Dodaj do ulubionych

jak się robi steki???

IP: 217.8.186.* 22.05.03, 12:35
albo jak to się nazywa. Chodzi mi o takie plastry wołowinki które sięszybko
smaży na tłuszczu. Raz zrobiłam i to była całkowita porażka - zapryskałam
tłuszczem kuchnie od ściany do ściany (fakt że dużej nie mam ale to była
katastrofa) a i tak wyszły twarde i gumiate jakieś. A teraz kupiłam właśnie
takie trzy pastry i może jeszcze raz spróbuję jak ktoś mi pomoże ;).
Obserwuj wątek
    • Gość: RED na grillu.ostatecznie na patelni grillowej. IP: 193.0.117.* 22.05.03, 13:25
      nie chodzi o to żeby były na tłuszczu tylko żeby zostały błyskawicznie ścięte z
      wierzchu przez wysoką temperaturę.
      • Gość: Ania nie mam patelni grillowej IP: 217.8.186.* 22.05.03, 13:42
        Mam w planach kupienie ale dzisiaj nie mam, no chyba że mięso zamroże i zrobie
        kiedy indziej. Ale jak ty to przyprawiasz, jak długo smażysz? Kiedy jest dobre?
        Może zamarynować toto? A i co do tego podajesz?
        Ania
        • the_ladybird Re: nie mam patelni grillowej 22.05.03, 13:49
          ostatnio był tu cały wielki wątek o stekach. I jakoś nie mogę go znaleźć.
          Ale może Ty poszukasz lepiej albo pomoże ktoś inny
          • Gość: RED www.steki.pl IP: 193.0.117.* 22.05.03, 14:06
    • Gość: zmora Re: jak się robi steki??? IP: *.bphpbk.pl 22.05.03, 15:33
      Gość portalu: Ania napisał(a):

> albo jak to się nazywa. Chodzi mi o takie plastry wołowinki które sięszybko
      > smaży na tłuszczu. Raz zrobiłam i to była całkowita porażka - zapryskałam
      > tłuszczem kuchnie od ściany do ściany (fakt że dużej nie mam ale to była
      > katastrofa) a i tak wyszły twarde i gumiate jakieś. A teraz kupiłam właśnie
      > takie trzy pastry i może jeszcze raz spróbuję jak ktoś mi pomoże ;).

Hej
      na steki to raczej potrzeba nie plasterkow a grubych plastrow z poledwicy ew.
      rostbefu- gorna krzyzowa (nie wiem czy dobrze napisalem).
      i nie sol przed smazeniem, stek trzeba sciac na goracym tluszczu tak aby sie
      pory zamknely a potem dosmazyc (dodac maselka dla poprawy smaczku)
      po zdjeciu z patelni osolic.

ja lubie takie krwiste ;)

--
      zmora

• Gość: kaska Re: jak się robi steki??? - strona fachowa;-) IP: *.tele2.pl 22.05.03, 15:46
      www.steki.pl
    • the_ladybird Re: jak się robi steki??? 22.05.03, 16:14

> albo jak to się nazywa. Chodzi mi o takie plastry wołowinki które sięszybko
      > smaży na tłuszczu. Raz zrobiłam i to była całkowita porażka - zapryskałam
      > tłuszczem kuchnie od ściany do ściany (fakt że dużej nie mam ale to była
      > katastrofa) a i tak wyszły twarde i gumiate jakieś. A teraz kupiłam właśnie
      > takie trzy pastry i może jeszcze raz spróbuję jak ktoś mi pomoże ;).

nie umiem znaleźć tego wątku.
      to może z moich doświadczeń.
      Mięso trzeba osuszyć (dokładnie!) ręcznikiem papierowym - można lekko rozgnieść
      pięścią jak kto lubi. Obtoczyć w pieprzu - grubo zmielonym - można kupić taki -
      nazywa się pieprz do steków.
      Tłuszcz do smażenia powinien być bardzo bardzo mocno rozgrzany - ostatnio
      smażyłam na oleju winogronowym + odrobina sklarowanego (koniecznie!) masła

I ze stoperem w ręku. Są tacy, co umieją bez - ja nie :(
      Zasady są proste:
      Wrzucasz mięso - czekasz 30 sekund, po czym błyskawicznie obracasz na drugą
      stronę.
      Liczysz czas - dopóki stek nie zacznie wypuszczać soków (czyli krwi) - w tym
      czasie można go odrobinę posolić
      obracasz szybciutko i smażysz połowę tego czasu, który zajęło mu wypuszczenie
      soków - też można troszeczkę tą drugą stronę posolić.

I na talerz! :)
    • Gość: ZJP Luuuudzieeee.... IP: *.ci.seattle.wa.us 22.05.03, 16:33
      Stekow nie nalezy smazyc na patelni dodajac "maselka" aby lepiej smakowalo!!!

Kupic najlepszy kawalek wolowiny w plastrach grubosci 2 do 4 centymetrow.
      Umyc, wysuszyc i zostawic w temperaturze pokojowej przez kilka godzin aby mieso
      sie ogrzalo.

Piec na grillu 6 - 7 minut / strone - stek wychodzi krwisty. Solic, pieprzyc i
      ozdabiac dopiero po usmazeniu.

P.S. To samo mozna robic w kuchence z tzw. grillem.
      • Gość: jacek2 Re: Luuuudzieeee.... IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 22.05.03, 18:56
        Jak na razie w polskich warunkach , na steki nadaje sie wylacznie poledwica
        wolowa. Prawdziwe steki smazy sie tylko na grillu! Nie mozna za bardzo spiec bo
        zrobi sie podeszwa !! Mieso musi byc krwiste , lub rozowe po przekrojeniu.
        • the_ladybird Re: Luuuudzieeee.... 23.05.03, 08:19
          eno przesadzasz. Każdy z nas ma inny smak i każdy z nas ma święte prawo do
          tego, aby swoje ulubione jedzenie przyrządzać po swojemu.

Denerwują mnie straszliwie uzdrawiacze świata, którym się wydaje, że jak się
          zmieni oryginalny przepis to już zbrodnia. Przecież gdyby każdy tak myślał, to
          nadal jedlibyśmy surowe mięso, bo tak przecież pradziady robili.

A ja powiem tak: wara Ci od mojego talerza, gotuję tak, aby smakowało mi i moim
          najbliższym, czyli tym, dla których gotuję.

Jeszcze jedno: forum to nie książka kucharska, tu dzielimy się, gdybyście się
          jeszcze nie zorientowali, naszymi pomysłami i doświadczeniami. I nikt nikogo
          nie zmusza do robienia po swojemu. Jeśli mi nie odpowiadają czyjeś pomysły to
          ich po prostu w kuchni nie stosuję, a jeśli mi się coś spodoba, to natychmiast
          to realizuję. Paniał?

ps. jeszcze jedna uwaga, już bezpośrednio do Was obu. Mam nieodparte wrażenie,
          że ten nieszczęsny stek jest jedyną potrawą, o jakiej macie jakiekolwiek
          pojęcie. Sami sobie na ten obraz zapracowaliście.
    • Gość: Gal Re: jak się robi steki??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 11:02
      Nie wiem czemu kawał zabitej krowy wzbudza takie emocje ;-))

A tu link do poprzedniej krwawej dyskusji;

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=4890156&a=4990926

Pzdr.
      Gal
      • Gość: RED bo zielenina jest bezpłciowa...he, he! IP: 193.0.117.* 23.05.03, 11:27
        ja się stekiem nie pasjonuję ale nie uważam żeby należało zmieniać pewne
        podstawowe reguły rządzące światem. Klasyczny stek jest z grilla e tutto.
        Trawożerców zapraszamy na watki wegetariańskie, a drażliwym przypominam, ze
        człowiek ma różne rodzaje zębów i one mu się z powietrza nie wzięły, każdy
        służy do gryzienia i miażdżenia innego rodzaju pozywienia.
        Pax vobiscum.
        I załóżcie inny wątek bo ten zszedł z tematu.
        • Gość: Gal Re: bo zielenina jest bezpłciowa...he, he! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 11:33
          Przeczytaj chłopie najpierw to co w linku powyżej zanim znowu wygłosisz swoje
          jedynie prawdziwe stwierdzenia.

