Dodaj do ulubionych

Możdzierz

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 21:55
Mam pytanie czy używacie możdzierz ....?
Obserwuj wątek
    • Gość: bene gesserit Re: Możdzierz IP: *.pools.arcor-ip.net 12.05.07, 22:08
      jasne,
      takiego wieelkiego, piekielnie ciezkiego z szarego kamienia - moze granitu? nie
      mam pojecia... z duzym ciezkim rowniez kamiennym trzonkiem. kupilam go sobie w
      sklepie z chinszczyzna po lekturze pierwszej ksiazki jamie oliwiera. uzywam go
      do rozcierania przypraw i komponowania wlasnych mieszanek, rozcierania czosnku,
      swierzych ziol, skorki cytryny i przypraw z oliwa na marynaty i do produkcji
      pesto i zielonego cukru mietowego (listki miety z donniczki rozetrzec, dodac
      cukier chwile rozetrzec, wysypac, podsuszyc - PYCHA do swiezego ananasa w
      cienkich podluznych plastrach)
      • nimeska Re: Możdzierz 12.05.07, 23:36
        tu znajdziesz troszkę info o moździerzach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=57598137&a=57598137
      • ampolion Re: Możdzierz 13.05.07, 04:11
        Powinno się mieć oddzielny moździerz wyłącznie do rozcierania korzeni, jest to
        istotne dla jakosci tych przypraw. Najlepsze do tego są własnie te kamienne,
        raczej szorstkie.
        • jacek1f jasne - caly czas. Duzy kamienny. n/t 13.05.07, 08:46
        • Gość: ania_m Re: Możdzierz IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.07, 09:08
          zareczam z praktyki, ze jeden dobry, tzn. szorstki w srodku, duzy, kamienny w
          zupelnosci wystarczy do wszystkiego. tylko ogolnie tzeba go po uzyciu dobrze
          myc, bo na szorstkiej powierzchni lubia sie resztki przypraw i zapachow
          zapodziac i potem np.taka przyprawa do szarlotki z posmakiem czosnku nie
          smakuje za dobrze.
          • mwookash Ponoć do czosnku wystarczy drewniany 14.05.07, 09:50
            wtedy kamienny nie przejdzie zapachem i smakiem czosnku jak się ma dwa a w
            końcu drewniany tańszy niż kamienny :)
    • karmilla Re: Możdzierz 14.05.07, 09:08
      tez mam duzy kamienny. Kupiłam do pesto, uzywam tez do przypraw, bo nie będę
      sobie kupowała młynka do każdego koloru pieprzu, do kolendry, do kminku i do
      jeszcze innych przypraw; do masła ziołowo czosnkowego i tym podobnych rzeczy
    • mwookash Cóż, byłem, pytałem 14.05.07, 09:51
      ponoć rzadko bywa w IKEAch warszawskich
      • imbirka Re: Cóż, byłem, pytałem 14.05.07, 12:21
        Teraz jest na Targówku, widziałam w czwartek.
    • roseanne Re: Możdzierz 14.05.07, 18:04
      tak, marmurowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka