molla7 14.03.07, 08:40 nie jadłam jeszcze tego zielska, a wyszukiwarce znalazłam 1 przepis na surówke. No lezy w lodówce i czeka zmiłowania:) Mam pytanie, czy cykorię się blanszuje, czy na surowo się jada? jakis przepisik na sałatke? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psychogirl Re: cykoria 14.03.07, 09:59 Ukradłaś mi wacik :oP Cykorię się jada na surowo. Jak kupujesz, patrz, żeby brzegi listków były raczej żółte niż zielone (bo zielone są gorzkawe). Pokrój sobie cykorię wzdłuż, potem na kawałki, i zalej sosem vinaigrette albo majonezowo - śmietanowym. Chrupiąca pychota!!!! Od tygodnia codziennie jem cykorię, z przerwą na wczoraj, bo wczoraj jadłam naleśniki z dżemem. Odpowiedz Link Zgłoś
psychogirl Re: cykoria 20.03.07, 01:11 Ups, ale moze nie będzie źle? Pamiętaj, żeby trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce), bo na świetle liście zielenieją własnie. Ahhh i jeszcze mi isę z dzieciństwa przypomniałao - listek cykorii posypany odrobiną cukru - mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: cykoria 20.03.07, 01:14 Krosz cztery cykorie, dwie male gruszki , nieobrane, jedna pomarancze w spora kostke i dodajes pokrojony w kawalki jakis plesniowy , niebieski ser. Polewasz winegretem i spozywasz z rozkosza:))) Kran Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: cykoria 19.03.07, 19:55 Ale mozna tez jesc na cieplo, np. zapiekana z szynka (najlepiej Schwarzwälder czy inna wedzona surowa) i mozzarella. Odpowiedz Link Zgłoś