Dodaj do ulubionych

Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO

IP: 213.192.80.* 13.06.03, 12:43
Chodzi mi o przepis na takie ciasto na zimno . Jak rozpuszczać żelatyne do
niego.
Obserwuj wątek
    • Gość: bruno Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO IP: 217.11.133.* 13.06.03, 13:05
      żelatynę rozpuszcza się w zimnej wodzie, a jak napęcznieje, to się dodaje 2-3
      łyżki wrzątku, dopiero po przestygnięciu dodaje do śmietany, czy co tam chcesz
      zgalaretkować...
      • Gość: ewcia77 Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO IP: 195.117.159.* 13.06.03, 14:02
        dzieki Bruno . O to mi chodziło. Nie wiedziałam jaka woda czy ciepłą czy zimną
        najpierw.
    • aniutek Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO 13.06.03, 14:34
      mozna prosic o przepis :)))))
      • Gość: ewcia77 Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO IP: *.nsm.pl 14.06.03, 00:48
        4 kubki śmietany 12%
        szklanka cukru pudru
        4 łyzeczki żelatyny
        biszkopty
        galaretka , owoce
        mietanęmiksuje z cukrem
        żelatyne sypie do szklanki i zalewam do połowy szklanki zimną wodą i mieszam
        potem dolewam do pełna szklanki gorącą wode - mieszam
        Gdy żelatyna wystygnie dolewam do śmietany.
        Na okrągłą tortownice wykładam biszkoty i na to wlewam lekko schłodzona i
        stężona mase . Wykładam owoce i zalewam rówień lekko stężona galretką.
        • aniutek Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO 14.06.03, 03:36
          Gość portalu: ewcia77 napisał(a):

> 4 kubki śmietany 12%
          > szklanka cukru pudru
          > 4 łyzeczki żelatyny
          > biszkopty
          > galaretka , owoce
          > mietanęmiksuje z cukrem
          > żelatyne sypie do szklanki i zalewam do połowy szklanki zimną wodą i mieszam
          > potem dolewam do pełna szklanki gorącą wode - mieszam
          > Gdy żelatyna wystygnie dolewam do śmietany.
          > Na okrągłą tortownice wykładam biszkoty i na to wlewam lekko schłodzona i
          > stężona mase . Wykładam owoce i zalewam rówień lekko stężona galretką.

Ewa:)
          bardzo dziekuje za przepis, na pewno wyprobuje juz wkrotce ale mam pytanie: czy wystygnieta zelatyne wlewasz do ubitej juz piany -czy nie zrobi sie packa , czy tez laczysz przed ubijaniem?
          • Gość: ewcia77 Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO IP: *.nsm.pl 15.06.03, 22:56
            Aniutek!
            ostygła żelatyne wlewałam po kilkuminutowym ubijaniu śmietany.Prawie na koniec
            i potem jeszcze chwilę miksowała już wszystko.
          • Gość: ewcia77 Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO IP: *.nsm.pl 15.06.03, 22:57
            Aniutek. Zrobiłam Śmietanowca na te niedzielę wg mojego przepisu. Wyszedł super.
    • drozdika Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO 15.06.03, 18:41
      W moim przepisie na śmietanowca jest śmietana 36%-kupuję taką bodajże piątnicy
      i nie muszę sie bawić z żelatyną która nigdy nie chce mi zgęstnieć wtedy kiedy
      potrzeba - resztę składników mam tak samo, ale dla urozmaicenia daję czasami
      galaretkę pokrojoną w kostkę, albo na dno zamiast biszkoptów rozpuszczone dwie
      tabliczki czekolady z płatkami owsianymi( z części robię kuleczki do
      przyozdobienia), albo biała czekolada z wiórkami kokosowymi -wielka pycha-ale
      ile kalorii
      pozdrawiam-drozdika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka