Gość: anka IP: *.stella.net.pl 16.05.07, 10:21 Szukam i nie mogę znaleźć, a jestem pewna,że gdzieś go widziałam na forum. Jeżeli ktoś go zna, to bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: antycyponek Re: przepis na mufinki jogurtowe IP: *.chello.pl 16.05.07, 11:01 Mam w swoich zasobach taki przepis (z góry przepraszam, przepis jest z forum a nie zapisałam autora) Jogurtowe z twarogiem i białą czekoladą Piekarnik nastawić na 210 stopni. Rozpuścić 100 g masła i wysmarować dokładnie foremkę na mufinki.Resztę masła odstawić do przestudzenia. W misce rozgnieść widelcem 25 dag twarogu,dodać 2 łyżki cukru,1 jajko i 1 tabliczkę drobno pokrojonej białej czekolady.Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić. Wymieszać w osobnych miskach: 1)Suche: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2)Mokre: reszta masła roztopionego 2 jajka rozkłócone 1 szklanka jogurtu naturalnego(lub mleka) szczypta soli Do miski z suchymi dodać mokre i szybko wymieszać tylko do połączenia się względnego składników.Wkładać do foremki po łyżce ciasta,następnie łyżkę masy twarogowej i znów łyżkę ciasta na wierzch.Piec ok.20-25 minut. i jeszcze: Mufinki jogurtowo-serowe 100 gram masła 25 dag twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 1)Suche: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2)Mokre: reszta masła roztopionego 2 jajka rozkłócone 1 szklanka jogurtu naturalnego(lub mleka) szczypta soli Rozpuścić 100 g masła i wysmarować dokładnie foremkę na mufinki. Resztę masła odstawić do przestudzenia. W misce rozgnieść widelcem twaróg,dodać cukier,jajko.Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić.Można dodać rodzynki. Wymieszać w osobnych miskach produkty suche i mokre. Do miski z suchymi dodać mokre i szybko wymieszać tylko do połączenia się względnego składników.Wkładać do foremki po łyżce ciasta,następnie łyżkę masy twarogowej i znów łyżkę ciasta na wierzch.Piec ok.20-25 minut w temperaturze do 200 stopni. Podobnież nie zapisałam autora. Mea culpa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: przepis na mufinki jogurtowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 22:28 Nie wiem czy o jakieś szczególne ci chodzi,bo ja daję różnie do mufinek,raz maslankę,kefir,jogurt,mleko.Wszystko zależy od tego co mam w lodówce.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: przepis na mufinki jogurtowe 17.05.07, 14:53 Byly w galerii, ale tej starszej. Nie znalazlam, wiec kopiuje z mojego dyzku: Muffinki jogurtowe z twarogiem i biala czekolada dziuunia 01.06.2005 12:57 + odpowiedz Piekarnik nastawić na 210 stopni. Rozpuścić 100 g masła i wysmarować dokładnie foremkę na mufinki.Resztę masła odstawić do przestudzenia. W misce rozgnieść widelcem 25 dag twarogu,dodać 2 łyżki cukru,1 jajko i 1 tabliczkę drobno pokrojonej białej czekolady.Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić. Wymieszać w osobnych miskach: 1)Suche: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2)Mokre: reszta masła roztopionego 2 jajka rozkłócone 1 szklanka jogurtu naturalnego(lub mleka) szczypta soli Do miski z suchymi dodać mokre i szybko wymieszać tylko do połączenia się względnego składników.Wkładać do foremki po łyżce ciasta,następnie łyżkę masy twarogowej i znów łyżkę ciasta na wierzch.Piec ok.20-25 minut. Na zdjęciu mufinki były jeszcze ciepłe,a twaróg dość wilgotny i dlatego pewnie odpadł tej jednej kapelusik.Zazwyczaj twaróg jest dość zwarty i nic nie odpada :) Odpowiedz Link Zgłoś