Gość: ewcia IP: 213.192.80.* 13.06.03, 12:43 Chodzi mi o przepis na takie ciasto na zimno . Jak rozpuszczać żelatyne do niego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bruno Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO IP: 217.11.133.* 13.06.03, 13:05 żelatynę rozpuszcza się w zimnej wodzie, a jak napęcznieje, to się dodaje 2-3 łyżki wrzątku, dopiero po przestygnięciu dodaje do śmietany, czy co tam chcesz zgalaretkować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia77 Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO IP: 195.117.159.* 13.06.03, 14:02 dzieki Bruno . O to mi chodziło. Nie wiedziałam jaka woda czy ciepłą czy zimną najpierw. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO 13.06.03, 14:34 mozna prosic o przepis :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia77 Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO IP: *.nsm.pl 14.06.03, 00:48 4 kubki śmietany 12% szklanka cukru pudru 4 łyzeczki żelatyny biszkopty galaretka , owoce mietanęmiksuje z cukrem żelatyne sypie do szklanki i zalewam do połowy szklanki zimną wodą i mieszam potem dolewam do pełna szklanki gorącą wode - mieszam Gdy żelatyna wystygnie dolewam do śmietany. Na okrągłą tortownice wykładam biszkoty i na to wlewam lekko schłodzona i stężona mase . Wykładam owoce i zalewam rówień lekko stężona galretką. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO 14.06.03, 03:36 Gość portalu: ewcia77 napisał(a): > 4 kubki śmietany 12% > szklanka cukru pudru > 4 łyzeczki żelatyny > biszkopty > galaretka , owoce > mietanęmiksuje z cukrem > żelatyne sypie do szklanki i zalewam do połowy szklanki zimną wodą i mieszam > potem dolewam do pełna szklanki gorącą wode - mieszam > Gdy żelatyna wystygnie dolewam do śmietany. > Na okrągłą tortownice wykładam biszkoty i na to wlewam lekko schłodzona i > stężona mase . Wykładam owoce i zalewam rówień lekko stężona galretką. Ewa:) bardzo dziekuje za przepis, na pewno wyprobuje juz wkrotce ale mam pytanie: czy wystygnieta zelatyne wlewasz do ubitej juz piany -czy nie zrobi sie packa , czy tez laczysz przed ubijaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia77 Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO IP: *.nsm.pl 15.06.03, 22:56 Aniutek! ostygła żelatyne wlewałam po kilkuminutowym ubijaniu śmietany.Prawie na koniec i potem jeszcze chwilę miksowała już wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia77 Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO IP: *.nsm.pl 15.06.03, 22:57 Aniutek. Zrobiłam Śmietanowca na te niedzielę wg mojego przepisu. Wyszedł super. Odpowiedz Link Zgłoś
drozdika Re: Przepis na ŚMIETANOWIEC NA ZIMNO 15.06.03, 18:41 W moim przepisie na śmietanowca jest śmietana 36%-kupuję taką bodajże piątnicy i nie muszę sie bawić z żelatyną która nigdy nie chce mi zgęstnieć wtedy kiedy potrzeba - resztę składników mam tak samo, ale dla urozmaicenia daję czasami galaretkę pokrojoną w kostkę, albo na dno zamiast biszkoptów rozpuszczone dwie tabliczki czekolady z płatkami owsianymi( z części robię kuleczki do przyozdobienia), albo biała czekolada z wiórkami kokosowymi -wielka pycha-ale ile kalorii pozdrawiam-drozdika Odpowiedz Link Zgłoś