Dodaj do ulubionych

Potrawy sylwestrowe-menu??????

28.11.06, 20:44
Kochani mam prośbę do was.Przygotowujemy z mężem Sylwka na 20 osób i nie mamy
zielonego pojęcia co przygotować,co pasuje na taką okazję.Oczywiście
wolelibysmy potrawy mniej skąplikowane.
Jak myślicie czy ciasto będzie szło na takiej imprezie??
Czy gotować jakąś zupę??
Czy tylko same zimne zakąski??
Może jakieś sałatki?

To co przychodzi mi do głowy to:
udka (na cieplo), rybe po grecku(na zimno),krokiety(na cieplo).kotlety z
piersi z pieczarkami(cieplo)zawijane kotlety schabowe(cieplo)risotto(cieplo)
salatka z ziemniakow(na zimno)salatka z kalafiora(na zimno),galaterki drobiowe
(na zimno)to takie moje propozycje. do krokietow barszcz czerwony do
popicia.

Czy takie menu może być ???????????
Podpowiedzcie coś proszę,plisss:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: zołza Re: Potrawy sylwestrowe-menu?????? IP: *.skranetcan.pl 29.11.06, 08:05
      Jeżeli chcesz to wszystko zrobić i podawać sama dla 20 osób, to poproś męża,
      żeby przynajmniej na toast wyciągnął Cię z kuchni!
      • lustroo Re: Potrawy sylwestrowe-menu?????? 29.11.06, 08:19
        możesz zrobić mini kotleciki mielone, tak na dwa chapsy, są smaczne na ciepło i
        na zimno. Usmażysz rano, a potem tylko podgrzejesz lub podasz na zimno, albo
        klops z jajkiem upiec w piekarniku. Ciasto jakieś by się też przydało i sałatki
        np. taka: podobna do ziemniaczanej, ziemniaki, pieczarki, cebulka, jajka,
        ogórek kiszony albo octowy. Pieczarki podsmażyć z cebulką, jajka ugotować,
        ziemniaki ugot. w mundurkach, wsio pokroić, przyprawić i majonezem. Przepius
        był kiedyć w Porad.Dom. i było nappisane, że ta sałatka nie wzbudza
        zainteresowania, bo nie ma wyglądu(jest szara) ale kto jej raz spróbuje... :)
        Albo jajka z majonezem na połówki rozłożyć na półmisku i obok rozsypać
        odsączony groszek z puszki.
        • mela777 Re: Potrawy sylwestrowe-menu?????? 29.11.06, 10:00
          Dobry pomysł z tymi kotlecikami mielonymi,dzięki:-)
          A tę sałatkę muszę wpisać do moich przepisów:-)
      • mela777 Re: Potrawy sylwestrowe-menu?????? 29.11.06, 09:57
        Gość portalu: zołza napisał(a):

> Jeżeli chcesz to wszystko zrobić i podawać sama dla 20 osób, to poproś męża,
        > żeby przynajmniej na toast wyciągnął Cię z kuchni!

nie,nie :-)koleżankę juz poprosiłam do gotowania.ja ewentualnie upiekłabym
        ciasta bo to jest coś co szybciej mi idzie i zawsze jest pewne
    • Gość: Kuch28 Re: Potrawy sylwestrowe-menu?????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.06, 09:23
      Dla mnie takie pytania są zawsze trochę naiwne.
      Podaj co tylko chcesz, byle tylko było smaczne.
      Sylwester to nie wigilia, gdzie ntradycja narzuca
      pewne "ramy".
      Jako ciekawostka: za "głębokiej komuny" na Sylwestra
      jedliśmy kupioną u chłopa swojską kaszankę i salceson.
      Były pyszne.
    • Gość: agata Re: Potrawy sylwestrowe-menu?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 09:39
      Chyba za dużo tych ciepłych i ciężkostrawnych potraw, strasznie się narobisz. A
      może niech każdy coś przyniesie do jedzenia? Może też lepiej jak zrobisz więcej
      sałatek, podasz trochę serów, troche dopbrych wędlin, jakieś kanapeczki z
      pastami?
      Pozdrawiam.
    • osesek22 Re: Potrawy sylwestrowe-menu?????? 29.11.06, 19:15
      Ja preferuję potrawy proste i niezbyt pracochłonne. Dwa dania na ciepło i zimna
      płyta. Proponuję uniwersalny barszcz czerwony z pasztecikami albo z krokietami,
      3-4 sałatki (w tym śledziowa albo z tuńczykiem), półmisek z wędlinami, drugi z
      serami, sałatkę z marynowanych pieczarek, korniszonów i papryki, schab w sosie
      pieczony ze śliwką + kluski śląskie + niewielki zestaw surówek, faszerowane
      jajka i tradycyjne śledzie w oliwce z cebulką. Ciasta raczej bym nie podawała.
    • Gość: dis Re: Potrawy sylwestrowe-menu?????? IP: *.chello.pl 29.11.06, 22:16
      zrób może duży gar bigosu albo jakiegos gulaszu, bedzie Ci łatwiej go podać (i
      podgrzać) niż osobne porcje mięsa dla każdego; polecam prosta i szybką sałatke:
      2 woreczki ugotowanego ryzu+puszka czerwonej fasoli+czerwona papryka+2-3
      pomidory (bez miąższu)+duży kiszony ogórek+podwójna pierś kurczka pokrojona w
      kostke i podsmażona z dużą ilościa przypraw+słoik czarnych oliwek+kilka łyżek
      majonezu, nalezy doprawic czosnkiem, pieprzem, solą i ziołami,mozna dodac
      szczypiorek.
      proponuje tez śledzie: kilka filetów wymoczyć w mleku, pokroić na kawałki,
      dodac czerwona cebulę, oliwki, kapary, ogórek konserwowy, pieczarki marynowane,
      oliwę, przyprawy.
      Smacznego i dobrej zabawy!
      • lustroo Re: Potrawy sylwestrowe-menu?????? 30.11.06, 07:45
        Schab pieczony ze śliwką, hmmm, on po upieczeniu podobno sie kurczy(nie
        robiłam) i jest go mało, poza tym jest drogi, to furę by trzeba, żeby każdy
        dostał choć 2 plasterki, 40 plasterków, rany :D Nie, to nie przejdzie. A ciasto
        musi być, co to za impreza bez ciasta :) Ostatnio na imprezie jak się wszyscy
        najedli, to było pytanie: gdzie ciasto? I szkoda, że tylko jedno było, ale za
        to smaczne :) Też znikało w okamgnieniu :) Nie zapomnij też o jakimś papu dla
        ewentualnych wegetarian. Pozdrówka.

A kotleciki są dobre, zawsze robiłam na nasze forumowe coroczne imprezy,
        znikały w okamgnieniu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka