Gość: tatar IP: *.bsk.vectranet.pl 12.01.07, 10:54 jak zrobić tatar? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nisar Re: tatar 12.01.07, 10:56 Nabyć mięso wołowe odpowiedniej jakości (najlepiej polędwicę, ale może spokojnie być np. ligawa) Zmielić w maszynce do mięsa przez sitko dość gęste. Dodać: oliwę lub olej, sól, pieprz, żółtko jaja. Bardzo dokładnie wymieszać. Podawać otoczone drobno posiekaną cebulką, kiszonym ogórkiem i grzybkami marynowanymi. Jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: tatar IP: *.pl 12.01.07, 11:01 Miesko wołowe ja daje Ligawe. zmielic dodać ok. pół szklanki przegotowanej, zimnej wody na 1 kg miesa (zamiast żółtka) wyrobic, doadac przyprawy sół duzo pieprzu, magi,papryka słodka troche ostrej.troche oleju.wyrobić. obok na talerzu cebulka, ogorek kiszony, grzybki marynowae wszystko drobno pokrojone w kostke. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: tatar 14.01.07, 10:56 Właśnie robiłam , oto co dałam -1.30 kg ligawy(wołowina)-2 razy zmielona -4 żółtka(jajka sparzyłam) -2 łyżki zimnej wody -1 łyżka oliwy lub oleju -1 łyżeczka cukru -sól , pieprz , maggi do smaku Bardzo dobrze wyrobić, my jemy z cebulką. - Odpowiedz Link Zgłoś
hagond Re: tatar 12.01.07, 21:40 Moja była teściowa twierdziła, że jeśli robi z wołowiny (nie z polędwicy) to mieli dwa razy. I słusznie: sprawdziłam. Do tego sól, maggi, pieprz, żółtko i MUSZTARDA. Dookoła - co serce dyktuje: mnie ostatnio ogromnie podpasowały kapary Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: tatar 12.01.07, 23:07 jeden z kilku watkow na temat tatara.... fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,45471298,45572800,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: tatar 13.01.07, 10:43 z czego? polecam z tunczyka lub swiezego lososia. drobno pokroic (swieze ryby!) pozostale kopozycje wg wlasnego widzimisie. jak ktos lubi polecam dodac kapary, a jeszcze lepiej jablka kaparowe. m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: tatar IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.01.07, 11:05 do w/w dodatków dodaj sardynki (zobaczysz róznicę oczywiście na plus) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: tatar 14.01.07, 18:04 niekoniecznie prezez maszynkę.- po mojemu wychodzi taka jakas mamałyga. raczej mięsko szarpane. dodatki jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: tatar 14.01.07, 19:13 Nie "szarpane" lecz skrobane. Jest to klasyczny sposób porządzania tego rarytasu. Tatar skrobany nie zawiera zmielonych błonek, samo tylko czyste mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tatar??? 14.01.07, 19:18 gotowanie.onet.pl/11011,286,23667,,tatar_sledziowy,mistrzowiekuchni.html Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: tatar u mnie 09.02.07, 21:36 ide na lawtizne jak mam ochote a nie mam czasu kupuje mieso wolowe juz zmielone w Carrefour 5%tl jest tak czerowne ze sie zaswtydzic mozna ;) na 250 g dodaje dwa zoltka, dwa male ogoreczki kiszone, pol sredniej cebuli, sol, pieprz i zjadam ze smakiem z bagietka kapar nie daje bo nie przepadam jak mam czas kupuje poledwice wolowa i ja skrobie do kosci ;) pozniej : patrz wezej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x gdzie można dostać polędwicę z kością? IP: *.olsztyn.mm.pl 09.02.07, 21:41 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: gdzie można dostać polędwicę z kością? 11.02.07, 11:22 do kosci nie OD kosci :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atykto Re: tatar IP: *.pp.com.pl 11.02.07, 11:06 Do tatara obojętne czy z polędwicy czy z łososia dodaję marynowany zielony pieprz, raz nawet dolałem trochę zalewy. Rewelacyjnie się komponuje. A do tego jak jeszcze czarne oliwki dodać. Mmm ... palce lizać (ale bez sardynki wtedy !!!!) I jeszcze jedno - z braku polędwicy zaprawiłem kiedys po tatarsku surową kiełbasę tzw.tatarską. Wyszło to całkiem OK. Odpowiedz Link Zgłoś
trufla3 a do tatara 11.02.07, 12:01 proponuję podać bagietkę zapiekaną w piekarniku.Ja nacieram ją masłem czosnkowym. ..... Trufla i jej kuchnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada tradycyjna postać IP: *.zamosc.mm.pl 11.02.07, 13:50 a ja wyrabiam zmielona polędwicę wołową z przyprawami/sól,pieprz, sos sojowy,troche oleju/ Formuję na talerzu porcję ,robię wgłębiebie- tam wlewam żółtko. Oddzielnie podaję drobno posiekana cebulke ,ogórki...ew. grzybki marynowane. Każdy sam jeszcze sobie doprawia wg.uznania Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1310 Re: tatar 11.02.07, 14:56 Bardzo prosto!!Składniki:polędwica wołowa,cebula,ogórek kons,żółtko,sól,pieprz,maggi,odrobina oleju.Polędwicę zmielić,cebulę i ogórek drobno posiekać,następnie wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.Spożywać ze świeżym chlebem.SMACZNEGO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negest Klasyczna wersja to także kawałeczki sardynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 17:47 w oleju jako dodatek, oprócz innych wymienionych. Ale prawdziwy szok przeżyłem kiedyś jedząc tatara z Niemcami. Bardzo zgorszeni patrzyli, jak skrapiałem go maggi. Mnie natomiast opadła szczęka, kiedy oni sięgnęli po ... ocet. Uwaga: większe ilości tatara przechowywać krótko BEZ dodatków, szczególnie ogórka. Pod wpływem ogórka blednie i robi się nieapetyczny. Mieszać z dodatkami tylko porcje do natychmiastowego zużycia. Odpowiedz Link Zgłoś