Dodaj do ulubionych

kluski kładzione

24.01.07, 15:11
poradżcie ,jak zrobić te kluski, bo mimo dobrych chęci nie wychodzą, nie
można ich wrzucić do wody, bo nie chcą odkleić się od łyżki
Obserwuj wątek
    • Gość: chwileczka Re: kluski kładzione IP: 205.193.50.* 24.01.07, 15:31
      Maczaj lyzke w goracej wody, powinno pomoc.
      • Gość: ala Re: kluski kładzione IP: *.pr.radom.net 24.01.07, 21:21
        nie tylko powinno ,ale to jest jedyny sposób,I zanurzaj w wodzie za każdym
        razem , kiedy kladziesz kluski na wode.Ciasto nie może byc zbyt rzadkie
        • pieskuba Re: kluski kładzione 24.01.07, 21:43
          Wcale nie jedyny. Bardzo ładnie się je zdejmuje z jednej łyżki drugą łyżką :o)
          • Gość: ala Re: kluski kładzione IP: *.pr.radom.net 24.01.07, 21:48
            no pewnie ,że można i tak , jesli ktoś chce sobie utrudniać życie > przekladac
            z jednej łyżki na drugą , najlepiej po kilka razy , o mój Boże !!!
            • pieskuba Re: kluski kładzione 24.01.07, 22:57
              A w życiu - nie ma mowy o przekładaniu! Nabierasz na jedną łychę dużo a drugą
              błyskawicznie "odkrawasz" - samym brzegiem - kluchy. Albo po prostu nakładasz
              mniej i całą zawartość jednej ściągasz drugą. Nic się nie lepi i znacznie
              przyspiesza całą operację.I nie wzywaj imienia boskiego nadaremnie, bo to grzech
              nie tylko ciężki, ale jeszcze pisemny :o)
              • Gość: agma Re: kluski kładzione IP: *.acn.waw.pl 25.01.07, 12:34
                oczywiście że najprościej nabierać na jedną łyżkę i spychać z niej druga.
                Szybko i sprawnie:-)
                • Gość: Mira Re: kluski kładzione IP: *.btk.net.pl 25.01.07, 12:56
                  Albo nałożyć ciasto na zwilżoną wodą ,najlepiej szklaną (może być i inna)
                  deseczkę ,nożem odcinać wąski pasek ciasta odsuwając go nieco na bok od
                  pozostałego i teraz już szybkimi ruchami noża odcinać kluseczki prosto do
                  wody. Brzmi skomplikowanie ,ale to chyba najszybszy sposób na zrobienie klusek
                  kładzionych.
                  • Gość: arla Re: kluski kładzione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:08
                    a ja ostatnio wykorzystuję do tego celu takie specjalne "sitko " z dziurkami do
                    klusek , które kupiłam w Czeskim Cieszynie.
                • ampolion Re: kluski kładzione 26.01.07, 03:32
                  Jeszce łatwiej łyżką wpychać.
                  • zielonka16 Re: kluski kładzione 26.01.07, 08:44
                    Dokładnie tak jak Ampolion pisze odcinać małe kawałki i wypychać
                    • pieskuba Re: kluski kładzione 26.01.07, 09:40
                      Wydaje mi się, że Ampolion ma na myśli tę czynność, której trzeba dokonać, gdy
                      kluchy są już gotowe :o)
    • Gość: gosc Re: kluski kładzione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 16:49

Dam ci dobry przepis
      150gr maki
      50gr.smietany (kwasnej)
      1 jajko
      sol
      wrzucaj bokiem lyzki moczac ja.
      • Gość: lisia312 Re: kluski kładzione IP: *.chello.pl 29.01.07, 21:01
        dzięki gościu, wypróbuję w najbliższym czasie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka