Gość: sisi IP: 195.116.133.* 21.05.03, 11:56 Mozecie podac jakies przepisy na takie salatki? Ja zawsze robie z pomidorow,ogorkow konserwowych i papryki+oliwa z oliwek. Juz mi sie troche znudzila...Moze znacie jakies ciekawe przepisy? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mand. Re: salatki na grilla IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 12:45 4 spore ugotowane (ale nie rozgotowane!) w mundurkach ziemniaki 1 ogórek świeży gruy plaster bekonu pół peczka koperku 1 duży ząbek czosnku jogurt naturalny majonez sól, pieprz Ziemniaki w grube plastry, ogórek w cienkie. Bekon w paseczki i zezłocic na petelni. Z jogurtu, majonezu, czosnku i kopru wyczarować sos. Zmieszac wszystko. Doprawić solą, pieprzem (sporo) i reszta koperku. Nie przechowywac długo i nie w lodówce bo ogórek puszcza sok i salatka podchodzi wodą. 3 duze cebule 3 twarde pomidory szczypiorek gruby plaster bekonu albo chudego wedzonego boczku jogurt majonez musztarda curry, sól, pieprz Cebule pokroic na srednie plastry i sparzyc kilkakrotnie przelewajac wrzątkiem. Pomodory w ósemki pokroić, szczypiorek posiekać, boczek można podsmażyc ale niekoniecznie. Z majonezu i musztardy zrobic sos, z dodatkiem jogurtu bedzie lżejszy i rzadszy. Sos doprawić sola, pieprzem i curry. Pomieszac to wszystko razem, schłodzić i zjeść. Nie przerażaj się ilościa cebuli. Sparzona traci większość ostrego smaku i zapachu. Mogą takie sałatki byc? Moi znajomi za nimi przepadają. Panie mniej niz panowie alew n grilla jak znalazł:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: salatki na grilla IP: 195.116.133.* 21.05.03, 13:39 Dzieki. Pewnie, ze moga byc:) Na weekend planuje grilla, wiec wykorzystam. A do swojej zapomnialam jeszcze dodac czerwona cebulke i sol czosnkowa, oczywiscie pieprz i ewentualnie jakies ziola... Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: salatki na grilla 21.05.03, 16:35 Hi Sisi, może spodobają Ci się te propozycje: Sałatka z rzodkwi z orzechami (pasuje do wieprzowiny) duża biała rzodkiew 65 g orzechów laskowych w płatkach 4 łyżki śmietany 3 łyżki oleju lub oliwy pół łyżki octu sól, biały pieprz, cukier Rzodkiew obrać i pokroić w cieniutkie plasterki albo grubo zetrzeć na tarce i posypać orzechami. Olej, śmietanę, ocet, cukier, sól i pieprz wymieszać, polać surówkę. * * * Sałatka z pomarańcz i cebuli (pasuje do drobiu) 4 pomarańcze 2 małe cebule (ja najchętniej robię tą sałatkę z dymką, bo to ładniej wygląda) mały słoiczek oliwek nadziewanych migdałami 3 łyżki oleju lub oliwy sok z jednej cytryny sól, biały pieprz, cukier sałata rzymska albo normalna Pomarańcze grubo obrać i pokroić w "filety" lub w cienkie plasterki; cebulę pokroić w kostkę (jeśli bierzesz dymkę: w ukośne plasterki). Kilka plasterków pomarańczy i dymki zostawić na dekorację. Z oleju, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru zrobić marynadę. Pomarańcze, cebulę i oliwki włożyć do salaterki, zalać marynadą, wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki. Sałatę pokroić w paseczki (Chiffonade) albo podrzeć na kawałki, wymieszać cebulą i pomarańczami. * * * Sałatka z papryki i kiszonej kapusty (pasuje do drobiu i kiełbasek) 1 czerwona i 1 zielona papryka cebula 350 g kapusty kiszonej 5 łyżek oleju lub oliwy 2 łyżki octu sól, biały pieprz, papryka, cukier Paprykę pokroić w wąskie (!) paseczki; cebulę w cieniutkie plasterki. Kapustę trochę rozluźnić widelcem i wymieszać z papryką i cebułą. Olej i ocet wymieszać z solą, pieprzem, cukrem i papryką, zalać sałatkę i odstawić przykrytą na 30 Minut do lodówki. Przed podaniem posypać papryką (w proszku) i - jeśli lubisz - pokrojoną w drobniutkie kosteczki świeżą papryką. * * * No i jeszcze na koniec moja osobista sałatka marki "Tessa" *lol*, którą robię nie tylko na grill party (wtedy to naprawdę całe wiadro, bo znika jak kamfora) ale też tak sobie - np. jako lekką kolację (z krewetkami albo piersią kurczaka i bagietką z masłem ziołowym) albo jako dodatek do obiadu. Sałata rzymska Pomidory ogórek dymka żółta i czerwona papryka rzodkiewki surowe pieczarki w plasterkach czerwona cebula w plasterkach ewentualnie kukurydza Do tej sałatki robię - oprócz oliwy i balsamico (bo nie każdy lubi - dwa sosy: Jogurtowy: 250 g jogurtu 2-3 łyżki miodu 2 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka po 2-3 łyżki soku z cytryny i soku pomarańczowego (najlepiej świeżego) troszkę musztardy albo chrzanu (ze słoiczka) sól & pieprz zielenina w dowolnej kombinacji i ilości: szczypiorek, koperek, estragon, Chevril (nie wiem dokładnie, jak to się po polsku nazywa - trybula albo coś w tym rodzaju???) Miodowo-musztardowy: pół szklanki płynnego miodu pół szkłanki musztardy po 2-3 łyżki oleju lub oliwy i octu winnego koperek sól & pieprz, cukier Pozdrawiam Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: salatki na grilla IP: *.astro.net.pl 21.05.03, 22:16 Mam dwie proste propozycje. 1. Salata Rzodkiewka Swierzy ogorek Pomidor Salate nalezy porwac, a reszte pokroic dowolnie. Robie z sosem vinegar lub jogurtowym. 2. kapusta pekinska pomidor kukurydza zielone oliwki Kapuste szatkuje, pokroic pomidora, oliwki mozna przekroic na pol, albo jak kto lubi. Podaje z sosem vinegar. Sos jogurtowy: jogurt, dobry jest naturalny z bakoma, gesty i niekwasny. Do jogurtu dodac sol, pieprz (tego sporo) i cukier do smaku. Ostatnio kupilam przyprawe do robienia sosu tzatziki. Mozna go rowniez wykorzystac do sosu jogurtowego, ma fajny, ostry czosnkowy smak. Sos vinegar: musztarda, oliwa, ocet, cukier. Mozna dodac koperek, bazylie, lub inne ziola. Czasami jezeli wydaje mi sie, ze sosu bedzie malo, to dodaje troche wody. Nie podaje czego ile dac, bo zawsze robie na oko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: salatki na grilla IP: *.dyn.optonline.net 22.05.03, 01:39 czerwona fasola z puszki czerwona cebula ugotowane ziemniaki pokrojone w kostke slodkawe buraki w occie, pokrojone w male kawalki majonez sol i pieprz do smaku Ta salatka swietna jest jako dodatek do miesa z grila Odpowiedz Link Zgłoś