Gość: Milena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.03, 13:17 Proszę podajcie jakieś proste przepisy na pyszne ciasto z rabarbarem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: ciasto z rabarbarem IP: voodoo2:* / 10.48.20.* 08.05.03, 14:47 Robisz po prostu szarlotke, a do jablek dodajesz rowniez rabarbar - taka ilosc, jaka uwazasz za stosowne, w zaleznosci od kwaskowatoski, jaka chcesz uzyskac. Ja jeszcze lubie takie zwykle placki czy racuchy, tyle ze zamiast jablka pakujesz tam drobno pokrojony wszerz rabarbar. Wychodzxa takie slodziutko- kwasniutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: ciasto z rabarbarem 08.05.03, 15:40 uwielbiam ciasto drozdzowe, takie zwykle polslodkie, posypane rabarbarem tuz przed pieczeniem, po wyjeciu z piekarnika koniecznie posypane cukrem pudrem, ktory pod wplywem ciepla sie leciutko roztapia w soku.... mniam 3 jajka szklanka cukru 2 szklanki maki (+ ew 1/2 szklanki, jesli ciato wyjdzie zbyt rzadkie) 2-3 lyzki rozpuszczonego masla lub oleju rosl 3 dkg drozdzy 1 szklanka podgrzanego mleka rabarbar - ok 3 szklanek posiekanego 3 lyzki cukru pudru (ok) drozdze wymieszac z lyzeczka cukru i odstawic do wyrosniecia. Potem wyrobic ciasto z wszystkich skladnikow. Odstawic, jak podwoi objetosc to do foremki, posypac rabarbarem pokrojonym na 2 cm kawaleczki i piec ok 40 min (sprawdzic patyczkiem). Wyjac z piekarnika, posypac pudrem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: ciasto z rabarbarem IP: *.chello.pl 08.05.03, 17:17 A ja robię taką szarlotkę, ale na górze jest sam rabarbar: Ciasto kruche: 25 dag masła, 5-10dag cukru, 4 żółtka, stosownie mąki (ok 50 dag), aromat (skórka cytrynowa lub cukier waniliowy), zagnieść, na blasze nakłuć gęstawo widelcem i podpiec. Na to rabarbar uduszony, doprawiony cukrem i cynamonem. Na to kruszonka lub beza - upiec. Jeśli kruszonka, to potem posypać cukrem pudrem. Jak beza to nie, ale ja (choć to pewnie przesada) lubię pochlapać to gorzką czekoladą. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: ciasto z rabarbarem 09.05.03, 08:27 Rabarbar powinno się spożywać z dodatkiem produktów bogatych w wapń. Żeby ograniczyć jego szkodliwe skutki na organizm człowieka. Ale to tak na marginesie. Ale najbardziej lubię ciasto z rabarbarem w postaci tarty - spód kruchy, na to sparzony rabarbar a na wierzch zapieczona polewa jajeczno- smietanowa. Drugi wariant ciasta z rabarbarem to jest sernik - spód z ciasta kruchego, na to cienka warstwa masy serowej, na to rabarbar, a na wierzch utarte ciasto kruche. Pycha. Kiedyś podawałam ten przepis na forum, chyba w poprzednim sezonie rabarbarowym. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tusia Re: ciasto z rabarbarem IP: *.anax.pl / 10.0.2.* 09.05.03, 17:37 To może podzielisz się ponownie przepisem, proszę.... Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: ciasto z rabarbarem 12.05.03, 08:43 Wszystkie ciasta z owocami robię nastepująco: - spód z ciasta kruchego, podpieczony - na to warstwa sera (0,5 kg , 100g margaryny, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżka budyniu smietankowego lub maki ziemniaczanej, 3 jajka - wymieszać) - nastepnie owoce (rabarbar, wisnie bez pestek, porzeczki, sliwki bez pestek, itp.) - na wierzch surowe kruche ciasto starte na tarce Piekę w temp. ok.180 st. do uzyskania ładnego koloru. Odpowiedz Link Zgłoś