Dodaj do ulubionych

Lazanki - help !

IP: *.61.100-84.rev.gaoland.net 11.12.06, 08:47
Chcialabym zrobic lazanki - nie same kluchy, bo i tak beda kupne, ale cala
reszte.
Moi Panowie jedli tego lata pyszne lazanki w pierogarni w Krakowie i od tego
czasu mnie mecza - podobno byly z kielbasa, czy tez boczkiem, mocno
przyprawione, no i z kapucha (normalna ? kiszona ???)

Czy ktos sie moze podzieli dobrym, sprawdzonym przepisem ? Z gory dziekuje !
Obserwuj wątek
    • zielona_lemona Re: Lazanki - help ! 11.12.06, 08:55
      -iszoną kapustę gotuje
      -makaron gotuje
      -pokrojoną w półplasterki kiełbasę, pokrojony w kostkę boczek , posiekaną
      drobno cebulę i pokrojone pieczarki wkładam do jednego garnka solę i pieprzę i
      duszę to na małym ogniu, nie dodaję tłuszczu ponieważ boczek i kiełbasa mają go
      wystarczająco dużo.Kiedy wszystko jest już dobrze uduszone (poznaję po
      pieczarkach) mieszam z makaronem. odlewam kapustę i przesiekam troszkę mieszam
      wszystko razem doprawiam pieprzem i gotowe.
      • Gość: bogna71 Re: Lazanki - help ! IP: *.iitd.pan.wroc.pl 11.12.06, 12:00
        Ja daję oba rodzaje kapusty, bo nie lubię samej kwaszonej. Cebulkę podsmażam na
        maśle, potem pokrojoną kapuchę świeżą, dolewam odrobinkę wody i duszę pod
        przykryciem. Jak jest miękka to dodaję do niej kwaszoną, mieszam razem i znowu
        duszę. Osobno podsmażam boczek, można równiez dodać kiełbasę w plasterkach.
        Mieszam potem to wszystko razem jak kapusta jest gotowa. Doprawiam solą,
        pieprzem, kminkiem i nawet ostatnio z rozpędu wrzuciłam majeranek, bardzo dobre
        było:)
        • Gość: bogna71 Re: Lazanki - help ! IP: *.iitd.pan.wroc.pl 11.12.06, 12:02
          No oczywiście zapomniałam dopisać, że kluchy oczywiście w tym też biorą udział -
          po ugotowaniu wszystko zostaje ponownie zmieszane;)
          • Gość: edkao Re: Lazanki - help ! IP: *.kigcp.pl 12.12.06, 16:00
            ja robie tak - przepis ze Slaska - a tam wiadomo musi byc duzo jedzenia:
            makaron - najlepiej "muszelki", aby kapusta sie zawijala. Kapusta - tylko
            surowa/ kiszona nie/ do tego boczek - ale wędzony - genialnie pachnie i jest
            chudziutki. Najpierw drobniutko boczek duze na oliwie, oczywiscie dorzucam garc
            przypraw, pieprz, jarzynka czy inne warzywko, potem wrzucam bardzo drobno
            posiekana kapuste, dolewam wody - niewiele i niech sie dusi. Na koniec makaron.
            WSZYSCY SIE ZAJADAJA ZAWSZE.
            • ba_nita Re: A wiesz dlaczego łazanki są łazankami? 12.12.06, 16:31
              Właśnie ze względu na makaron. Jakikolwiek inny to już nie są łazanki tylko
              makaron z kapustą i boczkiem na przykład. Po za tym gdzieś Ty na Śląsku widziała
              żeby ktoś kto jest hanysem czy nawet gorolem robił to danie z makaronu muszelki?
              Chyba jakiś pseudo "włoski" ślązok.
    • ampolion Re: Łazanki rozmaicie 12.12.06, 17:07
      (tam na końcu spisu):
      www.przepisy.org/kategoria14_45-.html-
      • Gość: Zuza Re: Łazanki rozmaicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 20:05
        Ja robię łazanki TYLKO z surowej kapusty. Gotuję liście (choć najlepsze są takie
        co zostaną jak robisz gołąbki)kapusty do miękkości, odciskam nadmiar wody,
        drobno kroję i przesmażam na własnoręcznie robionych skwarkach. Takie są
        najlepsze + ulubione przyprawy
    • ampolion Re: Lazanki - help ! 12.12.06, 20:09
      A ja następnym razem zrobię łazanki z parzoną sałatą.
      Albo z parzoną kapustą pekińską.
      • kocia_noga Re: Lazanki - help ! 12.12.06, 21:37
        Ja robię róznie, ze słodkiej kapusty, z kiszonej, albo obydwu naraz,ale na
        końcu zawsze zapiekam z odrobiną masła na wierzchu,czasem też dodaję starty ser.
        • Gość: pinkink2 Re: Lazanki - help ! IP: *.oc.oc.cox.net 13.12.06, 05:47
          Pamietam, ze w moim domu byly dwie formy lazanek; jedne z kapusta slodka a
          drugie -z szynka.

Oba dania wspaniale!
          Lubilam zwlaszcza, kiedy lazanki byly ladnie przypieczone, bo po wymieszaniu
          wypiekalo sie je w piekarniku.
          Trzeba pamietac o dodaniu pieprzu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka