Dodaj do ulubionych

Tortille - pomozecie?

IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 28.05.03, 18:43
Drodzy moi, proszę o pomoc. Postanowiłam zrobić w tym tygodniu tortille z
czymś tam.. No i mam big problema, albowiem nigdy tortilli nie robiłam i
szczerze mówiąc też i nie jadłam.
Dlatego też i moje obawy w stosunku do owej sobotniej lub niedzielnej
produkcji, jak i pytania do was.

Ogólnie przepis na tortille mam, ale popytać muszę:
a)czy ciasto powinno być tak gęste jak na pierogi (piszą, że da się lepić w
kulkę) i jak je uformować (za pomocą wałka?)
b)jakiej śr. powinny być?
c)czy można je upiec na patelni zamiast w piekarniku?
d)jak bardzo je piec (ile ok. min.), powinny być twarde, czy też miękkie,
e)jak uformować z nich kieszonkę?
f)z czym najlepiej podać, żeby nie spartolić (ew. przepis będzie na kolanach
wydziękowany) i żeby nie odstraszyć mięsożerców?

Sorki, ze tak wiele pytam, ale z uwagi na to, że nigdy owych cymesów nie
jadłam, wolę być szczegółowa.

P.S. Jeśli ktoś ma jakieś przepisy niezawodne, a chciał by je wrzucić pod mój
post, to będę zachwycona.

Pozdrawiam serdecznie,
Akulka

o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o
Dwóch ludzi patrzyło przez te same kraty. Jeden ujrzał kałużę, a drugi
gwiazdy.

Obserwuj wątek
    • aniutek Re: Tortille - pomozecie? 29.05.03, 03:06
      czesc Akulka,
      nie jestem expertem w kuchni mexykanskiej czy chiszpanskiej ale cos tam wiem, tortilla w chiszpani - to cos jak omlet z ziemniakami, cebula, papryka etc smazony na patelni
      tortila w mexyku to placki z maki kukurydzianej, plaskie,b cienkie moga byc miekkie albo chrupiace ( jak chipsy) robi sie je za pomoca maszynki do tzw tortilla flats albo kupuje w sklepie. tu gdzie mieszkam sa wszedzie w torebkach po 25 lub 50 wygladem przypominaja podplomyki, zawija sie w te miekkie np usmazonego w paski steka lub piers kurza, posiekane pomidory, cebule ( smazona lub nie) posztakowana salate lodowa, ale najpierw placek smaruje sie rozgnieciona fasola, a na gore kleks ze smietany i starty chedar.
      niestety nie mam pojecia jak takie placki zrobic samemu - chyba jednak na suchej patelni......
      zycze powodzenia
      • Gość: last Re: Tortille - pomozecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.03, 11:49
        Przepis na tortilla espańola de patata :)
        1 ziemniaki obrać umyc pokrojic w plastry ciennkie is smarzyc na głebokim
        tłuszcu ziemniki ni moga byc chupiace maj byc olejiste i miekie NALEZY JE
        ODSACZYC Z TŁUSZCU I POŁACZYC Z CEBUKLA I JAJKOSCI TŁUSZCU SMAZRUC AAMI
        2 cebule pokrojic w plastry i smarzyc na tłusczu płytkim
        2rozbic 3-4 ja i zmiksowac widelcem w misecze ta zeby zmiesciły sie tam
        ziemniaki cenula piepzr isól
        zieminaki musz byc gorasce jesli wystugłu to trzena podgrzać
        całosc musi miec byc srednio gesta nie moze byc sucha i jak musza byc troche
        płyewajace w misce z ziemniakami wszystko robi sie troche na oko

        NA PATEKNIE Z BARDZO MAŁA IL SMARZUC Z DWÓCH STRON DO PZREWRACANIA UZRYC
        PŁASKIEGO TALERZA OBWODU PATELNI I PARE RAZY PRZEWRÓCIC PATELNIE NA TALERZ

        CHYBA JASNE?
        JAK MACIE GROSZEK ALBO CO KOLWIEK TO DOZUCIE DO TAKIEGO PLACKA,, PYCHA
        • aniutek Re: Tortille - pomozecie? 31.05.03, 16:54
          Gość portalu: last napisał(a):

          > Przepis na tortilla espańola de patata :)
          > 1 ziemniaki obrać umyc pokrojic w plastry ciennkie is smarzyc na głebokim
          > tłuszcu ziemniki ni moga byc chupiace maj byc olejiste i miekie NALEZY JE
          > ODSACZYC Z TŁUSZCU I POŁACZYC Z CEBUKLA I JAJKOSCI TŁUSZCU SMAZRUC AAMI
          > 2 cebule pokrojic w plastry i smarzyc na tłusczu płytkim
          > 2rozbic 3-4 ja i zmiksowac widelcem w misecze ta zeby zmiesciły sie tam
          > ziemniaki cenula piepzr isól
          > zieminaki musz byc gorasce jesli wystugłu to trzena podgrzać
          > całosc musi miec byc srednio gesta nie moze byc sucha i jak musza byc troche
          >
          > płyewajace w misce z ziemniakami wszystko robi sie troche na oko
          >
          > NA PATEKNIE Z BARDZO MAŁA IL SMARZUC Z DWÓCH STRON DO PZREWRACANIA UZRYC
          > PŁASKIEGO TALERZA OBWODU PATELNI I PARE RAZY PRZEWRÓCIC PATELNIE NA TALERZ
          >
          > CHYBA JASNE?
          > JAK MACIE GROSZEK ALBO CO KOLWIEK TO DOZUCIE DO TAKIEGO PLACKA,, PYCHA

          ja bardzo przepraszam ale czy to jest napisane po polsku?
            • aniutek Re: Tortille - pomozecie? 01.06.03, 02:33
              Gość portalu: po polsku? napisał(a):

              > aniutek napisała:
              >
              >
              > > czesc Akulka,
              > nie jestem expertem w kuchni mexykanskiej czy chiszpanskiej ale cos tam
              > wiem, tortilla w chiszpani
              >
              > ja bardzo przepraszam ale czy to jest napisane po polsku?

              jest ino z bledem,
              takie sa skutki czytania forum....
              wez czlowieku to pod uwage
    • Gość: mada Re: Tortille - pomozecie? IP: *.dyn.optonline.net 30.05.03, 00:44
      Moj maz pochodzi z Ameryki Poludniowej, nauczylam sie wiec je robic. Do maki
      kukurydzianej dodaje sie wody i wyrabia na pulchna mase. Potem wyrabia sie je
      na bardzo cienkie placki w rekach, co niestety nie jest latwa sztuka, takze
      mozna rozgniesc je na plasko dnem patelni. Piecze sie je na suchej patelni i
      musza miec koniecznie ciemno brazowe plamy (trzeba je podjarac). Jezeli pekaja
      na patelni albo przy wyrabianiu na placki to znaczy, ze nie dodano
      wystarczajacej ilosci wody.
        • Gość: mada Re: Tortille - pomozecie? IP: *.dyn.optonline.net 30.05.03, 21:13
          Do tych prawdziwych - nie. Smak ich moze sie jednak nieco roznic i jak twierdzi
          moj maz zalezy to od tego jak sa wyrobione. Maka, z ktorej sie robi tortillas w
          Stanach nazywa sie "maseca". Nigdy nie probowalam innej i byc moze ta dostepna
          w Polsce nie da takich samych efektow i moze bedzie trzeba dodac na przyklad
          szczypte soli? Trudno jest mi powiedziec bez wyprobowania polskiej maki.
      • Gość: Akulka Re: Tortille - pomozecie? IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 02.06.03, 18:49
        Witam,
        Jestem po weekend’zie i po próbie zmierzenia się z tortillami. Zrobiłam
        nadzienie z cebuli, papryki, pomidorów i mięska mielonego (pysznie doprawiłam
        na ostro) i zaopatrzyłam się w tarty ser żółty i butelkę sosu cygańskiego
        (jakby ktoś chciał bardziej pikantnie). Ale przeliczyłam się, ze robienie
        tortilli będzie stosunkowo proste. Wrrrrrrrrr tortille wygrały.
        Zrobiłam je wg przepisu Magdaleny Bassett z pl.rec.kuchnia:
        ~~~~
        Tortillas de maiz
        1/2 kg masa harina (mąka kukurydziana), 100 g smalcu, ciepła woda, 1 łyżeczka
        soli

        Posiekać smalec z masa harina, dodać sól, i wody ile potrzeba żeby zarobić
        miękkie ciasto przez 2-3 minuty. Odstawić na pól godziny zawinięte w wilgotna
        ścierkę. Znów wyrobić. Formować małe kulki wielkości małego jaja i rozklepać
        miedzy dłońmi, aż będą takiej średnicy, jak długość dłoni. Lub rozwałkować na
        desce w małe krążki. Piec na suchej patelni bez tłuszczu ciągle obracając,
        składać jedną na drugiej przykryte w misce w ciepłym piecu. Lub piec nad
        płomieniem, ciągle obracając (dlatego po polsku nazywają się podpłomyki.).
        ~~~~
        Kurde, konia z rzędem temu, komu za pierwszym razem się uda zrobić tortille.
        Dałam wszystko wg przepisu, zagniotło się dobrze, odstawiłam przykryte znów
        wyrobiłam i co? Tego nie dało się ani rozwałkować, ani też rozklepać w dłoniach
        i rwały się tak, ze mnie krew zalewała. A tu czytam, że tortille mają być
        cienkie i miękkie / za mało wody, czy tłuszczu?
        Po fakcie doczytałam dokładnie Twoją poradę Mado i wynika, że raczej wody, o ja
        nieszczęsna.
        Jakkolwiek, wybrnęłam na wpół zwycięsko, bowiem zrobiłam ciasto naleśnikowe,
        tyle, ze z mąki kukurydzianej z domieszką pszennej. Konsumującym smakowało,
        chyba najmniej mnie (to z powodu nadmiaru kwasów żołądkowych jakie mi
        przysporzyły te tortille, wrr).
        Jeśli macie jakieś sugestie jak zrobić je żeby były miękkie (bo mnie próbny nie
        dość że się porozwalał, to i twardy jak blacha był), to mówcie, bo ja uparta
        jestem. Tak łatwo się nie poddam, żeby mi byle jaki placek w twarz się
        szyderczo śmiał.
        Pocieszam się, ze na swoje usprawiedliwienie mam to, iż to był mój pierwszy raz
        z tym meksykańskim naleśnikiem (zwłaszcza, że jak na wstępie rzekłam , nawet
        nie miałam przyjemności go wcześniej próbować – więc porównać moje dzieło nie
        miałam z czym).

        Pozdrawiam,
        Akulka, smutna lekko, bo inaczej tą niedzielną, kulinarną przygodę sobie
        wyobrażała.

        o¤°`°¤o,¸,o¤°`°¤o
        Dwóch ludzi patrzyło przez te same kraty. Jeden ujrzał kałużę, a drugi gwiazdy.

        PS Jeszcze raz dziekuje wszystkim za odzew, a tortillę z ziemniaków z patelni
        lubię, a jakże...........mniam, ale nie chcę zostać przy robieniu tylko tych.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka