Gość: monia IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.07.07, 15:37 chciałabym przełożyć biszkopt kremem zrobionym z serka mascarpone zmieszanego ze śmietaną kremówką.tylko niewiem jak się robi taki krem i czy biszkopt nasączyć czymś?czym?proszę o rady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sana Re: krem do ciasta 25.07.07, 20:25 Zamiast kremówki daj serek homogenizowany. 250g mascarpone i tyle samo serka, możesz też dodać 4 żółtka utarte z małą ilością cukru. Ja tak robię i jest pyszne. Musi trochę postać w lodówce i zastygnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: krem do ciasta 25.07.07, 22:48 Biszkopt nasaczyc, ale nie za duzo - wchlonie on wilgoc z kremu, co krem troche 'zwiaze'. Ja ubijam smietanke z cukrem i dodaje mascarpone. Proporcja 1:2 dla mascarpone. Zeby sie nei zwarzylo, i smietanka i serek musza byc w tej samej temperaturze - zimne bardzo (takie po paru godzinach w lodowce). Wg mnie lepiej jest mieszac serek z bita smietana, bo to nadaje mu puszystosci, serek homo nie da tego efektu. Do masy mozesz dodac np odrobine zaparzonej (i zimnej) kawy, kakao czy cos w tym stylu (takze cos z procentami, ale tu ostroznie - duze ryzyko przedobrzenia, alko w likierze w nadmiarze rujnuje wszystko. Max. 30g na ok. 0,5 kg kremu). Odpowiedz Link Zgłoś