poughkeepsie 14.02.07, 08:35 robicie? Bezmięsne i bez nabiału. Bo ja głównie hummus z soczewicy i z ciecierzycy z olejem, tahini i innymi przyprawami. Podzielcie się swoimi pomysłami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f no jak to? :-) Jak zostaje papryka upieczona 14.02.07, 09:01 z oliwą, to przyprawiam jeszcze zaleznie od nastroju - na ostro, lub na słono (chilli, sambal albo kaparki i oliwki) i miksuje. Z bakłażana upieczonego i z cukinii upieczonej - oliwa, czosnek, zioła i miksuję - ale to na przyjątka, nie na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: jarzynowe pasty do chleba 14.02.07, 09:49 ugotowana i zmiksowana fasola jest świetną bazą do robienia past. Dodawać już można wszystko: przesmażone i drobno pokrojone pieczarki, suszone pomidory, oliwki. Czosnek, cebula, sok cytrynowy - to zrozumiałe. Przyprawy też według uznania anyż, kminek, kumin, mięta, chilli, tymianek, rozmaryn, cząber. Dobra jest też pasta z upieczonej cukinii Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: jarzynowe pasty do chleba 14.02.07, 10:15 Z białej fasoli - namoczoną na noc drobniejszą białą fasolę płucze się i gotuje do miękkości. W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej chwilę gałązkę rozmarynu i czosnek pocięty w plastry. Trzeba uważać, żeby się ani jedno ani drugie nie przypaliło. Wszystko miksujemy razem z fasolą (tzn. oliwę, rozmaryn i czosnek), doprawiamy solą, pieprzem świeżo zmielonym i zjadamy. Z bakłażana - bakłażana trzeba przekroić wzdłuż na pół, posolić i upiec w folii. Wyjąć cały miąższ i zmiksować. Doprawić posiekanym czosnkiem, pieprzem, natką pietruszki. Soczewicę zieloną można jeszcze zrobić jak do farszu na pierogi z soczewicą, tzn. ugotować i zmielić z zeszkloną na oliwie cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: jarzynowe pasty do chleba 14.02.07, 10:17 bardzo inspirujący wątek - poproszę jeszcze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jarzynowe pasty do chleba IP: *.dsl.club-internet.fr 14.02.07, 10:21 tapenade, czyli purée z czarnych oliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: jarzynowe pasty do chleba 14.02.07, 10:27 pasta z avocado, którą każdy robi jak lubi. Ja z drobno posiekanymi, suszonymi pomidorami (namoczonymi wcześniej przez jaką godzinę) + czosnek + cytryna + sambal. Ale kumpela zrobiła z prażonymi orzechami włoskimi + tahini i też było dobre. Z soczewicy czerwonej, niedokładnie zmiksowanej + zmielone ziele angielskie + drobno pokrojona cebula, cytryna - i wyszedł "kawior" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bombeza Re: jarzynowe pasty do chleba 14.02.07, 10:33 rozdrobnione avocado, sol, pieprz, cebulka, kielki np brokuła, duzo cytryny, chili Odpowiedz Link Zgłoś
bombeza Re: jarzynowe pasty do chleba 14.02.07, 10:43 jeszcz co do avocado, nieziemsko smakuje z posiekanymi ogorkami kiszonymi badz korniszonami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miśka Re: jarzynowe pasty do chleba IP: *.centertel.pl 14.02.07, 10:54 Ja ostatnio miałam plan na pastę z czerwonej soczewicy. Ugotowałam soczewice, dodałam pieczarki z cebulką na masełku podduszone, duużo natki pietruszki, sól, pieprz, trochę papryki i sosu sojowego (czyli co tam miałam:-)...a potem dorzuciłam jajko,trochę tartego żółtego sera, bułki tartej trochę i upieklam:-)))) I tak z pomysłu na pastę wyszedł mi niczego sobie pasztet. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie fiu fiu 14.02.07, 11:39 wiedziałam, że mogę na was liczyć :) chyba wypróbuję wszystkie! :) Odpowiedz Link Zgłoś