Gość: Zosia IP: *.kutno.mediaclub.pl 03.07.03, 11:06 Miłe Panie! W jaki sposób można zrobić coś nadającego się do konsumpcji z płatkow róż z rabaty kwiatowej. Roże są koloru czerwonego.Pozdrawiam Zosia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bruno Re: Płatki róży IP: 217.11.133.* 03.07.03, 11:52 Pani Zofio, obawiam się że nic jadalnego, niestety. Moja czcigodna ciotka (mistrzyni kuchennych czarów) stwierdziła raz i stanowczo, że nadają się wyłącznie płatki róży (jadalnej? konfiturowej?) takiej najmniej ozdobnej. I dopiero z takiej coś można zrobić, reszta jest piękna i tylko tyle. A z tymi płatkami to koszmar mojego dzieciństwa. Kazano mi obcinać nożyczkami dolną, białą część płatka. A że diabelstwo lekkie jak puch, to kilogram płatków mieści się chyba w wannie ;) Potem w makutrze ciotek ucierał to z cukrem na pianę. I dopiero w takiej postaci trafiało do pączków, cias, bułeczek itede. Roboty po uszy. W sklepie słoik po 7 zł :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: Płatki róży IP: *.de.ibm.com 03.07.03, 14:31 Bruno, a może wiesz, gdzie takie płatki można zdobyć/nabyć? Jeśli nie same płatki to może chociaż krzaczek do posadzenia? Potrzebuję ich do nalewki, a te płatki które do tej pory omacywałam na podwarszawskich krzaczkach w ogóle nie pachną... A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Płatki róży IP: 217.11.133.* 03.07.03, 15:00 kilka krzaków rośnie na Spacerowej, przy Hyat'cie. Jest jeden feler - to dość ruchliwa droga, więcej pewnie w nich ołowiu niż róży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Płatki róży IP: 217.11.133.* 03.07.03, 15:04 Czy do tej nalewki, o której pisał Algirdas? Jeśli tak, to lepiej chyba wziąć takie płatki o jakich pisałem, ze słoika w sklepie (supersam na Unii Lubelskiej), bo i tak trzeba dodać cukru, więc składniki te same. Problem tylko - skąd wziąć rutę? I to jest kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: Płatki róży IP: *.de.ibm.com 03.07.03, 15:11 Mam kilka przepisów na nalewki z płatkami róży i będę po kolei wypróbowywać. Z rutą też mam, nazywa się prześlicznie: Pasikonik. To pewnie ta sama? Ruty będę poszukiwać w sklepach zielarskich, a jeśli nie będzie, to spróbuję wyhodować samodzielnie. A. Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Płatki róży 03.07.03, 11:55 Kiedyś czytałam o płatkach do ozdabiania deserów i tortów. Bodajże wilgotny płatek trzeba obtoczyć w miałkim cukrze i zamrozić. Ja bym pewnie zjadła taką ozdóbkę. :) Cukrowo słodka. Odpowiedz Link Zgłoś