trufla3 26.03.07, 12:35 już posialiście? Macie jakieś sprawdzone metody aby rzeżucha nie"dziczała"? Ostatnim razem nie udało mi sie wychodować rzeżuchy.Może to wina nasion, może złe światło w pomieszczeniu, nie wiem. ....... Trufla i jej kuchnia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot co to znaczy "dziczała" w odniesieniu 26.03.07, 12:38 do żerzuchy? żeby nie roasła jak dzika?? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
trufla3 Re: co to znaczy "dziczała" w odniesieniu 26.03.07, 13:48 hihihi.Moja rzezucha miała bardzo długie łodygi a listeczki tak małe,że trudno było je dostrzec.Taka właśnie "dzika"była:) ....... Trufla i jej kuchnia Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: co to znaczy "dziczała" w odniesieniu 26.03.07, 14:05 brak światła - wtedy rośliny wydają długie, blade pędy z mizernymi listkami, następnym razem nie chowaj jej za szafą, tylko postaw na jasnym parapecie:) Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_43 Re: rzeżucha 27.03.07, 00:57 Posieję w niedzielę.Trzeba pamiętać o świetle i nawilżaniu - najlepiej przykryć folią , żeby nie wysychała ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zebta Re: rzeżucha IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.03.07, 10:09 > Posieję w niedzielę W niedzielę nie. Raz że grzech, dwa "co w niedziele zrobisz, w poniedziałek naprawiasz" mawia teściowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: rzeżucha 27.03.07, 07:47 a wg Was rzeżucha lepiej rosnie na wacie czy w ziemi ? w ziemi jak by szybciej ale na wacie czyściej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: rzeżucha 27.03.07, 09:56 Dużo szybciej wschodzi rzeżucha, gdy się nasiona namoczy w wodzie przez kilka godzin. Powstanie taki klajster z zawieszonymi w nim nasionami, wtedy ten klej rozsmarować szerokim nożem na mokrej wacie, na kilka dni przykryć przezroczystą miską, oczywiście kontrolować wilgotnośc Odpowiedz Link Zgłoś
trufla3 Re: rzeżucha 27.03.07, 10:33 wczoraj wysiałam.Ja zawsze sieję na wacie.Próbowałam na platkach kosmetycznych ale nie udało się. Wczorajsza rzeżucha już ma spękania.Wszystko na razie idzie świetnie.Mam nadzieję,że za tydzień skoszę pierwsze plony. ...... Trufla i jej kuchnia Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: rzeżucha 27.03.07, 13:04 Po namoczeniu to i na papierowych ręcznikach wyrośnie. Lignina też jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_43 Re: rzeżucha 27.03.07, 14:42 A Ty zawsze słuchasz teściowej - zebta- ? Lubię , jak rzeżucha jest na krótkiej łodyżce. Odpowiedz Link Zgłoś