ampolion Re: Golonka po bawarsku - bardzo prosze o przepis 18.03.07, 21:34 Przepisy: www.google.com/search?hl=en&q=golonka+po+bawarsku&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Chrupiąca skórka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 14:32 A jak uzyskujecie chrupiącą skórkę? Efekt z piekarnika czy wrzucacie na głęboki tłuszcz (np. do frytownicy)??? Podobno tak robią w Bawarii (frytownica)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green-aria Re: Chrupiąca skórka IP: *.toya.net.pl 20.03.07, 15:21 Polewam piwem i opiekam w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Chrupiąca skórka 20.03.07, 18:15 Po wyjęciu z frytkownicy nie wbiłabyś w taką golonkę zębów. Podczas pieczenia należy ją podlewać wytworzonym sosem - to warunek chrupkości i jednocześnie miękkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Chrupiąca skórka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 16:30 Ale ponoć Bawarczycy wrzucają do frytownicy, już po uduszeniu i opieczeniu... Tylko na chwilę, by skórka stała się jak najbardziej chrupka. Mój znajomy często bywający w Bawarii tak twierdzi i w polskich knajpach narzeka, że golonka po bawarsku nie przypomina tej po bawarsku z Bawarii. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Golonka po bawarsku - bardzo prosze o przepis 21.03.07, 16:38 bawarska golonka jest najczesciej grillowana:)I jast pyszna i ma chrupiaca skorke:) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Golonka po bawarsku - bardzo prosze o przepis 21.03.07, 16:51 Wciąż nikt nie zajrzał do tych przepisów w linku?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Golonka po bawarsku - bardzo prosze o przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 16:55 Pytałam o potwierdzenie jak się robi skórkę w Bawarii... a nie o golonkę po bawarsku w Polsce. :) Wstukać w google też potrafię, ale prędzej tutaj odezwie się ktoś, kto w Bawarii bywa i się na golonce zna. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: No i co z tego, że Ci forumowicze odpowiadają 21.03.07, 16:57 skoro i tak nie słuchasz bo wiesz swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna nie odpowiedziałeś na konkretne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 10:17 jak robią chrupiąca skórkę w Bawarii nieważne dzięki fettinii i pewnemu Bawarczykowi już wiem odpuść sobie złośliwości Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Nie wiesz jak w moim wykonaniu wyglądają 22.03.07, 14:13 złośliwości widocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Golonka po bawarsku - bardzo prosze o przepis 21.03.07, 20:44 Post jest evity i ona pyta się: "Golonka po bawarsku - bardzo prosze o przepis" Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Anno 21.03.07, 17:01 ktos bywa juz prawie 20 lat i czesto owa jada-tu jest wlasnie golonka z grilla z chrupiaca skorka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Dziękuję :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 10:10 Chociaż wczoraj usłyszałam od rodowitego Bawarczyka, że dopiekają na głębokim tłuszczu na patelniach. Przypadkiem przyjechał kontrahent mojej firmy, właśnie z Bawarii. :) Pewnie jada tą bardziej tłustą wersję niż Ty. W każdym razie grill lub ta patelnia a nie piekarnik. Dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Dziękuję :) 22.03.07, 14:03 Bez wątpienia każdy Bawarczyk robi golonkę po swojemu, tak jak każdy Polak robi bigos po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Dziękuję :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 14:14 Ojejku, ukłułam nieświadomie czy co??? :) A porównanie kiepskie, ze schabowym prędzej byś trafił. Albo sznyclem w Wiedniu. Zwyczajnie podane przez ciebie przepisy z googla były tylko polskimi przepisami na golonkę po bawarsku. A ja nie pytałam "jak się przyrządza golonkę po bawarsku" tylko jakim sposobem uzyskuje się w Bawarii (nie "po bawarsku") chrupiącą skórkę... Byłam ciekawa opinii kogoś kto tam bywa i widział jak się przyrządza. Czy teraz jasne? :) Fettinia jedyna odpowiedziała na pytanie. Rozumiem, pewnie zadałam jedno z miliona głupich pytań, które już tutaj było. :) Odpowiedz Link Zgłoś