Gość: agma IP: *.chello.pl 29.11.01, 12:25 czy ktos moze mi dac przepis na ta tradycyjna potrawe wigilijna? Z gory dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muzaaa Re: kluski z makiem... 03.12.01, 20:47 Nikt sie jeszcze nie ulitowal i nie wspomnial nic o kluskach:). Ja jeszcze nigdy nie przygotowywalam tej potrawy wlsnorecznie od poczatku do konca. Korzystalam z polproduktow i dlatego bylo duzo latwiej i mniej czasu potrzebowalam zeby kluski z makiem przygotowac. Przepis jaki Ci podaje, znajduje sie w ostatnim magazynie na grudzien "Moje Gotowanie":) KLUSKI Z MAKIEM przygotowanie: 1 godzina porcja: 420 kcal:) Skladniki na osiem porcji: - 40 dag makaronu wstazki (ale wiesz, ze kluski to mozesz sama zrobic, albo wybrac ksztalt w sklepie jaki Ci najbardziej odpowiada, moja Mama zawsze robila ziemniaczane kopytka i to bylo naprawde pyszne) - 1 szklanka maku - 1 lyzka masla - 2 lyzki miodu - 1/2 szklanki slodkiej smietanki - 5 dag rodzynkow - po 5 dag wyluskanych orzechow wloskich i migdalow 1. Mak moczyc 30 minut w letniej wodzie. Zagotowac, odcedzic i zemlec 3 razy w maszynce. 2. Makaron ugotowac wg przepisu na opakowaniu, odcedzic. 3. Migdaly sparzyc, zdjac skorki i posiekac. (mysle ze mozesz kupic juz taki bez skorek:)Orzechy posiekac, prazyc 2-3 minuty na suchej patelni. Rodzynki sparzyc. 4. Maslo stopic, polaczyc z miodem, smietana i bakaliami, wymieszac z makiem. 5. Mak podgrzac stale mieszajac polaczyc z kluskami. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
muzaaa Re: kluski z makiem...przepis nr 2 06.12.01, 15:52 Agma:) Mam drugi przepis. Nie wiem czym on sie rozni od pierwszego, sama sie przekonaj. Z DOMOWYM MAKARONEM Dla 6 osob - 200g maku - 200g maki - 3 jajka - sol - lyzka oleju - szklanka mleka - 200 ml smietany kremowki - 250g cukru pudru - cukier waniliowy - po 5 migdalow i orzechow wloskich (wow:) ale precyzyjnosc, mysle ze mozesz dodac tyle ile chcesz i lubisz) - 2 lyzki rodzynek 1. Z maki, jajek i wody zagniesc ciasto, rozwalkowac, pokroic, pozostawic na ok. 30 minut aby przeschlo. 2. Mak wsypac do wrzacego mleka, gotowac 20 minut, zemlec. Migdaly, orzechy i rodzynki sparzyc. Migdaly i orzechy obrac, posiekac. 3. Mak utrzec ze smietana, cukrem i cukrem waniliowym, dodac rodzynki, orzechy i migdaly, wymieszac. 4. Wode zagodtowac, osolic, dodac olej, wrzucic makaron. Gotowac 2-3 minut odcedzic. 5. Kluski wymieszac z masa makowa, podawac na cieplo. To tyle w tym momencie:)) Pozdrawiam Cie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agma Re: kluski z makiem...przepis nr 2 IP: *.chello.pl 06.12.01, 23:24 Muzaaa, ja sie calkiem rozleniwie przy tym komputerze, po co mi jakies Google, czy inna Altavista jak Ty tak pieknie dzialasz? Obiecuje jednak solennie, ze po swietach napisze jaki byl rezultat i z ktorego przepisu. Dzieki serdeczne i pozdrawiam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
_cyce_aniutka Re: kluski z makiem... 04.11.02, 00:27 Gość portalu: agma napisał(a): > czy ktos moze mi dac przepis na ta tradycyjna potrawe wigilijna? > Z gory dziekuje! od kiedy kluski z makiem sa TRADYCYJNA potrawa wigilijna?/w ktorym kacie Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mola Re: kluski z makiem... IP: 80.48.229.* 04.11.02, 17:09 łazanki z makiem - tak się u mnie mówi w domu. Raz w roku na wigilię były łazanki i właściwie to nic poza tym sie nie liczylo. Święta pachniały łazankami.Mieszkam na śląsku ale nikt z moich znajomych nie robił takiej potrawy. Moja babcia pochodzi z Mazur i to ona nauczyła moją mamę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: kluski z makiem... IP: *.we.client2.attbi.com 04.11.02, 01:49 Mama zalewala mak wrzatkiem, pozniej po odsaczeniu prze noc, mak byl ucierany w takiej specjalnej donicy z rowkami z cukrem i miodem, pozniej dochodzily siekane migdaly, rodzynki i siekane figi.Kluski, jako postne na wigili byly bez jajek a sama potrawa z tego samego powodu nie miala masla. Mozliwe, ze tak lepiej smakuje ale robila to wszystko mama na wigilie jedynie !! Acha ! jeszcze dodawany byl zapach . Odpowiedz Link Zgłoś