lisia312 24.01.07, 15:11 poradżcie ,jak zrobić te kluski, bo mimo dobrych chęci nie wychodzą, nie można ich wrzucić do wody, bo nie chcą odkleić się od łyżki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: chwileczka Re: kluski kładzione IP: 205.193.50.* 24.01.07, 15:31 Maczaj lyzke w goracej wody, powinno pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ala Re: kluski kładzione IP: *.pr.radom.net 24.01.07, 21:21 nie tylko powinno ,ale to jest jedyny sposób,I zanurzaj w wodzie za każdym razem , kiedy kladziesz kluski na wode.Ciasto nie może byc zbyt rzadkie Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: kluski kładzione 24.01.07, 21:43 Wcale nie jedyny. Bardzo ładnie się je zdejmuje z jednej łyżki drugą łyżką :o) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ala Re: kluski kładzione IP: *.pr.radom.net 24.01.07, 21:48 no pewnie ,że można i tak , jesli ktoś chce sobie utrudniać życie > przekladac z jednej łyżki na drugą , najlepiej po kilka razy , o mój Boże !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: kluski kładzione 24.01.07, 22:57 A w życiu - nie ma mowy o przekładaniu! Nabierasz na jedną łychę dużo a drugą błyskawicznie "odkrawasz" - samym brzegiem - kluchy. Albo po prostu nakładasz mniej i całą zawartość jednej ściągasz drugą. Nic się nie lepi i znacznie przyspiesza całą operację.I nie wzywaj imienia boskiego nadaremnie, bo to grzech nie tylko ciężki, ale jeszcze pisemny :o) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agma Re: kluski kładzione IP: *.acn.waw.pl 25.01.07, 12:34 oczywiście że najprościej nabierać na jedną łyżkę i spychać z niej druga. Szybko i sprawnie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mira Re: kluski kładzione IP: *.btk.net.pl 25.01.07, 12:56 Albo nałożyć ciasto na zwilżoną wodą ,najlepiej szklaną (może być i inna) deseczkę ,nożem odcinać wąski pasek ciasta odsuwając go nieco na bok od pozostałego i teraz już szybkimi ruchami noża odcinać kluseczki prosto do wody. Brzmi skomplikowanie ,ale to chyba najszybszy sposób na zrobienie klusek kładzionych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: arla Re: kluski kładzione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:08 a ja ostatnio wykorzystuję do tego celu takie specjalne "sitko " z dziurkami do klusek , które kupiłam w Czeskim Cieszynie. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: kluski kładzione 26.01.07, 08:44 Dokładnie tak jak Ampolion pisze odcinać małe kawałki i wypychać Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: kluski kładzione 26.01.07, 09:40 Wydaje mi się, że Ampolion ma na myśli tę czynność, której trzeba dokonać, gdy kluchy są już gotowe :o) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: kluski kładzione IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 16:49 Dam ci dobry przepis 150gr maki 50gr.smietany (kwasnej) 1 jajko sol wrzucaj bokiem lyzki moczac ja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lisia312 Re: kluski kładzione IP: *.chello.pl 29.01.07, 21:01 dzięki gościu, wypróbuję w najbliższym czasie Odpowiedz Link Zgłoś