Gość: mala.mi6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 12:27 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Matylda Re: Co na obiad w taki upał?? IP: 85.112.196.* 23.05.07, 13:00 U mnie dziś makaron z truskawkami. Cały rok na to czekałam. Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: Co na obiad w taki upał?? 23.05.07, 13:05 Chłodnik z botwinki + młode ziemniaki z koperkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Co na obiad w taki upał?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 13:13 dzisiaj botwinka, wczoraj filet z halibuta z surówką z młodej kapusty. Jutro pewnie też botwinka, bo zostanie, a pojutrze w planach szczawiowa z jajem i młodym ziemniakiem Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: makaron na upalne dni 23.05.07, 13:20 Makaron na upalne dni Jest to chyba danie robione przeze mnie najczesciej: od wiosny do jesieni. Mozna pofantazjowac w czym pomoga skladniki, ktore akurat mamy w domu, ale takze te, ktorych nie mamy. Jedno trzeba zastapic drugim, a danie moze na tym tylko zyskac. Postawe dania stanowi oczywiscie: makaron tzw. krotki / fusilli, penne rigate, gemelli, strascinati itp. / Na pol godziny przed odcedzeniem makaronu bierzemy spora miske / salaterke itp. /, wnetrze pocieramy przekrojonym zabkiem czasnku, a nastepnie do srodka wrzucamy to, co mamy i to, co chcemy znalezc na talerzu. Ja lubie nastepujace skladniki: pomidory pokrojone w srednia kostke / odsaczone / ogorek pokrojony w kosteczke i dokladnie odsaczony tunczyk odsaczony z oliwy / czasem wrzucam zamiast niego mieso z puszki, gotowane w rosole: chyba bywa w Polsce, moge podac nazwy, ale nie chcialabym obic reklamy :)) / kapary oliwki w plasterkach / czarne, zielone lub nadziewane papryka / kilka kropli octu balsamicznego sol pieprz bazylia oregano troche oliwy extravergine z oliwek Mozna cos dodac, mozna tez ujac: wg smaku i zawartosci spizarni. Wszystkie skladniki nalezy delikatnie wymieszac i odstawic na 30 minut. Ugotowac makaron, odcedzony wrzucic do miski i jeszcze raz wszystko wymieszac. Posypac koperkiem, szczypiorkiem, porwana bazylia, oregano itp. No i najwazniejsze... Jesli makaron jest orkiszowy, to trudno o cos lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś