aise_ 21.04.03, 19:27 czy wiecie jak zrobic kaczkę z jabłkami? jadłam dzisiaj taką pyszną... :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: reniferek Re: kaczka z jabłkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.03, 11:51 kaczkę posmarowałam z wierzchu i od srodka solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. (czasami tez smaruję miodem z wierzchu) nadziałam jabłkami (szara renetą) podlałam czerwonym wytrawnym winem, przykryłam folia od góry i wstawiłam do piekarnika. w 180*C piekłam około 2 godzin polewając ją tym wywarem spod kaczki. jakies pół godziny przed końcem pieczenia zdjełam folię aby ptaszydło sie zrumieniło. smaczego i pozdrówki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: kaczka z jabłkami IP: *.tele2.pl 23.04.03, 16:50 kaczka, wbrew pozorom, jest koscista i ma malo miesa. Dobrze jest kupic piersi z kaczki, takie ze skora. Trzymac je w marynacie: sos sojowy, ocet balsamiczny, miod, gozdzik, czerwone wino, wegeta, pieprz, slodka papryka, czosnek. I potem upiec podlewajac winem. No a jablka kladziesz obok w brytfance. Odpowiedz Link Zgłoś
aise_ Re: kaczka z jabłkami 24.04.03, 11:19 dzieki dzisiaj zabieram sie za kaczke :-) Odpowiedz Link Zgłoś