! Na pewno mężowi się spodoba:-)

1o dkg boekonu w kosteczkę, na patelnię, lekko wytopić bez zrumieniania,
        dosypać 1 por w kosteczkę (to białe i jasnozielone), w miare krojenia dosypać 2
        łodygi selera naciowego w plasterki, marchew w kosteczkę, 3 ziemniaki. Jak
        wsypiesz ziemniaki, dolewasz 4 szklanki wody, solisz jeśli trzeba (boczek bywa
        słony!) i gotujesz do miękkości (góra 10 minut). Dodajesz pół puszki kukurydzy,
        odlewasz pół szklanki płynu i mieszasz dokładnie z 60 ml serka Filadelfia
        (można zastąpić 50 ml śmietanki 30 proc. i łyżką kwaśniej śmietany) i wlewasz z
        powrotem do zupy. Podajesz posypane zieloną cebulką lub inną zieleniną.
        Pyszna, rozgrzewająca, treściwa.

Albo wersja rybna - podobnie, ale sam por na oliwie, seler, marchew, ziemniaki.
        Gdy prawie miękkie, dodajesz 35 dkg mieszanych owoców morza albo kawałki samego
        łososia lub innej ryby (surowe), gotujesz 5 min, zabielasz jak wyżej, obficie
        posypujesz koperkiem.

A krupnik ja robię tak: kasza po łyżce na łebka plus jedna łyżka "dla
        garnuszka", ze 2-3 ziemniaki w kostkę, seler naciowy, pół cebulki lub pora
        drobno, marchew w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. W wersji wege 4 grzybki
        suszone, w wersji niekoszernej kostka od schabu, i gotować do miękkości,
        posolić. Można dodać trochę sosu sojowego i maggi. Ja dodaje obowiązkowo natkę
        pietruszki.
        Powodzenia!

P.S. Nie zrażaj się, są tu takie uprzejme gwiazdy, na szczęście to jest forum,
        omijasz wzrokiem i idziesz gotować zupę:-))
        A w ogóle, jak masz 3-tygodniowe dziecię, to zamów zupki u teściowej na
        najbliższy miesiąc:-)) Niechże wesprze synka w nowej wyczerpującej roli taty!
        • pesteczka5 Re: jak ugotować dobrą zupę? 11.11.06, 06:34
          I z tymi małymi garnkami to chyba prawda. Ja gotuję małe, esencjonalne porcje,
          niech żałują, że z symboliczną repetą, niż mieliby wzdychać, że trzeci dzień to
          samo.
          No, a jak Ci nie wyjdzie, to jutro jest nowy dzień:-)
          • aniutek Re: jak ugotować dobrą zupę? 11.11.06, 21:43
            jako wielbicielka zup i podobno mistrzyni krupniku ;) zgadzam sie z malymi garnkami ( wyjatkiem jest
            zurek) a krupnik rozbie zawsze w 2,5 l garnku z ikei, czyli wlewam 2 l wody i kawalek miecha
            wolowego - prega, szponder po zagotowaniu, 2 srednie marchewki, kawalek selera, pol pora, jedna
            pietruszka, przypalonej pol cebuli, lisc laurowy, ziele ang, pieprz, 2 grzyby suche, 4-5 stolowych lyzek
            kaszy mazurskiej ( taka lubie najbardziej Ty mozesz uzyc innej ) 4 kartofle w kostke, lyzka stolowa soli
            ( u siebie wyprobuj - tutejsza sol ma malo soli w soli :). wsyztsko gotujemy na malym gazie 30-40
            minut. podaje z natka i koperkiem. nigdy nie zostaje nic na jutro...

swietne sa zupy z posiekanej lub startej wloszczyzny obsmazone na masle/oliwie pozniej woda i
            kalafior, brokuly cukinia, marchewka czy inne dowolne warzywa - jakich bedzie przewaga taka bedzie
            zupa + kilka kartofli, nigdy nie zageszczam maka a czesto miksuje polowe zupy. proporcje warzyw do
            wody musza byc odpowiednie aby zupa miala smak, nie wody a wywaru warzyno miesnego.
            IMO z dosiwadcznia wiem, ze za duzo marchewki- zupa jest slodka co szczegolnie mi przeszkadza w
            rosole, za dlugo sie gotowala brrrrr tego naprawde nie lubie - wygotowane, podlewane woda traci
            wartosci i smak warzyw i gdzies gubi sie jej swiezosc.
            barszcz, rosol - na bardzo wolnym ogniu, musi pyrkac tylko
            grochowki, fasolowki, lentil ( nie pomne jak sie zwie po naszemu) lubia wedzonki i majeranek.

no to chyba tyle w telegraficznym skrocie, wielu tu fachmanow zupowych, nauczysz sie jeno odrobina
            cierpliwosci i serca :)
            • jokaer Re: jarzyny i zupa z gwoździa 11.11.06, 22:49
              słusznie aniutek napisała, o czym ja zapomniałam, ze z jarzynami w zupach tez
              nie mozna przedobrzyć bo w końcu nie wiadomo będzie co to za zupa;

a najprostszą zupą pod słoncem jest chyba zalewajka;

pół zartem pół serio,
              czy ktos pamieta bajkę o cyganie co gotował zupę z gwoździa ? :))

------
    • Gość: dora Re: jak ugotować dobrą zupę? IP: 86.42.40.* 11.11.06, 04:40
      Tu gdzie mieszkam zupy wszelakie podawane sa jako przeciery czy znane nam
      kremy. Wszystko miksuja i choc poczatkowo bylam bardzo sceptyczna to naprawde
      warto sie czasami skusic. Dobierasz sobie odpowiednie warzywa, zawsze
      ziemniaki, ktore zageszcza pieknie. Potem smietana, moze troche mleka jak
      zabielana i mniej kaloryczna. Powinna byc naprawde gesta, taka jak ciasto
      nalesnikowe:-) Sprobuj, polecam.
    • akjp Re: jak ugotować dobrą zupę? 11.11.06, 20:38
      sorry ale ja też jestem beztalenciem i rozumię gonik111 ja również staram się
      ale te zupy to nie jest to co bym chiała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka