Gość: aga IP: *.litnet.osi.pl 25.04.07, 18:19 maz kupił dzisiaj rano kalafior miał ochote. poszedł do pracy na 14. Ja wracam z pracy i mam dylemat co zrobic z tego kalafioru. moze jakas zapiekanka?? tylko jaka podsuncie pomysły.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: factor -nie Max Re: co zrobic z kalafiora IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.04.07, 18:22 Nie cuduj, tylko podaj mężowi kalafiora a'la Polonaise. Z pewnością takiego oczekuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
kumpelstefcia Re: co zrobic z kalafiora 25.04.07, 18:31 Najprosciej : ugotuj kalafior al dente, zrob beszamel. W naczyniu do zapiekania wyloz kalafiory, dodaj np. paski szynki, pokryj wszystko beszamelam, posyp tartym serem i zapiekaj ok.20 min. az sie wszystko zrumieni. Podawaj np. z ziemniakami z wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: co zrobic z kalafiora IP: *.CNet.Gawex.PL 25.04.07, 19:51 Obgotować na półmiękko, od spodu nadziać mielonym mięsem (może być jak na mielone, można dorzucić ulubione zioła), zatykając wszystkie wolne miejsca, w rekaw i zapiekać chyba ponad pół godziny. Sprawdź na WŻ, dawno robiłam, dokładnie nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: co zrobic z kalafiora 25.04.07, 22:21 Pewnie już po jabłkach , ale może w przyszłości np w wersji smażonej ? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61243752.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolka Re: co zrobic z kalafiora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 13:17 Można puree zamiast ziemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: co zrobic z kalafiora 26.04.07, 15:33 rózyczki kalafiora, pokrojone w plastry ogonki oraz plastry surowych ziemniaków podsmażam na oliwie do zrumienienia. Dodaję 2 pomidory ze skórki, nieco wody. Doprawiam kurkumą, garam masalą, imbirem, 2-3 żabkami zmiażdżonego czosnku i duszę do miękkości warzyw. Podaję z ayranem lub zwykłym lekko posolonym jogurtem naturalnym Odpowiedz Link Zgłoś
lee_a Re: co zrobic z kalafiora 26.04.07, 15:47 kalafiorki zapiekane... podzielić kalafiora na małe różyczki, obgotować, zapanierować w jajku (porządnie posolonym) i bułce tartej i na głęboki olej. Uwielbiam z majonezikiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: co zrobic z kalafiora 26.04.07, 15:59 Wiem,ze to na wczoraj:) Robilam kiedys taka zapiekanke:) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,48286825,48286825.html Odpowiedz Link Zgłoś
anyaw73 Re: co zrobic z kalafiora 26.04.07, 18:18 A ja robie tak: gotuje kalafiora do miekkosci, jak ostygnie to go gniote widelcem na jednolita mase, dodaje posiekany koperek, jajo troche maki sol pieprz i formuje kotleciki, obtaczam w tartej bulce i smaze. Przyszne mozna zrobic do tego sos czosnkowy z jogurtu i swiezego czosnku. Anya, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krokusik_74 Re: co zrobic z kalafiora IP: *.ostdsl.pl 28.04.07, 18:52 Pyszna sałatka:w półmisku układać warstwami;kalafior ugotowany i podzielony na różyczki na to warstwa ogórków pokrojonych w plasterki,następnie ok. 5 pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w plasterki i na koniec jajka na twardo pokrojone w plasterki.Na to wylać majonez posypać koperkiem.Smakuje przepysznie i bardzo wiosennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: co zrobic z kalafiora IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 29.04.07, 04:03 Ja lubie kalafiora zblanszowanego (ma byc pol twardy, podzielony na male rozyczki i ostudzony)polany tylko domowym vinegretem z szalotka. Jak postoi chwile w lodowce i dobrze sie schlodzi jest naprawde pyszny. Czasem zamiast szalotki w vinegret, kroje kawalek slodkiej czerwonej cebuli w dlugie paski i dodaje do kalafiora i dopiero potem zalewam w/w sosem, wtedy wyglada lepiej kolorystycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: co zrobic z kalafiora 29.04.07, 09:38 fajna ta twoja salatka, podoba mi sie jej sklad i ma jeszcze jeden plus, ze nie ma w niej tradycyjnej i wszedobylskiej, kukurydzy. Odpowiedz Link Zgłoś