Gal
          • the_ladybird Re: bo zielenina jest bezpłciowa...he, he! 23.05.03, 13:41
            Gość portalu: Gal napisał(a):
            > Przeczytaj chłopie najpierw to co w linku powyżej zanim znowu wygłosisz swoje
            > jedynie prawdziwe stwierdzenia.

To dzięki Tobie poznałam najefektywnieszy (dla mnie) sposób smażenia idealnego
            steka. Dziękuję :)
        • quba Re: bo zielenina jest bezpłciowa...he, he! 23.05.03, 13:53
          Gość portalu: RED napisał(a):

> ja się stekiem nie pasjonuję ale nie uważam żeby należało zmieniać pewne
          > podstawowe reguły rządzące światem. Klasyczny stek jest z grilla e tutto.
          > Trawożerców zapraszamy na watki wegetariańskie, a drażliwym przypominam, ze
          > człowiek ma różne rodzaje zębów i one mu się z powietrza nie wzięły, każdy
          > służy do gryzienia i miażdżenia innego rodzaju pozywienia.
          > Pax vobiscum.
          > I załóżcie inny wątek bo ten zszedł z tematu.

zanim sie pojawil na swiecie grill - steki smażylo sie na patelni - poza tym
          stek nie jest wołowy - wolowy jest befsztyk

Stek, okrągły kawałek mięsa usmażony tuż przed podaniem. Może być sporządzony z
          wieprzowiny - podany ze zrumienioną cebulą, z cielęciny - polany zrumienionym
          masłem bądź z baraniny - przyprawiony czosnkiem.

Befsztyk, potrawa smażona z mięsa wołowego; w zależności od długości smażenia
          otrzymujemy różnego rodzaju smak mięsa.

Medalion, kawałek mięsa usmażonego i uformowanego owalnie. Medalion wykonany z
          mięsa wołowego to inaczej befsztyk, natomiast z mięsa baraniego, cielęcego lub
          drobiu to eskalopki.

Châteaubriand, potrawa pochodzenia francuskiego. Jest to gruby befsztyk,
          wykrojony ze środka polędwicy wołowej, delikatnie obsmażony. Podawany
          najczęściej ze specjalnie uformowanymi ziemniakami i sosem bearneńskim.

Filet mignon, befsztyki przyrządzane z polędwicy wołowej. Spożywane zazwyczaj z
          masłem pietruszkowym, frytkami i surówką.

pozdrowienia
    • Gość: Gal Re: jak się robi steki??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 11:37

> Raz zrobiłam i to była całkowita porażka - zapryskałam
      > tłuszczem kuchnie od ściany do ściany (

Kup sobie taką okrągłą siatkę z rączką do przykrywania patelni - ogranicza
      pryskanie tłuszczu a nie utrzymuje pary w patelni.
      Pzdr.
      Gal
      • Gość: Ania dzięki IP: 217.8.186.* 23.05.03, 12:48
        Dzięki za odpowiedzi, widzę że stek wzbudza wiele emocji :-). Odłożyłam
        smażenie na dzisiaj, mam nadzieje że wołowinie się nic nie stanie, ale dzisiaj
        zrobię na grilu.
        Ania
        • the_ladybird Re: dzięki 23.05.03, 13:38

> Dzięki za odpowiedzi, widzę że stek wzbudza wiele emocji :-). Odłożyłam
          > smażenie na dzisiaj, mam nadzieje że wołowinie się nic nie stanie, ale
          > dzisiaj zrobię na grilu.

nie wiem, gdzie kupowałaś mięso, ale po całym dniu leżenia to (moim zdaniem :D)
          trzeba je powąchać. :)
          Świeże mięso - a tylko idealnie świeże nadaje się na nie całkiem przecież
          dopieczonego steka - pachnie przyjemnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka