Dodaj do ulubionych

Co robicie z suchym chlebem ?

• Gość: wilhelm Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 15:04
      bułkę tartą!
    • Gość: mieszko Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.07, 15:52
      Swieze resztki chleba, zanim wyschnie, zamrazam i zuzywam stopniowo jako
      zagęstnik do niektorych zup i sosow (zurki, zalewajki, krupniki, rozne sosy).
      Nie wspomne o zupie chlebowej... Nigdy nie marnuje chleba. Z suchego pieczywa
      mozna zrobic przednia bulke tarta (walkiem albo tarka do ziemniakow). Chyba, ze
      splesnieje, co sie zdarzylo np. ostatnio z powodu wilgoci w powietrzu. Wtedy
      wyrzucam do kompostownika. Nie wolno dawac splesnialego chleba zwierzetom, sa
      tak samo wrazliwe na plesn jak ludzie.
    • Gość: ptysiunia Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 18:23
      rozdrabniam i zanoszę ptaszkom w parku,strasznie się chłopaki(i dziewczyny) cieszą
      • kosciotrupek Re: Co robicie z suchym chlebem ? 01.07.07, 21:48
        A ja zjadam w postaci kanapek. Po prostu. Uwielbiam takie zeschniete kanapki, do
        tego stopnia, ze taki zwykly, troche tylko sczerstwialy chleb podsuszam sobie do
        postaci deseczki i dopiero takie cos zzjadam. Mniamku, mniamku. Aha, gwoli
        scislosci, swiezy chlebek tez bardzo lubie.
        • Gość: paulina Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 01:50
          można pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać jajka i mamy jajecznicę z
          chlebem. razowy jest do tego najlepszy ale tak naprawdę każdy się nadaje.
          można też wymoczyć w jajku z mlekiem a potem podsmażyć na patelni.
    • Gość: Chester Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: 82.160.142.* 02.07.07, 10:06
      Ja mam psiaka, który uwielbia chleb .... i po problemie :)
    • Gość: anty.kreator Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 11:13
      schroniska psów chetnie przyjmuja chleb, jako wypelniacz do posilkow.
    • Gość: damarko Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.netia.pl 02.07.07, 13:03
      ja tam mam sąsiada hodującego kozy - no problem :)
    • and_nowak Nie uwierzycie, ale to PRAWDA 02.07.07, 15:22
      Otóż suchy chleb zawsze zostawiam DLA KONIA.
      Właściciele koni są wdzięczni, jedynie należy zadbać, by chleb był suchy a nie
      spleśniały.

Swoją drogą, nasze opory przed wyrzucaniem chleba, jakieś takie atawistyczne
      przekonanie o popełnianym podczas wyrzucania świętokradztwie jest trochę nie na
      czasie. Chleb to tylko jedzenie i aż jedzenie. Jak ktoś nie ma "na chleb", tzn.
      że nie ma na jedzenie. Podobnie jest z wyrzucaniem jedzenia - wyrzucenie śledzi,
      czy ciasta to taki sam akt, jak wyrzucenie chleba.
      Nie należy chleba (jedzenia) marnować, ale nie warto popadać w jakieś skrajności
      - jeżeli chcemy pomóc głodującym, to WARTO TO ZROBIĆ, ale dojadaniem sucharków
      nikomu nie pomożemy.
    • wlodeusz Ja postępuję zgodnie z pytaniem... 02.07.07, 16:05
      Jaremy Stępowskiego,"Czy jest suchy chleb dla konia?"Zbieram,suszę i karmie
      szkapy w zaprzyjażnionej agroturystyce.
    • morgen_stern Przestańcie dokarmiać ptaki poza sezonem!! 02.07.07, 16:35
      Nie dokarmiajcie ptaków starym chlebem, szczególnie poza sezonem. Mają teraz
      pożywienia pod dostatkiem, szczególnie w miastach, poradzą sobie.
      Dokarmianie prowadzi do tego, że niektóre ptaki przestają odlatywac na zimę (bo
      przecież jest nadmiar pokarmu) i potem giną, a także nadmiernie się mnożą
      (patrz - gołębie). I wierzcie mi, stary chleb i inne resztki z naszych stołów
      SZKODZĄ ptakom. Zabójcza jest dla nich na przykład sól.
      Piszę o tym, gdzie mogę, bo ci wszyscy wyrzucający resztki "biednym ptaszkom"
      tylko im szkodzą, powie wam o tym każdy ornitolog.
      A dokarmiać można ewentualnie TYLKO I WYŁĄCZNIE podczas mrozów, specjalną
      mieszanką i regularnie - to bardzo ważne, ptaki przyzwyczajają się do tego
      szybko.

Przydatny link:
      www.salamandra.sylaba.pl/news/2002/news005.html
    • Gość: hana80 Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.54.191.5.eltronik.net.pl 13.07.07, 23:32
      zrobic ciasto na nalesniki maczac i smazyc. PYCHOTA (Najlepszy jest wlasnie
      czerstwy chleb bo swiezy nie jest taki pyszny)
      • Gość: paula Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.adsl.net.t-com.hr 14.07.07, 13:29
        Gość portalu: hana80 napisał(a):

> zrobic ciasto na nalesniki maczac i smazyc. PYCHOTA (Najlepszy jest wlasnie
        > czerstwy chleb bo swiezy nie jest taki pyszny)

nie probowalam z ciastem na nalesniki, ale z roztrzepanymi jajkami tez jest
        przepyszny.
    • linn_linn Re: panzanella 15.07.07, 10:34
      Panzanella z Toskanii. Nie mam pod reka przepisu po polsku, ale mam po
      angielsku lacznie z video.
      www.videojug.com/film/how-to-make-panzanella-bread-salad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka