Dodaj do ulubionych

Sernik na zimno

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.07, 12:11
Wiem - zaraz będzie wyszukiwarka .Chodzi mi o prosty przepis . I czy można
zrobić sernik bez surowych jajek .Wyszukiwarka nie dała mi odpowiedzi na te
pytania .
Obserwuj wątek
    • ojejkuniu Re: Sernik na zimno 27.01.07, 14:41
      ja tam robię z torebki
      proszek+ mleko+ 2 serki homogenizowane i jest przepyszny:D:D:D
    • fettinia Re: Sernik na zimno 27.01.07, 17:01
      a prosze bardzo:)Masa w sam raz do sernika na zimno:)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50610519,50610519.html?f=777&w=50610519&a=50610519
      • Gość: sernikomanka Re: Sernik na zimno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 17:59
        tu znajdziesz przepis:
        kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,-3450972,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
        • Gość: sernikomanka Re: Sernik na zimno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 18:00
          z surowach jajek ten sernik nawet trzeba zrobić, ale przed użyciem najlepiej
          sparzyć we wrzątku-ja tak robię
    • posafega Bardzo Cie prosze, 27.01.07, 18:58
      przepis jest prosty niczym konstrukcja cepa :)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=24510548&a=24510548
      Użyj mrożonych owoców.
      • j.o.a.q.u.i.n.a Re: Bardzo Cie prosze, 01.02.07, 18:42
        chcialam sie podzielic moimi wrazeniami na temat tego sernikowego torciku.
        wyglada slicznie, zwlaszcza te motylki z brzoskwini, truskawek i skorek limety
        wygladaja tak kuszaco, ze postanowilam sernik wyprobowac...
        niestety: sernik na zdjeciu wyglada wspaniale, dekoracja jest bardzo ladna, ale
        sam sernik jest niesmaczny...smakuje jak zwykly slodki twarozek, taki jaki
        mozna tez na sniadanie jesc :(
        w niczym nie przypomina "sernika", ma smak zwyklego slodkiego twarozku o smaku
        malinowym. musialam wyrzucic, bo nikt w domu nie chcial jesc...:(

pozdrawiam
    • Gość: gochaha Re: Sernik na zimno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 19:10
      Ja nigdy nie robie z jajami. Kupuje gotowy zmielony twarog waniliowy w wiaderku
      (pyszka: nie przeslodzony, delikatny) i mieszam z rozpuszczona w polowie ilosci
      wody galaretka jakastam :-). Do tego brzoskwinie i rodzynki, na wierzch podwojna
      galaretta i myk myk do lodowki. Wychodzi boski serniczek:-)
      • Gość: furazerkadziadka Dobrze mowi gochaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 15:02
        Moja proporcja : 1/2 kg mielonego twarogu na 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 l
        wody, z tym, ze trochę roztworu galaretkowego /2-3 lyżki/ odbieram, zeby sernik
        był puszysty, a nie twardo-galaretowaty. Twarogu używam bezsmakowego / Hanusi z
        Mlekovity/ więc dodaję troche stopionego masła, cukier puder i waniliowy.
    • Gość: magda Re: Sernik na zimno IP: *.chello.pl 28.01.07, 22:20
      najlepszy wg przepisu mojej mamy -
      3 litry mleka gotujemy, na gotujące powoli wlewamy 0,5 litra śmietany 18 procent wymieszanej z 5-6 całymi jajkami, to się powoli ścina na serek, trzeba gotować na wolnym ogniu i mieszać jakieś 15 - 20 minut, żeby się nie przypaliło. taki serek zostawiamy i nie ruszamy go aż do wystygnięcia (koniecznie). jak wystygnie odcedzamy na gęstym sitku i mamy gotowy serek. ucieramy masło z cukrem pudrem mikserem i do utartego dodajemy powoli serek. taką masę układamy na biszkoptach nasączonych np białym winem, na wierzch owoce i zalewamy galaretką
      nie znam nikogo komy by nie smakował
      • Gość: tez magda :) Re: Sernik na zimno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 23:23
        ja uzywam 2 litrow mleka i tez sie udaje :). nie szkodzi mu tez odcedzanie na
        goraco - ale ja nie tyle odcedzam, co wyjmuje te kawalki sera delikatnie na sitko.
        jak robie sernik - miksuje z galaretka, zeby sie lekko scial. jak domowe
        tiramisu (calkiem niezle zastepuje mascarpone) - delikatnie mieszam z ubita na
        sztywno czerwona laciata. mmm... sobie smaka narobilam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka