Dodaj do ulubionych

co zrobic z kalafiora

IP: *.litnet.osi.pl 25.04.07, 18:19
maz kupił dzisiaj rano kalafior miał ochote. poszedł do pracy na 14. Ja
wracam z pracy i mam dylemat co zrobic z tego kalafioru. moze jakas
zapiekanka?? tylko jaka podsuncie pomysły..
Obserwuj wątek
    • Gość: factor -nie Max Re: co zrobic z kalafiora IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.04.07, 18:22
      Nie cuduj, tylko podaj mężowi kalafiora a'la Polonaise.
      Z pewnością takiego oczekuje:)
      • kumpelstefcia Re: co zrobic z kalafiora 25.04.07, 18:31
        Najprosciej : ugotuj kalafior al dente, zrob beszamel. W naczyniu do zapiekania
        wyloz kalafiory, dodaj np. paski szynki, pokryj wszystko beszamelam, posyp
        tartym serem i zapiekaj ok.20 min. az sie wszystko zrumieni. Podawaj np. z
        ziemniakami z wody.
        • Gość: EWa Re: co zrobic z kalafiora IP: *.CNet.Gawex.PL 25.04.07, 19:51
          Obgotować na półmiękko, od spodu nadziać mielonym mięsem (może być jak na
          mielone, można dorzucić ulubione zioła), zatykając wszystkie wolne miejsca, w
          rekaw i zapiekać chyba ponad pół godziny. Sprawdź na WŻ, dawno robiłam,
          dokładnie nie pamiętam.
    • corrina_f1 Re: co zrobic z kalafiora 25.04.07, 22:21
      Pewnie już po jabłkach , ale może w przyszłości np w wersji smażonej ?
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61243752.html
    • Gość: lolka Re: co zrobic z kalafiora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 13:17
      Można puree zamiast ziemniaków.
    • ampolion Re: co zrobic z kalafiora 26.04.07, 15:26
      A może surówka?
    • marghot Re: co zrobic z kalafiora 26.04.07, 15:33
      rózyczki kalafiora, pokrojone w plastry ogonki oraz plastry surowych ziemniaków
      podsmażam na oliwie do zrumienienia. Dodaję 2 pomidory ze skórki, nieco wody.
      Doprawiam kurkumą, garam masalą, imbirem, 2-3 żabkami zmiażdżonego czosnku i
      duszę do miękkości warzyw.
      Podaję z ayranem lub zwykłym lekko posolonym jogurtem naturalnym
    • lee_a Re: co zrobic z kalafiora 26.04.07, 15:47
      kalafiorki zapiekane... podzielić kalafiora na małe różyczki, obgotować,
      zapanierować w jajku (porządnie posolonym) i bułce tartej i na głęboki olej.
      Uwielbiam z majonezikiem ;)
    • fettinia Re: co zrobic z kalafiora 26.04.07, 15:59
      Wiem,ze to na wczoraj:)
      Robilam kiedys taka zapiekanke:)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,48286825,48286825.html
      • anyaw73 Re: co zrobic z kalafiora 26.04.07, 18:18
        A ja robie tak: gotuje kalafiora do miekkosci, jak ostygnie to go gniote
        widelcem na jednolita mase, dodaje posiekany koperek, jajo troche maki sol
        pieprz i formuje kotleciki, obtaczam w tartej bulce i smaze. Przyszne mozna
        zrobic do tego sos czosnkowy z jogurtu i swiezego czosnku.
        Anya,
    • Gość: krokusik_74 Re: co zrobic z kalafiora IP: *.ostdsl.pl 28.04.07, 18:52
      Pyszna sałatka:w półmisku układać warstwami;kalafior ugotowany i podzielony na
      różyczki na to warstwa ogórków pokrojonych w plasterki,następnie ok. 5 pomidorów
      obranych ze skórki i pokrojonych w plasterki i na koniec jajka na twardo
      pokrojone w plasterki.Na to wylać majonez posypać koperkiem.Smakuje przepysznie
      i bardzo wiosennie
      • Gość: Magda Re: co zrobic z kalafiora IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 29.04.07, 04:03
        Ja lubie kalafiora zblanszowanego (ma byc pol twardy, podzielony na male
        rozyczki i ostudzony)polany tylko domowym vinegretem z szalotka. Jak postoi
        chwile w lodowce i dobrze sie schlodzi jest naprawde pyszny. Czasem zamiast
        szalotki w vinegret, kroje kawalek slodkiej czerwonej cebuli w dlugie paski i
        dodaje do kalafiora i dopiero potem zalewam w/w sosem, wtedy wyglada lepiej
        kolorystycznie.
      • bagatella Re: co zrobic z kalafiora 29.04.07, 09:38
        fajna ta twoja salatka, podoba mi sie jej sklad i ma jeszcze jeden plus, ze nie
        ma w niej tradycyjnej i wszedobylskiej, kukurydzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka