Dodaj do ulubionych

specjalan pomidorowa

20.03.07, 20:02
Czy ktoś umie zrobić pomidorową taką jak uwielbiam: powinna byc bardzo
pomidorowa,gęsta,bardzej jak przecier niż zupa, z serem i grzankami. Domyślam
się, że receptura nie jest skomplikowana: czy możliwe jest przygotowanie
sporej ilości przecieru pomidorowego (takiego z kartonu, jak do spagetti),
dosmaczenie czosnkiem i bazylią? czy to się uda?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mućka Re: specjalan pomidorowa IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.03.07, 16:08
      Ja gotuję z pomidorów w puszce(całe, obrane ze skórki w soku pomidorowym). Po
      podsmażeniu na maśle, dodaniu do wywaru, krótkim pogotowaniu, dodaniu śmietany
      po prostu miksuję i mam gęstą pyszną zupę. Spróbuj, może to będzie to, o czym
      marzysz.
      • monia420 Re: specjalan pomidorowa 23.03.07, 17:16
        dziziaj trenowałąm zprzecierem - nie do końca o to mi chodziło:( dodałam
        czosnek - i zupa jest nieco za ostra. Jest też jakby mdła - może brakuje
        śmietany?
        • Gość: daga Re: specjalan pomidorowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 17:23
          z przecieru moim zdaniem zupa-krem nie wyjdzie.
          Ja robię tak:
          na oliwie podsmazam pokrojoną cebulę, później dodaję pomidory z puszki - 2 puchy
          na 1,5 litra wywaru, duszę ok. 10 minut, następnie dodaję gorącego wywaru z
          warzyw, zagotowuję, zmniejszam ogień, gotuję pod przykryciem ok. 15 minut, jak
          trochę ostygnie - miksuję.
          Pod koniec gotowania przyprawiam (sól, pieprz, oregano, bazylia - jeśli zioła są
          suszone, dodaję na początku gotowania, jeśli świeże - po zdjęciu z ognia, a
          przed miksowaniem).
          • horpyna4 Re: specjalan pomidorowa 23.03.07, 17:30
            Warto też dodać cukru, bo wydobywa smak z pomidorów.
            • Gość: daga Re: specjalan pomidorowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 17:33
              :) dodaję - zapomniałam o tym napisać. I czosnek obowiązkowo, 2 ząbki zmiażdzone

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka