mayus007 26.08.07, 19:58 Szukałam, szukałam i jeszcze raz szukałam. W jaki sposób zrobić domowym sposobem? Bo na te Felixa to fortunę wydaję;). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f orzeszki, miód, taca w piekarniku, 26.08.07, 21:38 piekarnik nagrzany do 180-200 st. 10-12 minut pieczesz utaplane orzeszki w miodzie rozłożone na tacy najlepiej na papierze do pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mayus007 Re: orzeszki, miód, taca w piekarniku, 26.08.07, 23:50 w koncu zrobiłam innym sposobem, na patelni i o dziwo wyszło. ale to na pewno też kiedyś wykorzystam, dzięki:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: orzeszki, miód, taca w piekarniku, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 09:57 > w koncu zrobiłam innym sposobem, na patelni i o dziwo wyszło. mozna prosic o szczegoly tego innego sposobu? ;) dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: orzeszki, miód, taca w piekarniku, 27.08.07, 01:00 jacek1f napisał: > piekarnik nagrzany do 180-200 st. > 10-12 minut pieczesz utaplane orzeszki w miodzie rozłożone na tacy > najlepiej na papierze do pieczenia. Jacek, obydwa ważne enzymy zawarte w miodzie szlag trafi już po kilkunastu sekundach w tej temperaturze... ja ucieram różne orzechy mieszam je i razem zalewam na zimno plynnym miodem gryczanym; powstaje w ten sposob Rahan, turecki przysmak; Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink2 ormianski delikates z mlodych orzechow wloskich 27.08.07, 01:41 A znasz, Qubraqu, taka pychote rodem z Armenii jak mlode orzechy wloskie w syropie? Cos wspanialego! Orzechy sa czarne, wielkosci + - duzych oliwek,jeszcze w lupince, ale wszystko jest miekkie i wyborne. Syrop jest gesty i brazowo-czarny. Dodaje je do lodow waniliowych i polewam tym syropem, jak sosem. Mmmmmmmmm... Nigdy tego w Polsce nie jadlam. Ba, nawet nie slyszalam. Tu, gdzie jestem teraz kupuje to cudo w perskich sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ormianski delikates z mlodych orzechow wlosk 27.08.07, 12:54 pinkink2 napisała: > A znasz, Qubraqu, taka pychote rodem z Armenii jak mlode orzechy > wloskie w syropie? niestety nie znam :-( a z mlodych zielonych jeszcze orzechów robilem tylko nalewkę i wyszla mi "bejca" bo dalem za dużo orzechow...ale rozcienczylem wodką pięciokrotnie... > Tu, gdzie jestem teraz... a gdzie jestes teraz? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
foxie777 Re: ormianski delikates z mlodych orzechow wlosk 28.08.07, 00:43 Ja po prostu zalewam rozne orzeszki miodem i do buzi. pycha i jakie zdrowe. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Jesli dobrze pamietam to ... 28.08.07, 00:59 ...Kwieta robi jakies cudenka z orzechami i miodem ale ona jest spod znaku wiewióry wiec jest krolową orzechow. Pamietam jakis jej przepis sprzed kilku lat z Forum kuchennego; Odpowiedz Link Zgłoś
celik Re: ormianski delikates z mlodych orzechow wlosk 28.08.07, 11:43 Ja to znam jako danie gruzińskie :) Kiedys kolega Gruzin przywiózl taki syrop z czarnymi kulkami z domu. Mniami! Oni w ogole duzo rzeczy robia z orzechow :) i z winogron... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ormianski delikates z mlodych orzechow wlosk 28.08.07, 14:28 celik napisała: > Oni w ogole duzo rzeczy robia z orzechow :) i z winogron... z winogronowych wytłokow robia smaczną berbeluchę o nazwie "czacza" albo "tuta"; rozcieńczone troche narzanem stanowią bardzo fajne drinki, w upalne kaukaskie lato wypija sie tam tego ze dwa litry dziennie bo one cudownie gaszą pragnienie, lepiej niz chlebnyj kwas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkink Re: ormianski delikates z mlodych orzechow wlosk IP: *.oc.oc.cox.net 28.08.07, 18:45 qubraq napisał: a z mlodych zielonych jeszcze orzechów robilem > tylko nalewkę i wyszla mi "bejca" bo dalem za dużo orzechow> To zrozumiale, ze wyszla 'bejca'. Lupiny orzechow to tradycyjna farba do barwienia wlosow na ciemno;)) > > a gdzie jestes teraz? :-)) Orange County, Kalifornia Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ormianski delikates z mlodych orzechow wlosk 29.08.07, 00:28 Gość portalu: pinkink napisała: > Orange County, Kalifornia O, jak fajnie mam kumpelę w Phx, Az; u niej teraz jest 42*C i 15 % wilgotności, a u Ciebie? > Pozdrawiam. wzajemnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkink3 Re: Orzeszki w miodzie? IP: *.oc.oc.cox.net 28.08.07, 18:41 "Gozinaki", tak sie nazywa ja orzechy w miodzie, specjal rodem z Gruzji. Teraz nie mam zbyt wiele czasu bo pisze spoza domu, ale kiedy wroce--przetlumacze przepis i podam. W kazdym razie pod tym haslem trzeba szukac. Co do ormianskich mlodych orzechow w syropie, ciagle szukam przepisu. Nie, zeby to robic, prosciej mi kupic oryginal, ale z ciekawosci. Jakby kto znalazl szybciej, prosze dac znac.))) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Pinkink:) 28.08.07, 18:57 Zobacz czy o to ci chodzi?:) www.webkoch.de/rezept/50809,Eingelegten+Waln%FCsse+in+Sirup+(+Karidia+Glyko) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Fetti:)) --- linki z dowodami rzeczowymi 29.08.07, 01:17 Prawdopodobnie. Dziekuje, Fetti. Co prawda,nie znam niemieckiego, ale wydawalo mi sie ze Zitronen i to dwie, raczej tam byc nie moga. Znalazlam jednak w czelusciach lodowki stary sloiczek z w.wym., w ktorym znalazlam 1 orzeszka. Plywal sobie smetnie w slodkiej bejcy, jak ja nazwal Qubraczek. Dla dobra nauki obfotografowalam sloik: img265.imageshack.us/img265/4194/dscf2809youngqa5.jpg img265.imageshack.us/img265/3162/dscf2808youngfj7.jpg img441.imageshack.us/img441/1164/dscf2810younggm0.jpg i zawartosc: img98.imageshack.us/img98/7778/dscf2812youngwg8.jpg po czym dokonalam sekcji orzeszka: img441.imageshack.us/img441/2294/dscf2814youngqb2.jpg a na koniec zjadlam go w towarzystwie lodow waniliowych. img441.imageshack.us/img441/8396/dscf2823youngri9.jpg A nie powinnam....( Ale czego sie nie robi dla nauki, prawda, Fetti Kochana? ;))) Analiza etykiety pozwala przypuszczac, ze jednak jakies Zitronen tam sa, a analiza organoleptyczna dowiodla po raz ktorys z rzedu, ze mlody orzechy wloskie w syropie to bardzo smaczna rzecz! Pozdrawiam p. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia mamamija jaka dokumentacja:D 29.08.07, 11:49 A te cytryny w przepisie to w postaci skorki a nie soku:)Starte cieniutko chyba tylko dla aromatu:) Jesli chcesz poeksperymentowac to caly przepis ci przetlumacze:) Pozdrawiam goraco-J:) Odpowiedz Link Zgłoś