Gość: kika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 21:55 Mam pytanie czy używacie możdzierz ....? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bene gesserit Re: Możdzierz IP: *.pools.arcor-ip.net 12.05.07, 22:08 jasne, takiego wieelkiego, piekielnie ciezkiego z szarego kamienia - moze granitu? nie mam pojecia... z duzym ciezkim rowniez kamiennym trzonkiem. kupilam go sobie w sklepie z chinszczyzna po lekturze pierwszej ksiazki jamie oliwiera. uzywam go do rozcierania przypraw i komponowania wlasnych mieszanek, rozcierania czosnku, swierzych ziol, skorki cytryny i przypraw z oliwa na marynaty i do produkcji pesto i zielonego cukru mietowego (listki miety z donniczki rozetrzec, dodac cukier chwile rozetrzec, wysypac, podsuszyc - PYCHA do swiezego ananasa w cienkich podluznych plastrach) Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Możdzierz 12.05.07, 23:36 tu znajdziesz troszkę info o moździerzach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=57598137&a=57598137 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Możdzierz 13.05.07, 04:11 Powinno się mieć oddzielny moździerz wyłącznie do rozcierania korzeni, jest to istotne dla jakosci tych przypraw. Najlepsze do tego są własnie te kamienne, raczej szorstkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Możdzierz IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.07, 09:08 zareczam z praktyki, ze jeden dobry, tzn. szorstki w srodku, duzy, kamienny w zupelnosci wystarczy do wszystkiego. tylko ogolnie tzeba go po uzyciu dobrze myc, bo na szorstkiej powierzchni lubia sie resztki przypraw i zapachow zapodziac i potem np.taka przyprawa do szarlotki z posmakiem czosnku nie smakuje za dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Ponoć do czosnku wystarczy drewniany 14.05.07, 09:50 wtedy kamienny nie przejdzie zapachem i smakiem czosnku jak się ma dwa a w końcu drewniany tańszy niż kamienny :) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Możdzierz 14.05.07, 09:08 tez mam duzy kamienny. Kupiłam do pesto, uzywam tez do przypraw, bo nie będę sobie kupowała młynka do każdego koloru pieprzu, do kolendry, do kminku i do jeszcze innych przypraw; do masła ziołowo czosnkowego i tym podobnych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Cóż, byłem, pytałem 14.05.07, 09:51 ponoć rzadko bywa w IKEAch warszawskich Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Cóż, byłem, pytałem 14.05.07, 12:21 Teraz jest na Targówku, widziałam w czwartek. Odpowiedz Link Zgłoś