Gość: ala IP: *.pr.radom.net 22.02.07, 12:46 kupiłam płaty ciasta francuskiego ( niemrozone)Na opakowaniu jest kilka przepisow na ciasteczka ,a ja chcialabym.. może jakieś ciasto. Co robicie z ciasta francuskiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: ciasto francuskie 22.02.07, 12:52 No... na słodko czy na słono? Jeżeli wpiszesz do wyszukiwarki (na górze) hasło ciasto francuskie i zaznaczysz w opcji szujaj w treści, wyskoczy Ci mnóstwo sprawdzonych przez internautów przepisów. Z 2006-2007 roku. No i jeszcze możesz podobnie zrobić z Galerią Potraw (wyszukiwarka na dole). Tam, dodatkowo zdjęcia potraw będzisz miała. :) Ciasto to, jest dosyć popularne na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala dzięki , juz zabieram sie za przeglądanie IP: *.pr.radom.net 22.02.07, 13:03 przyzanm się ,że mam pierwszy raz do czynienia z ciastem fracuskim Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: dzięki , juz zabieram sie za przeglądanie 22.02.07, 13:21 Nie ma sprawy, ( ja jak pierwszy raz trafiłam na forum, też wyszukiwarki nie zauważyłam:)) Z na słono polecam coś co funkcjonuje jako warkocz. Autor Lunatica.(Galeria Potraw). Można zrobić jeden duży i kroić na plastry. Na słodko - wystarcy położyć odmrożone połówki śliwek i hop do pieca. potem posypać cukrem pudrem. To najprostsze.... Odpowiedz Link Zgłoś
aggie8 Re: ciasto francuskie 22.02.07, 13:45 A ja polecam z jabłkami. Żeby sie nie narobić i żeby jak najmniej ciasta sie zmarnowało podczas wykrajania zmyslnych kształtów proponuję pokroic na kwadraty, na każdym położyć kawałek obranego surowego jabłka i zawijac "w kopertę", rogi do środka. Dobrze przycisnąć na środky żeby sie podczas pieczenia nie rozwinęło i tyle. Do piekarnika, wysoka temperatura, kilka minut i gotowe. Można posypac cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ciasto francuskie IP: *.pr.radom.net 22.02.07, 13:56 Z tego co piszesz i co podają w innych przepisach, do upieczenia ciasta francuskiego , wymagana jest wysoka temeratura, dużo wyższa niż przy "normalnym " cieście. Czy tak? Przepis z jablkami , bardzo smakowity, chyba pójdzie na pierwszy ogień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lycra Re: ciasto francuskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 13:52 a ja to już chyba szczyt lenistwa-pokroiłam na paski,w środku nacięcie.przewinęłam jak chruścika,do piekarnika na 20 minut-i już. Odpowiedz Link Zgłoś
dador1 Re: ciasto francuskie 22.02.07, 16:00 A za mną chodzi ciasto francuskie na słono np. do czewonego barszczu, zawinąć w rożki a do srodka pokrojony, podsmazony kurczak z pieczarkami i cebulka, jadłam kiedyś u kogoś coś takiego i bardzo i smakowało. Jak by ktoś miał przepis to poproszę. Pozdrawiam dador Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: ciasto francuskie 22.02.07, 19:20 proszę:fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23138222,46895624.html? f=777&w=23138222&a=46895624 Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: ciasto francuskie 22.02.07, 18:02 1. rozgrzej piekarnik na maksymalną temperaturę 2. ciasto nieco rozwałkuj (będzie miało więcej "listków" 3. jabłka obierz i pokrój na najcieńsze plasterki (robię to nożem do mizerii) 4. cisto połóż na blasze 5. rozłóż jabłka, polej miodem, posyp cynamonem 6. piecz bardzo krótko, do zezłocenia ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: ciasto francuskie IP: *.kolonianet.pl 22.02.07, 20:34 Z kapusta i grzybami, pierożki, na wierzchu posmarowane jajkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala dziękuję Wam IP: *.pr.radom.net 22.02.07, 20:53 za wszystkie podpowiedzi.Chyba na początek zrobie z jabłkami, ale te mumie z kurczaka -też świetne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: dziękuję Wam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:00 ja kupuje w biedronce i w lidlu takie nie mrozne w rulonie a nadziewam serem feta plus ser rocpol lub lazur maluje z wierzechu jajkiem roztrzepanym na 20 minut do 200 c piekarnika i gotowa przystawka lub kolacyjka. robie tez z nadzieniem jak na kulebiaki kapust a plus grzyby Odpowiedz Link Zgłoś